Ramadaani meelespea!


1. Kas sinul on ramadaaniks plaan? Kui veel ei ole, siis kindlasti koosta see. Võid päevade kaupa üles kirjutada, mida mingil päeval teed: näiteks kui palju Koraani loed, kui palju lisapalveid teed, kui palju mõnda islami raamatut loed jne.

2. Tänaseid toimetusi ära viska homse varna!

3. Püüa lahti saada kõigest, mis võiks su ramadaani segada.

4. Loe Koraani. Püüa koostada enda isiklik graafik, mille järgi kas iga päev või peale igat palvet loed teatud arvu lehekülgi, nii et ramadaanikuu lõpuks saaksid Koraani läbi. Kui oled naine, arvesta ka sellega, et jätaksid oma arvestusest kuupuhastuse päevad välja. Kui arvad, et ramadaani ajal siiski Koraani läbi ei saa, kasuta head võimalust, et koostada graafik aastaks. Nii jääb igaks päevaks vaid paarkümmend värssi ja selle aja leiad sa ikka. Kas poleks tore, kui sul oleks harjumus igal aastal korra Koraan kaanest kaaneni läbi lugeda?

5. Kirjuta (või prindi) välja duaad erinevate tegevuste jaoks, loe neid, õpi need selgeks: näiteks mida öelda, kui tõused, kui magama lähed, kui paastu katkestad, kui riide paned, kui WCsse lähed jne. (Vaata  (Duaakogumik „Moslemi kindlus“ – tõlge eesti keelde) ja käesoleva Iqra duaanurk!)

6. Seisa öösel tarawihi palves. Öö kestab päikeseloojangust päikesetõusuni. Parim aeg Jumala palumiseks on öö viimane kolmandik. Selleks, et teada saada, millal on öö viimane kolmandik, loe ära, mitu tundi jääb maghribi ja fažri vahele, jaga need tunnid kolmega ja viimane kolmandik ongi öö viimane kolmandik. Abu Huraira (رضي اﷲ عنه) edastas, et Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Meie Isand tuleb iga öö viimases kolmandikus alla madalaimasse taevasse ja ütleb: „Kes seal palub Mind, et Ma talle vastaksin? Kes seal küsib Minult, et Ma talle annaksin? Kes otsib seal Mu andestust, et Ma talle andestaksin?““ (Bukhari ja Muslim). Jabir (رضي اﷲ عنه) on edastanud, et ta kuulis, kui Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Öösel on üks tund. Kui moslem selle ajal Jumalalt palub teenet siinseks eluks või teispoolsuseks, siis Jumal annab talle selle. Ja see kehtib iga öö kohta,“ (Muslim ja Ahmad).

7. Mine ka mošeesse tarawih palvusele. Kui on plaan minna, siis väldi eelnevalt sibula, küüslaugu ja vürtsika toidu söömist. Kindlasti pese hambad enne korralikult puhtaks, kui lähed. Kui päev on olnud palav ja oled higistanud, käi kindlasti enne ka duši all – palju rahvast koos võimendab kehaaroome. Pane selga puhtad, mugavad ja tagasihoidlikud riided. Ära unusta kaasa võtta veepudelit. Lülita oma telefon mošees välja või pane hääletu peale. Kuna ramadaani ajal on mošees ekstra palju rahvast, ei pruugi tavalisel jalanõuderestil ruumi olla. Naised, võtke kaasa kilekott, kuhu saate oma kingad panna ja oma käekotti tõsta.

8. Kui sa pole öise vabatahtliku palvega harjunud, siis võid alguses palvetada näiteks kord nädalas või üle päeva, nii kuidas sulle endale sobib, et sellega harjuksid ja hiljem võid palveöid juurde lisada. Kõige armsamad teod Jumalale on need, mida tehakse kõige järjekindlamalt, isegi kui need on väikesed. (Al-Bukhari 6462, Muslim 783)

9. Ramadaanikuul peaksime kõik end rohkem vaimsele ja vähem füüsilisele pühendama. See kehtib ka sisseostude tegemise kohta. Proovi enne ramadaani võimalikult palju omale vajalikku toitu ette varuda, et ei peaks ramadaani ajal pidevalt poes käima. Kui toit otsas, siis katsu juurde osta vähemalt nädalaks ette. Nii säästad poes käimise pealt aega vaimsemaks tegevuseks. Osta ka eidi kingitused juba aegsasti ära!

