Naiste veritsemisest


1) HAID – naturaalne veritsemine
Haidiks nimetatakse naturaalset verd, mis naistel teatud perioodidel väljub. See kestab tavaliselt 6-7 päeva (võib olla ka vähem või rohkem). Igal kuul väljutab emakas menstruaalverd. See ei ole haiguslik verejooks. Veritsus- ja veritsusevahelise perioodi pikkus ei ole paika pandud, see on kõigil individuaalne. Menstruatsiooni ajal naine ei palveta ega paastu.

Kuidas saame aru, et algab haid ja naine ei saa enam palvetada?
Alguses võivad olla vähesed eritised. Kuni verd näha pole, palvetab naine edasi. Haid algab, kui tuleb konkreetselt verd.

Haid lõpeb, kui naine näeb, et väljub juba läbipaistvat eritist (või ei välju midagi). Siis võib hakata palvetama. Kui peale läbipaistva eritise väljumist eritub veel pruunikas-punakas-kollast, ei tule sellest välja teha – see ghuslit ei riku, tuleb teha vaid uus wudu. Kui veri lõpeb ja kohe selle järel väljub pruunikas-kollakaid eritisi, veel palvetama ei pea.

NIFÄÄS – sünnitusjärgne veritsemine
Sünnitusjärgset verejooksu nimetatakse nifääs ja see võib kesta 40-60 päeva.

Kui peale kolmandat kuud või hiljem tekib iseeneselik abort ja peale seda eritub verd, on see samasugune veri kui sünnitusjärgne. Kui lootel on juba mingi inimesesarnane vorm näha, on igal juhul tegemist nifääsiga (olenemata loote vanusest). Kui aga tekib iseeneselik abort nii raseduse alguses, et tegemist on alles vaid lihatombuga, ei peeta verd nifääsiks; seega tuleb teha wudu ja palvetada, paastuda jne.

Menstruatsiooni ja sünnitusjärgse verejooksu ajal ei tohi:

  1. palvetada (tegemata jäänud palveid ei pea ka hiljem tagasi tegema);
  2. paastuda (võlg on vaja hiljem tagasi teha, kui tegemist kohustusliku paastuga);
  3. suguühtes olla (võib katsuda nabast ülevaltpoolt);
  4. lahutada;
  5. Koraani kätte võtta, välja arvatud, kui seda tehakse läbi kinda või riide;
  6. istuda mošee palveruumis;
  7. käia ümber Kaaba (teisi hadži tegusid võib sooritada).
    Kõike seda võib taas teha peale seda, kui verejooks on lakanud ja on tehtud ghusl.

Igal ajal on keelatud anaalkontakt.
Kui naine puhastus asri palve ajal, tuleks järgi teha ka dohr; kui aga iša ajal, siis teha ka maghrib.

Kui mees ja naine olid veritsemise ajal kontaktis, tuleb maksta trahvi. Kui kontaktis oldi veritsemise alguses (st palju verd), tuleb maksta trahvi 1 dinaari (4,25 grammi kulda) jagu, kui aga veritsemise lõpus (st vähem verd), 0,5 dinaari jagu. See tuleb anda vaestele almuseks.

2) ISTIHÄÄDÄ – haigusest põhjustatud veritsemine

Haigusest põhjustatud veritsemine tavaliselt ei haise. Kui naine teab, et ta veritseb haiguse ja mitte menstruatsiooni või sünnituse tõttu, peab ta edasi palvetama. Sellisel juhul peab ta enne iga palvet tegema wudu ja vahetama sideme. Juhul, kui naine juba pikemat aega haiguse tõttu veritseb ja ta teab, et tal sel ajal peaksid olema päevad ning teab, mitu päeva need kestavad, siis sel ajal, kui peaksid olema tema päevad, ta ei palveta. Kui naine saab ise lõhna või eritise koostise järgi aru, et tegemist on menstruaalvere alguse ja lõpuga, siis teeb ta oma arusaama järgi.

Aisha (رضي اﷲ عنها) jutustas: Fatima bin Abi Hubaish küsis Prohvetilt (صلى اﷲ عليه وسلم): „Mul on alati verejooks ja ma ei saa sellest puhastuda; kas jätan palve?“ (Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) vastas:) „Ei, ära jäta. Jäta palvetamata nii palju päevi, kui kaua sul olid menstruatsioonipäevad (enne). Pärast seda tee ghusl ja palveta.“ (Sahih Al-Bukhari 325, Sahih Muslim 333)

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?