Palveajad


Iga moslem palvetab vähemalt viis korda päevas. Palveajad ei ole mitte kindlal kellaajal vaid päikese järgi kindlaks määratud.

Viis kohustuslikku palvet on:

  1. Fažr – koidikupalve
  2. Dohr – keskpäevapalve
  3. ‘Asr – pärastlõunapalve
  4. Maghrib – päikeseloojangupalve
  5. ‘Iša – öine palve

Inimesel, kes ei ole seda ekstra õppinud, on väga tülikas ise palveaegu arvestada. Islamimaades elavatel moslemitel probleemi ei ole, kuna igal palveajal kajab mošee minaretist palvekutse. Seega teavad kõik, millal palvetada. Moslemitel, kes elavad väljaspool islamiriike, näiteks Euroopas, on selle võrra raskem. Nemad kasutavad tavaliselt mošeede poolt välja antud palvetamisgraafikuid. Kuid on ka muid võimalusi. Eestis (ja ka mujal) on näiteks kõike lihtsam ja mugavam võimalus oma kodukoha palveaegu teada saada külastades internetilehekülge.

Palveajad maailmas leiad aadressil www.islamicfinder.org

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?