10. Kontrolli oma kõnet ja tegusid! Ära valeta, klatši, sõima, solva, kisa, vihasta – see võib su paastu katkestada.

11. Pea silmas, kui palju televiisorit vaatad! Ramadaan ei ole kindlasti mitte õhtuste õgimiste ja seebivaatamiste aeg!

12. Kui sa ei suuda nii palju teha, kui oled planeerinud, siis ära heida meelt, võib-olla esitad endale liiga kõrgeid nõudmisi. Jumala Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles, et Jumalale on kõige rohkem meele järele need teod, mis on küll väikesed, aga mida sooritatakse pidevalt.

13. Heategevus on väga oluline osa ramadaanist, kuid ära unusta, et see algab kodust! Seega hoolitse kõigepealt oma pere, sõprade ja kogukonna eest, enne kui kaugemale lähed.

14. Kui su pere ei ole moslemid, siis ramadaan on suurepärane võimalus neile islamit tutvustada. Nad ju kindlasti näevad, et sa paastud ja esitavad selle kohta küsimusi. Selgita siis neile, milleks paast hea on. Räägi ka muust islamiga seonduvast. Paku ka neile eidihõrgutisi ja kirjelda südamest, miks see päev sinu jaoks nii oluline on.

15. Ramadaanikuul jagab Jumal kõikide heade tegude eest rohkem tasu. Iga väikseimgi sadaqa (vabatahtlik almus) saab tasustatud nagu tõeline zakaat (kohustuslik almus), seega kasuta võimalust ja anna võimalikult palju sadaqat. Kui sul majandusliku abi andmiseks endal võimalusi pole, siis tea, et ka niisama abistamine, hea nõu jagamine või kasvõi naeratamine on sadaqa.

16. Korista kogu oma maja põhjalikult juba enne ramadaani! Siis ei pea sa ramadaanikuul sellele palju aega raiskama.

17. Püüa anda Jumala meenutamises endast maksimum! Ramadaanikuul saad selle eest mitmekordset tasu. Abdullah ibn Amir (رضي اﷲ عنه) on edastanud, et Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Kui moslem teeb kahte asja järjepidevalt, siseneb ta kindlasti Paradiisi. Kuigi need on lihtsad, täidavad neid vaid mõned: (1) ütle peale iga (kohustuslikku) palvust kümme korda tasbiihi (subhaanallah – ülistus olgu Jumalal), kümme korda tahmiidi (alhamdulillah – kiitus olgu Jumalal) ja kümme korda takbiiri (Allahu akbar – Jumal on suurim). See teeb kokku 150 keelega lausutut (päevas), mis võrdub 1500 (heateoga). (2) Enne magama minemist ütle 34 korda takbiiri, 33 korda tahmiidi ja 33 korda tasbiihi. See teeb kokku 100 keelega lausutut, mis võrdub 1000 (heateoga).“

Juwayriyah (رضي اﷲ عنها) on edastanud, et kord lahkus Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) tema majast peale hommikupalvet, kui ta istus oma palvekohas ja meenutas Jumalat. Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) naases keskhommikul ja leidis naise ikka veel samal kohal istumas. Ta küsis: „Kas istud siin sellest ajast, kui lahkusin?“ Naine vastas: „Jah.“ Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Tõesti, ma ütlesin peale sinust lahkumist neli asja ja kui neid võrrelda sellega, mis sina oled siiani öelnud, siis kaaluvad nad selle üles: subääana llaahi ’ädädä khalqih, subhääna llahi ’rida näfsih, subhääna llaahi zinata ’arših, subhääna llaahi midäädä kälimäätih. – Ülistatud olgu Jumal nagu Ta loomingu arv, ülistatud olgu Jumal nii palju kui Talle meeldib, ülistatud olgu Jumal nii palju kui Ta troonil on kaalu, ülistatud olgu Jumal nii palju kui ta sõnade ulatus.“

18. Jälgi ennast! Abu Huraira (رضي اﷲ عنه) on edastanud, et Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Kui ramadaanikuu algab, siis Paradiisi väravad avatakse ja Põrgu väravad suletakse ja saatanad pannakse ketti.“ Paljud küsivad, aga kuidas on siis võimalik, et ka ramadaanikuul me mõtleme halbu asju, teeme halbu tegusid jne. Õpetlased ütlevad, et kuigi saatanad on ketis kinni, siis nad on meiega pikka aega varem tööd teinud, meile halvad kombed külge harjutanud. Seega on ramadaan ka suurepäraseks võimaluseks jälgida, kuidas me ise käitume, mida endas peaksime parendama, ilma oma vigades saatanat süüdistamata.

