Paast – SAUM


Saum tähendab araabia keeles millestki hoidumist või keeldumist. Islami kontekstis tähendab see söögist, joogist, sugulisest lähedusest loobumist päikesetõusust päikeseloojanguni.Selleks, et paast oleks vastu võetud, peab inimene täitma järgmised tingimused: 1. olema moslem, 2. terve mõistus juures, 3. suguküps. Kohustusliku paastu tingimuseks on ka ramadaanikuu algamist tähistava noorkuu nägemine.

Saum on islami seadus, mis seisab kõrvuti palve, almuse ja palverännakuga. Paastumine oli vaidlematult harjumuseks ka varem, ette nähtud juba eelmistes ilmutatud raamatutes.

Paast võib olla nii kohustuslik kui ka vabatahtlik. Igale täiskasvanud ja nii füüsilise kui vaimse tervise juures olevale moslemile on kohustuseks paastuda igal aastal islamikalendri üheksanda kuu, ramadaanikuu jooksul päikesetõusust päikeseloojanguni. Paast kujutab endast esmajoones söögist, joogist ja seksuaalsuhetest loobumist. Need, kelle paast on juba vaimsema tähendusega, jälgivad paastu ajal veelgi terasemalt kui tavaliselt, et nad ei vihastaks, ei valetaks, ei laimaks jne. Paast kujutab endast inimese vaimu võitu keha üle.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?