Kuidas peale fažrit ärkvel püsida?


Ei ole midagi hävitavamat meie päeva produktiivsusele kui hilja tõusmine, hooletullt riietumine ja seejärel oma igapäevase töö juurde jooksmine, mõte alles padjal. Võid püüda ära teha kõike, mis nimekirja sai, aga enne kui aevastadagi jõuad, on juba õhtusöögi aeg käes; iša ja uneaeg polegi enam kaugel. Tunned end tõelise luuserina! Probleem seisneb tegelikult selles, et sul oli 2-5 tundi täiesti tasuta lisaaega, et võimalikult palju ära teha, aga sina magasid selle lihtsalt maha!

Mis ajast ma räägin? Eks ikka sellest ajast, mis fažrile järgneb. See on õnnistatud aeg, mille kohta Prohvet Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم) duaad tegi: „Oo Jumal, õnnista mu ummat sel varajasel tunnil!“

Siin on 7 nõuannet, mis aitavad sul hommikul peale fažrit üles jääda ja seda aega võimalikult kasulikult tarvitada:

1. Mine vara voodisse!

Prohvet Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم) ei ajanud peale išat kunagi niisama juttu ja tema majapidamises mindi siis alati magama. Samamoodi elasid ka meie esivanemad, kui elektrit veel ei olnud ja inimesed elasid päevavalguse järgi.

2. Sõlmi oma kolm sõlme lahti!

Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Saatan seob iga magaja kuklasse kolm sõlme. Iga sõlme sõlmimisel lausub ta: „Sul on pikk öö magada, seega maga.“ Kui sa aga üles ärkad ja Kõigekõrgemat Jumalat meenutad, siis tuleb üks sõlm lahti. Kui sa siis wudu teed, tuleb teine sõlm lahti. Ja kui sa palvetama lähed, tuleb kolmas sõlm lahti. Seega tunned sa end hommikul energiliselt ja heas tujus. Vastasel juhul aga tunned sa end masendunult ja laisalt.“ (Al-Bukhari, Malik, Muslim, Abu Dawud)

Pole ime, et saatan üritab meid hoida Jumalat teenimast, aga meie ei pea talle tema kavatsustes alluma. Meil on selleks mitmeid mooduseid: (a) Jumala ülistamine, (b) wudu tegemine enne magamaminekut, (c) palve. Peale palvetamist ära mine tagasi voodisse. Kui vaja, siis pese oma nägu külma veega, söö või joo midagi – see aitab reeglina unisuse vastu.

3. Meenuta peale fažrit Jumalat!

Kui sa ikka veel tahad oma mugavasse ja sooja voodisse tagasi pöörduda, siis ära unusta, et parim palve pikendus on dhikr ehk Jumala meenutamine. Prohvet Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم) on öelnud: „Inglid paluvad Jumala andestust kõigile teist, kuni te olete palvekohas ja gaasi ei väljuta. Nad ütlevad: „Oo Jumal, anesta talle! Oo Jumal, ole talle armuline!““ (Al-Bukhari)

Mida kauem sa üleval püsid, seda vähem tõenäoline on, et sa uuesti magama lähed. Duaad, mida peale palvet ja hommikul öelda, leiad duaakogumikust „Moslemi kindlus“ („Fortress of the Muslim“)[1].

4. Palveta dohat!

Doha palve on vabatahtlik palve, mida palvetatakse vahemikus umbes 20 minutit peale päikesetõusu kuni 45 minutit enne dohrit. Prohvet Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم) on öelnud: „Igal hommikul peab igaüks teist iga kondi eest oma kehas almust andma. Iga Jumala ülistus (subhaanAllah) on almus, iga Jumala kiitus (alhamdulillah) on almus, iga Jumala ainsuse kuulutamine (lää iläähä illa llaah) on almus, iga Jumala suuruse kuulutamine (Allaahu akbar) on almus, hea soovitamine on almus, halva keelamine on almus ja kaks ennelõunal palvetatud rakat on piisav.“ (Muslim) Kes siis sellist tasu ei tahaks? Ja selleks ajaks, kui doha palvet on lubatud sooritada, oled juba päris ärkvel ja lisaks oled saanud vahepealset aega Jumala meenutamiseks või Koraani lugemiseks kasutada.

5. Aeg Koraani jaoks!

Peale fažri palvet on suurepärane aeg olla Koraaniga kahekesi. Enne kui igapäevased toimetused sinu tähelepanu endale nõuavad, kasuta seda aega, et Koraani lugeda, selle üle mõelda ja seda pähe õppida. Kui hommikune aeg mööda lasta, on hiljem päeva jooksul seda väga raske leida, et Koraaniga tegeleda. Uskuge mind, see aeg tuleb kõigile meile tohutult kasuks!

6. Tee trenni!

Varahommikune jalutuskäik või võimlemine paneb meie vere hästi käima ja nii on meil päeva jooksul rohkem energiat, et ärkvel püsida ja kõige olulisega hakkama saada inšaAllah.

7. Ülesannete nimekiri!

Kas sinuga on kunagi nii juhtunud – oled varavalges ärkvel; tunned, et võiksid midagi ära teha; vaatad enda ümber … ja hakkad mõtlema, et mida teha? Kui sul hommikuks plaani ei ole, siis vahid tõenäoliselt niisama mõttetult ringi või lähed uuesti magama. Kasuta oma hommikuid targalt ja koosta selleks puhuks nimekiri asjadest, mis oleks vaja ära teha. Nii saaksid omale eesmärgiks seada näiteks 3-5 ülesannet nimekirjast igal hommikul.

Kui sa peale fažrit magama ei lähe ja oma aega targalt sisustad, siis selleks ajaks, kui kooli või tööle lähed, oled energiast pulbitsemas, juba Koraani lugenud, Jumalat meenutanud, lisapalve teinud ja oma nimekirjast ülesandeid täitnud. Ja terve päev on sul veel ees, mašaAllah!

Allikas: http://productivemuslim.com/7-tips-on-how-to-stay-up-after-fajr/


[1] Kõik magamaminekuga seotud duaad raamatust „Moslemi kindlus“ on tõlgitud ka eesti keelde. Võid need leida käesoleva kuukirja duaanurgast või ka meie kodulehelt www.islam.pri.ee – TUGISAMBAD – Palve-SALAAT – Duaa ehk suplikatsioon – Duaakogumik „Moslemi kindlus“. (tõlkija märkus)

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?