19. Ramadaan ei ole pugimispüha! Söö mõistlikult ja tervislikult. Ära söö liiga palju! See mõjutab su enesetunnet, muudab su uimaseks, laisaks, uniseks, paneb pea ringi käima ja võib tekitada hingamisraskusi.

20. Tee omale ramadaaniks sadaqa plaan. Näiteks kirjuta üles 10 heategu, mida 10 järgneva päeva jooksul saaksid teha. Abu Huraira (رضي اﷲ عنه) on edastanud, et Jumala Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Inimese iga liigese (või väikese kondi) kohta on iga päev, kui päike tõuseb, sadaqa määratud. Kahe inimese vahel õiguse jalule seadmine on sadaqa; mehe ta ratsalooma selga aitamine või ta asjade loomale tõstmine on sadaqa; hea sõna on sadaqa; iga samm, mis sa palve suunas teed, on sadaqa ja ohtlike asjade teelt kõrvaldamine on sadaqa.“ Seega ära unusta, et sadaqa on iga hea tegu, mis teed, mitte lihtsalt raha almuseks andmine.

21. Ramadaani paast on võrdne kümne kuu paastuga. Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Kes paastub ramadaanikuul, siis see kuu on nagu kümme kuud ja (lisaks) kuuel päeval peale eid ul-fitrit paastumine täiustab aasta,“ (Ahmad 21906). Ehk kes paastub ramadaanikuu pluss kuus päeva järgnevast kuust, oleks justkui kokku paastunud terve aasta (30 päeva x 10 + 6 päeva x 10 = 360 päeva). Kui igal aastal seda järgida, siis paastuks moslem nagu kogu elu.  Abu Ayyub Al-Ansaari (رضي اﷲ عنه) on edastanud: „Igaüks, kes paastub ramadaani ja liidab sellele kuus päeva šawwaalist, paastuks nagu terve elu,“ (Muslim 1164).

22. Otsi ramadaani kümne viimase paaritu öö hulgast leilat ul-qadrit ehk saatuse ööd. Abu Salama jutustas: „Kord läksin ma Abu Said Al-Khudri (رضي اﷲ عنه) juurde ja palusin: „Tuleksid sa meiega datlipuude juurde juttu puhuma?“ Abu Said tuligi välja ja ma küsisin temalt: „Räägi mulle, mida kuulsid Prohvetilt (صلى اﷲ عليه وسلم) saatuse öö kohta?“ Abu Said vastas: „Kord oli Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) ramadaanikuu kümnel esimesel päeval mošees eraldatuses ja meie olime koos temaga. Gabriel tuli ta juurde ja ütles: „Öö, mida sa otsin, on sul veel ees.“ Seega Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) jäi mošeesse ka ramadaanikuu keskmiseks kümneks päevaks ja ka meie olime temaga koos eraldatuses. Gabriel tuli ta juurde ja ütles: „Öö, mida sa otsid, on sul veel ees.“ 20. ramadaani hommikul pidas Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) jutluse öeldes: „Kõik, kes minuga koos eraldatuses on olnud, peaksid seda jätkama. Mulle näidati saatuse ööd, aga unustasin selle kuupäeva, kuid see on viimase kümne öö paaritute ööde hulgas. Ma nägin unes, et kummardusin mudas ja vees.“ Tol ajal oli mošee katus datlipuude okstest. Sel ajal oli taevas selge ja ühtki pilve polnud näha. Äkki aga ilmus pilv ning hakkas sadama. Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) juhtis meid paves ja ma nägin Jumala Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) laubal ja ninal mudajälgi. See oli tema unenäo kinnitus.“ Ja miks peaksime me seda ööd otsima? Koraanis on kirjas: „Saatuse Öö on parem kui tuhat kuud,” (97:3). Abu Huraira (اﷲ عنهرضي) jutustas : Jumala Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Kes seisab (palves) Saatuse Ööl uskudes ning oodates tasu (Jumalalt), sellele antakse ta eelnevad patud andeks.“ (Fath Al-Bari 4:294, Sahih Muslim 1:523). Teeme ühe pisikese arvestuse: kui Saatuse Öö on parem kui tuhat kuud ja see öö kestab sel aastal Eestis (maghribist kuni fažrini) umbes 5 tundi, siis 1000 kuud jagatud selle 5 tunniga tähendab, et iga tund, mis sa sel ööl Jumalat ülistad, on võrdne 200 kuuga tavalisel ajal; mis omakorda tähendab, et iga minuti eest, mis sa sel ööl Jumala ülistamisele pühendad, saad sa kirja sama tasu, mis tavalisel ajal 100 päeva eest!!! SubhaanAllah, kas see pole mitte ülim heldus Jumalalt? Kas see pole mitte sajandi tehing? Kas selle nimel ei tasu Saatuse Ööd otsida ja see Jumalat ülistades veeta? Jumala ülistamine, muide, ei ole ainult palve vaid ka duaa tegemine, Koraani lugemine ja islami kohta õppimine.

