Doha palve


Doha palve ehk ennelõuna palve, mida nimetatakse ka salaat al-awwabiinsalaat al-išraq ja salaat al-fath, on üks Prohveti (saws) õpetatud vabatahtlikest palvetest, mille tasu on väga suur. Seda võib sooritada vahetult peale päikesetõusu kuni päikese seniidile jõudmiseni, kuid parim aeg selle palvetamiseks on siis, kui hommikune kuumus on kõige kõrvetavam ja kui päike on kõrgel taevas.

Zayd ibn Arqam (raa) nägi kord, kuidas inimesed palvetasid dohat hommiku esimestel tundidel ja ütles: „Ja ometi teadsid nad, et selle palve jaoks on olemas eelistatavaim hetk. Jumala Sõnumitooja (saws) ütles: „Selle palve, kes pidevalt Jumala poole pöördub, olgu siis, kui noored kaamelid tunnevad kõige kõrvetavamat kuumist.““

Anas ibn Malik (raa) on edastanud, et Jumala Sõnumitooja (saws) ütles: „Kes soovitab fažri kogukonnas ja seejärel istub maha ning ülistab kuni päikesetõusuni Jumalat, seejärel palvetab kaks rakat, saab hadži ja omra tasu.“ (At-Tirmidhi)
Doha palve tasu on tohutu suur, kuna Abu Dharr (raa) on edastanud, et Prohvet (saws) ütles: „Igaüks teist, kes hommikul ärkab, on kohustatud andma almust iga organi eest, mille ta hea tervise juurest leiab. Iga kord, kui öelda „subhaanallaah“, on see üks almus. Iga kord, kui öelda „alhamdulillah“, on see üks almus. Iga kord, kui öelda „lää ilääha illa llaah“ on see üks almus. Iga kord, kui öelda „allaahu akbar“, on see üks almus. Iga kord, kui teha midagi head, on see üks almus. Iga kord, kui hoiduda millegi halva tegemisest, on see üks almus. Kuid kahest rakast doha palvest piisab, et anda võrdselt kõigile neile almustele.“ (Muslim)

Doha palve võib koosneda nii kahest, neljas, kui ka kaheksast rakast.

Abu Huraira (raa) ütles: „Mu suur sõber (saws) soovitas mul paastuda kolm päeva kuus, palvetada kaks rakadoha palvet ja sulgeda on palved enne magamaminekut üksiku rakaga (witr).“ (Al-Bukhari, Muslim)

Aisha (rah) ütles: „Jumala Sõnumitooja (saws) tegi doha palves neli rakat ja lisas neile (rakadele) veel juurde, mis Jumal lubas.“ (Muslim)

Umm Hani (rah) ütles: „Ma läksin Meka vallutamise aastal Jumala Sõnumitooja (saws) juurde ja leidsin ta end rituaalselt pesemas. Kui ta oli oma rituaalse pesu lõpetanud, palvetas ta kaheksa rakadoha palvet.“ (Al-Bukhari, Muslim)

Doha palves on soovitatav lugeda suurasid Aš-Šams (Päike, nr 91) ja Ad-Doha (Hommik, nr 93).

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?