Kuidas fažriks tõusta?


Kuidas sina fažriks üles saad? Ja ma ei mõtle nii kaks või maksimum kolm päeva, aga kuidas sa järjepidevalt, eksimatult, igapäevaselt fažriks üles saad?

Fažriks ärkamise nippe võib leida paljudelt islamilehekülgedelt Internetis. Enamik neist on n.ö ilmalikud (ja neid tuleks kindlasti hea tulemuse nimel katsetada), aga meie keskenduksime siinkohal n.ö religioossetele nõuannetele.

Mu armsad vennad ja õed, igal päeva loete Al-Fatihat retsiteerides vähemalt 17 korda värssi: „Sind me kummardame ja Sind kutsume appi.“ Kas tahate Jumalat teenida? Jah? Siis on teil abi vaja. Tahate fažriks tõusta? Jah? Arvake mida – siis on teil Jumala abi vaja, sest te ei suuda, jah, ma kordan – te ei suuda seda teha ilma Jumala abita. Nii, ja nüüd esitage endale järgmine küsimus: Mida ma saaksin teha, et Jumalale näidata, et ma tõesti absoluutselt raudkindlalt tahan fažriks ärgata?

On sul kunagi olnud tunne, kui magama lähed, et kindlasti fažriks üles saad? Ja kas sul on olnud päevi, kus oled kindel, et magad sisse? Kujuta ette neid kahte stsenaariumi, mille – ma arvan – mõned meist on kindlasti läbi teinud:

1. stsenaarium:

Su imaan on laes: palvetasid witri, lugesid veidi Koraani ja kuigi fažrini on jäänud vaid kaks tundi, oled kindel, et ärkad üles, sest oled oma mõtte, südame ja keha selleks häälestanud. Mõnikord sa ärkad lausa keset ööd, sest arvad, et fažr on juba käes, kartes sisse magada.

Kui sinu kogemustepagasis selline kogemus puudub, siis kujuta ette mõnd korda, kui oled pidanud vara lennuki, bussi või rongi peale minema ja kartsid, et magad sisse, seega ärkasid iga natukese aja tagant, et kella kontrollida.

2. stsenaarium:

On päevi, mil sa sügaval sisimas tegelikult ei tahagi üles ärgata ja loodad, et magad sisse, et ei peaks süütundega elama. Kuid Jumal on sulle armuline ja äratab su ikkagi üles ja siis algab lahing järelalarmi ja saatana tuntud „ainult 5 minutit veel“ trikiga.

Kuidas iga päev 1. stsenaariumi järgida?

Nende kahe stsenaariumi vahe seisneb selles, et ühe kohaselt sul on sügaval sisimas tunne, et ärkad üles ja teise kohaselt, et ei ärka, sest tegelikult sa ei tahagi ärgata ja ei ole valmis saatana vastu võitlema.

Siinkohal tooksin ära mõned praktilised vaimsed nipid, mis aitaksid sul inšaAllah alati 1. stsenaariumi järgi elada:

– Tunne Allahit: See on fažriks ärkamise võti ja kõige tähtsam nipp. Kui tead, Keda sa kummardad ja tead, et Ta tahab, et sa hommikul Tema jaoks palveks üles tõuseksid, siis ärkad ka üles. Me hakkame 2. stsenaariumi järgima ainult siis, kui ei anna endale aru, kes Jumal on.

– Siirus: Ole oma soovis ärgata siiras. Ära ütle, et inšaAllah oleks tore, kui ma üles saaksin vaid kinnita, et ärkad kindlasti fažriks! Vahel ma leian, et sellest on abi, kui enne magamaminekut endaga väikese diskussiooni maha pean ja kinnitan: „Ma ärkan fažriks üles! Mind ei huvita kuidas, aga kindlasti ärkan!“

– Wudu enne magamaminekut: Ibn Abbas (رضي اﷲ عنه) on edastanud, et Jumala Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Puhastage neid kehi ja Allah puhastab teid, sest iga sulasega, kes läheb puhtuse seisundis magama, veedab öö ingel ja iga kord kui ta külge keerab, ütleb ingel: „Oo Jumal, andesta Oma sulasele, sest ta läks puhtuse seisundis magama.“ Kas arvad, et sellisel inimesel lastaks sisse magada?

