Peale ramadaani tuleb šawaal


Peagi oleme sunnitud ramadaanikuuga hüvasti jätma. Meil, naistel, jääb reeglina peale seda püha paastukuud veel päevi, mil peame paastuma, olgu me siis päris tavalises, õnnistatud või „lehmatädi“ olukorras. Vaid need naised, kes on rasedad ja juhtumisi terve ramadaani paastudes vastu peavad, ei pea peale ramadaanikuu lõppu enam midagi järgi paastuma.

Kui oleme oma ramadaanist jäänud võla tasunud, kas saame siis veel midagi teha?

Jah, saame, sest kõigil füüsiliselt teostatavatel islami tugisammastel (palve, vaestemaks, paastumine ja palverännak) on nii kohustuslik kui ka vabatahtlik osa. Tuleb palvetada viis korda päevas, ent võib ka rohkem. On kohustuslik anda oma kasumist aastas 2, 5 % vaestele, ent võib soovi korral anda ka rohkem. Peab ramadaanikuul paastuma, ent kui on soovi, võib paastuda rohkem päevi. On kohustuslik, kui see on füüsiliselt ja majanduslikult võimalik, kord elus teha palverännak, ent kui on soovi, võib seda teha ka tihedamini.

Ka vabatahtlikuks paastuks on eelistatavad ajad. Kui sunnas mainitud vabatahtlikud paastud panna paremusjärjestusse, saame järgmise nimekirja:

1) esmaspäev ja neljapäev
2) kuus šawaalikuu päeva
3) Arafati päev (9. dhu l-hižža (palverännakukuu) päev; välja arvatud palveränduritele)
4) üheksa esimest dhu l-hižža päeva (pühamad kui ramadaanikuu 10 viimast päeva)
5) iga kuukalendri kuu 13, 14, 15 päev (või 12, 13, 14 või 14, 15, 16)
6) ašurapäev (kuukalendri esimese kuu, muharrami 10. päev; juurde võib võtta ka 9. või 11. päeva)

Nagu näha, on nimekirjas teisel kohal kuus päeva šawaalikuust, mis järgneb kohe ramadaanile. Seega, kui teil peale ramadaani ja oma võla tasumist veel jõudu on, võite lisaks paastuda kuus päeva (kui on ikka veel šawaal), sest Prohvet Muhammed (saws) on öelnud, et kes paastub peale ramadaani veel ka kuus päeva šawaalikuust, oleks justkui paastunud terve aasta (Sahih Al-Bukhari), sest iga hea teo eest saab moslem miinimum kümnekordse tasu ja seega, kui paastuda 30 päeva ja lisada sellele veel 6 päeva, siis on kokku paastutud 36 päeva ja 36×10 on 360.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?