23. Ära unusta, et zakaat ul-fitr tuleb maksta abivajajale moslemile enne eidi palvet. Peale palvet on see vaid lihtne sadaqaZakaat ul-fitr tuleb maksta toidus, mitte kunagi rahas. Selle hind on üks saa’a (kamalutäis) iga perekonnaliikme kohta.

24. Eidi päeval ärka vara, pane selga oma parimad tagasihoidlikud rõivad, olgu need siis uued või vanad; käi peale fažrit duši all ja tee ghusl; pese hambad; kui oled mees, siis kasuta parfüümi; söö enne eidi palvusele minemist hommikust; mine palvusele kohale juba vara. Eidi palvust on parem sooritada lageda taeva all, välja arvatud juhul, kui ilm seda ei võimalda. Mine palvusele ühte teed pidi ja tule tagasi teist teed pidi. Teel palvusele lausu: allaahu akbar, allahu akbar, lää ilääha illa llaah; allahu akbar, allahu akbar, wa lilläähi l-hämd. – Jumal on Suurim, Jumal on Suurim, ei ole teist kummardamist väärivat jumalust peale Jumala; Jumal on Suurim, Jumal on Suurim, kõik ülistus olgu Jumalal.

25. Kui sul on lapsed, tee neile eidiks kingitusi, et nad õpiksid seda püha armastama, hindama ja ootama. Jutusta neile, miks on see püha ja paast moslemitele olulised.

26. Veeda oma ramadaan nii, et kui see läbi on, võid uhkuse ja rõõmuga tagasi vaadata.

TEGEVUSED, MIS VÕID OMA RAMADAANI PÄEVAPLAANI PANNA:

  • Sõin suhuuri (hommikul enne fažrit)
  • Jõin piisavalt vett
  • Lugesin Koraani ja selle selgitust
  • Lugesin uue hadiithi ja selle selgituse
  • Lugesin kasulikku islamiraamatut
  • Käisin loengul
  • Kuulasin netist loengut
  • Andsin almust
  • Tegin heateo
  • Veetsin perega kvaliteetaega
  • Käisin iftaaril (paastu katkestamise söömaajal)
  • Võõrustasin iftaariks külalisi
  • Aitasin naabrit
  • Hoidusin valetamast
  • Hoidusin vihastumast
  • Tegin duaad kogu moslemite ummale
  • Tegin duaad oma vanematele
  • Tegin duaad oma perele
  • Tegin duaad abivajajatele
  • Mõtisklesin siinpoolsuse ja teispoolsuse üle
  • Mõtisklesin surma üle
  • Olin enda vastu hea
  • Liigutasin ennast
  • Meenutasin Jumalat
  • Ülistasin Jumalat
  • Õppisin uue duaa
  • Õppisin Prohveti (صلى اﷲ عليه وسلم) elulugu
  • Õppisin Prohveti (صلى اﷲ عليه وسلم) kaaslaste (رضي اﷲ عنهم) elu kohta
  • Õppisin prohvetite (عليهم السلام) elu kohta
  • Ei söönud liiga palju
  • Ei söönud ebatervislikult
  • Tegin lõunal väikese uinaku (see on sunna)
  • Palvetasin tarawihi
  • Läksin wuduga voodisse
Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?