Palvepositsioonide kasu


PALVEPOSITSIOONIDE MEDITSIINILISELT TÕESTATUD KASU

Viis korda päevas palvetavad moslemid mõtlevad harva sellele, et nende tegevusel peale Jumalale kuuletumise ning hingerahu saavutamise veel ka füüsiliselt positiivseid efekte võiks olla. Ja ega me tegelikult tohikski oma palvet mingiks võimlemiseks muuta ega sellest võimlemisena mõelda, kuid siiski on vaid suur rõõm teadmises, et meie Isand on meile kohustuseks pannud midagi, mis on nii mitmes mõttes täiuslik ning meile kindlasti kasulik, kas me seda endale teadvustame või mitte.

Minagi ei ole palve füüsilise kasulikkuse peale mõtlema hakanud enne, kui rasedate joogasse läksin – seal pidi sünnituse ajaks õige hingamise ära õppima, nagu günekoloog ütles. Suur aga oli minu üllatus, kui joogatreener erinevate kasulike positsioonide seast ka poolkummarduse (ruku), täiskummarduse (sužudi) ja põlvedel istumise (žalsa) ära märkis, täpselt kirjeldades, milleks miski hea on. Veelgi suurem oli minu üllatus, kui ta seletas, et (pool)kummardades peab selg põrandaga niimoodi paralleelne olema, et kui keegi vett seljale valaks, ei tohi see maha voolata. Subhaanallaah, just seda ütles meie Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) rukut õpetades!

Siinkohal kirjeldaksime lühidalt, mida spetsialistid on meie palve liigutuste kohta öelnud:

1. PÜSTISEIS:

Keha tunneb kergendust, kuna raskus on võrdselt kahele õlgade laiuses harkis jalale jagatud. Sirge seljaga seismine parandab rühti. Pilgu kummarduskohta fikseerimine on hea nägemisteravuse harjutamiseks. Nii ülemised kui alumised seljalihased on lõdvestunud. Ülemine ja alumine ajukeskus on ühenduses ja keskendumine seega lihtsam. Pikkade vokaalide „A“, „I“ ja „U“ hääldamine stimuleerivad südant, kilpnääret, lümfisõlmesid, ajuripatsit, neere ja kopse. Kopsud saavad õige hingamise korral ka vanast õhust puhastatud ja üles tõstetud.

2. POOLKUMMARDUS (RUKU):

Pingutab põhjalikult sääre-, reie-, tuhara- ja alumisi seljalihaseid. Verevool ülemise rindmiku piirkonda paraneb. Tööd saavad ka kõhulihased ja neerud. Positsioon aitab kaasa sisemisele harmooniale.

3. TÄISKUMMARDUS (SUŽUUD):

Õiges positsioonis jalad aitavad kaasa kõhulihaste arengule, hoides ära eriti keskmiste kõhulihaste lõtvumise. Veelgi parem verevarustus keha ülaosas, lastes verel voolata ka silmade, nina ja kõrvade piirkonda, kus toimub tänu sellele toksilistest ainetest vabanemine. Aitab kaasa ka kopsu puhastumisele. Eriti hea positsioon rasedatele, kuna sellises kummarduses on loode kõige paremas asendis (ei pressi siseorganitele). Alandab kõrget vererõhku, suurendab liigeste plastilisust. Joogas nimetatakse seda positsiooni lootosepositsiooniks ja peetakse ülimaks puhkuseasendiks, mis võimaldab energia kogumist.

4. ISTUMINE (ŽALSA):

Aitab maksal vabaneda toksilistest ainetest, stimuleerib seedimist, puhkepositsioon.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?