– Witri palve + duaa: Ära enne witri palvetamist magama mine ja palu witri ajal Jumalat, et ta aitaks sul fažriks üles tõusta. Ära unusta: „Sind me kummardame ja Sind me kutsume appi.“

– Loe Koraani: Päeva Püha Koraani värssidega lõpetamine aitab sul kindlasti paremini palveks tõusmisele keskenduda. Prohvet Muhammedil (صلى اﷲ عليه وسلم) oli kombeks magamaminekueelseks lektüüriks soovitada suurat Al-Saždat ja suurat Al-Mulki (nr 32 ja 67).

– Meenuta Jumalat, enne kui magama lähed: See kuulub esimese punkti alla, millest juttu oli. Kõik kasulikud duaad, mida enne magamaminekut öelda, leiad näiteks raamatust „Moslemi kindlus“ („Fortress of the Muslim“)[1]. Võid vajalikud välja printida või paberile kirjutada ja alguses need maha lugeda, aga umbes nädalaga kuluvad need sulle nagunii pähe, kui neid igal õhtul loed.

– Ära unusta tasu, mida fažri palvetamise eest saab: See, kes fažrit palvetab, ei ole kahepalgeline; ta saab Viimsel Kohtupäeval valguse; ta on terve päeva Jumala kaitse all; tema laiskus eemaldatakse temalt ja ta on terve päeva vitaalne ja produktiivne – need on vaid mõned kasutegurid, mida fažri palvetajatele lubatud on. Pea need meeles ja saad kindlasti ülesse!

Veel kasutan ma selliseid nippe:

– Palu mõnel sõbral või pereliikmel end üles äratada: Minu jaoks toimib see kõige paremini. Lepi kas pereliikme, sõbra või abikaasaga kokku ja aidake teineteist fažriks üles tõusta. Kui sina ärkad enne, siis ära ole isekas ja ärata teised ka üles!

– 1,5 tunni magamise reegel: Uneteadlased on kindlaks teinud, et iga täiskasvanu üks unetsükkel kestab 1,5 tundi, seega on kõige lihtsam üles ärgata unetsükli lõpus, ehk siis 1,5, 3, 4,5, 6, 7,5, 9 tundi peale magamaminemist. Seega, kui fažr on näiteks kell 5 hommikul ja sina lähed magama kell 12, siis pane äratuskell helisema kell 4.30, sest see annab sulle 4,5 tundi aega magada. Muidugi, kui sul läheb pool tundi aega, enne kui üldse magama jääd, tuleks sul oma arvutuses ka sellega arvestada.

– Tee pärastlõunal väike uinak: Veel üks väga kasulik nipp otse sunnast, mida väga paljud tublid moslemid soovitavad – tee pärastlõunal pisike uinak, olgu see kasvõi kõigest 20 minutit. Mina olen 20-minutilise uinaku fänn ja praktiseerija olnud juba 3 viimast aastat ja uskuge või mitte, aga see värskendab väga tõhusalt ja annab palju uut energiat.

– Luba endale korralik hommikusöök, kui fažriks üles saad: Mina olen hommikusöögiinimene, seega kui ärkan vara, tahan ka korralikult hommikust süüa. Mõnikord ootan ma järgmist hommikusööki juba eelmisel pärastlõunal – minu jaoks on see nagu väike igapäevane kingitus, mis mu päevale tugevalt ja rõõmsalt hoo sisse lükkab inšaAllah.

Allikas: http://productivemuslim.com/how-to-wake-up-for-fajr-part-1/


[1]  Kõik magamaminekuga seotud duaad raamatust „Moslemi kindlus“ on tõlgitud ka eesti keelde. Võid need leida käesoleva kuukirja duaanurgast või ka meie kodulehelt www.islam.pri.ee – TUGISAMBAD – Palve-SALAAT – Duaa ehk suplikatsioon – Duaakogumik „Moslemi kindlus“. (tõlkija märkus)

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?