Vabatahtlik paastumine


Kõigil füüsiliselt teostatavatel islami tugisammastel (palve, vaestemaks, paastumine ja palverännak) on nii kohustuslik kui ka vabatahtlik osa. Tuleb palvetada viis korda päevas, ent võib ka rohkem. On kohustuslik anda oma kasumist aastas 2, 5 % vaestele, ent võib soovi korral anda ka rohkem. Peab ramadaanikuul paastuma, ent kui on soovi, võib paastuda rohkem päevi. On kohustuslik, kui see on füüsiliselt ja majanduslikult võimalik, kord elus teha palverännak, ent kui on soovi, võib seda teha ka tihedamini.
Islam soovitab paastumisega tegeleda tegelikult kogu aasta jooksul. Parim on teha seda ülepäeviti või igal esmaspäeval ja neljapäeval, kuid paastutud päevade arv kokku ei tohi olla rohkem kui pool aastat. Igal juhul on piisav, kui paastuda kolm päeva igas kuus. Soovituslik on paastuda kuus päeva šawalikuus (kuukalendri kuu kohe peale ramadaanikuud), Arafati päeval, šabanipäeval ja ašurapäeval.

Keelatud on paastuda üks päev enne ramadaanikuu algust, kahel aidi päeval, palveränduritel Arafati päeval ja kahel aid ul-adhale järgneval päeval. Keelatud on ka paastuda rohkem kui kuus kuud aasta jooksul ja üksikult reedesel päeval (ilma et selle eest oleks ka paastutud neljapäeval või selle järel laupäeval).

Moslem võib paastuda ka oma vande märgiks, kui antakse vanne paastuda teatud arv päevi juhul, kui saavutatakse mingis asjas edu või läheb korda halvast situatsioonist välja tulla, näiteks võlast vabaks saada. Kui olukord on lahenenud, muutub paast kohustuslikuks ja tuleb paastuda lubatud arv päevi. 

Islam pole askees, karm eluviis, mis keelaks kõik meelepärased naudingud. Alati on jumalateenistuslikel kohustustel ka piir. Need kohustused on vaid selleks, et elu lihtsustada ja õnnelikumaks teha. Pole ju mõistusepärane päevad ja ööd palvetada, terve aasta paastuda ja kogu oma raha vaestele loovutada.

Kui vabatahtlikud paastud panna paremusjärjestusse, saame järgmise nimekirja:
1) esmaspäev ja neljapäev
2) kuus šawalikuu päeva
3) Arafati päev (9. dhu l-hižža (palverännakukuu) päev; välja arvatud palveränduritele)
4) üheksa esimest dhu l-hižža päeva (pühamad kui ramadaanikuu 10 viimast päeva)
5) iga kuukalendri kuu 13, 14, 15 päev (või 12, 13, 14 või 14, 15, 16)
6) ašurapäev (kuukalendri esimese kuu, muharrami 10. päev; juurde võib võtta ka 9. või 11. päeva)

Ei ole seotud mingi ajaga:Kindlad päevad:
Näiteks: üle päeva, kui avastad hommikul, et kodus süüa ei ole jne, välja arvatud aid ul-fitri 1. päev ja aid ul-adha 3 päeva; kui abikaasa ei ole ühel või teisel põhjusel nõus; reede üksinda.Näiteks: muharrami 10. päev, 6 päeva šawalikuul,
3 päeva igas kuus (täiskuu ajal), esmaspäeviti ja neljapäeviti, dhu-l-hižža 9 esimest päeva (või 9.; välja arvatud palverändurid), šabaanikuu esimene pool.
Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?