Söö (ja liigu) ramadaanikuul tervislikult


Ramadaanikuul muutub meie rutiin märgatavalt, seega on väga tähtis tervislik toitumine, et suudaksid võtta ramadaanist parimat. Samuti ei tohiks ignoreerida ka füüsilist aktiivsust. Parim aeg kergeks spordiks, nagu 30-50 minutit (jalutamist/ kardiotrenni / muskulatsiooni) on paar tunde enne paastupäeva lõppu.

Ramadaanikuul jääb meie söömine tagaplaanile ja me tegeleme rohkem Jumala teenimisega. Sealjuures on aga tähtis, mida me sööme hommikul ja peale paastu katkestamist, et ei tekiks väsimust, peavalusid ja ärritusi. Söömine on siiski ka ramadaanil tähtis, aga me peaksime oma toitumisharjumused üle vaatama ja oma menüüsse rohkem tervislike ja kasulike toiduaineid lisama.

JOO PALJU VETT

See võib tunduda küll väga ilmsena, kuid siiski tuleb rõhutada – joo piisavalt vett!!! Peavalud ja väsimus on sageli tingitud ebapiisavast vedeliku tarbimisest.

SÖÖ SUHUURI (HOMMIKUST ENNE PAASTU ALGUST)

Hommikusöök on kõige tähtsam söögikord põhjusega. Suhuur ramadaani ajal annab meile vajalikke toitaineid ja energiat kogu päevaks. Eriti kuna me paastume sel aastal pikad päevad, on vajalik, et annaksime oma kehale piisavalt toitained, et, ilma suurema väsimuse, peavalude ja rahutuseta paastumisega toime tulla.

SÖÖ AEGLASELT SEEDITAVAID TOITE

Keskendu aeglasti seeditavate toitude tarbimisele, nagu puuviljad, köögiviljad, pähklid, seemned, läätsed, kikkerherned ja terad. Samuti poleerimata riis. Süsivesikud peaksid ramadaanikuul moodustama suurem osa meie dieedist.

Miks on see ramadaanikuul oluline? Sest aeglaselt seeditavad toidud annavad meile energiat kuni 8 tundi, samas kiiresti seeditavad toidud vaid 3-4 tundi, mis tähendab, et sa tunned nälga varem.

SÖÖ KIUDAINETERIKAST TOITU

Kiudaineid sisaldavad toidud on kliisid sisaldavad toiduained, nagu terved nisuterad ja seemned, köögiviljad, rohelised oad, herned, luuüdi, spinat ja teised maitsetaimed, söögipeet (rauarikas), koortega puuviljad, kuivatatud puuviljad, eriti aprikoosid, viigimarjad, datlid, ploomid ja samuti mandlid.

Kiudaineterikas toit aitab sul püsida regulaarsena (eriti kuna meie rutiin ramadaanikuul muutub), aga samas aitab see ka meie organismi toksiinidest puhastada.

SÖÖ AEGLASELT JA ÄRA SÖÖ ÜLE

Väiksemate suutäite võtmine, aeglaselt söömine ja toidu korralikult läbi närimine aitab vältida seedehäireid, kõhupuhitust ja ülesöömise tunnet. Seda seetõttu, et mida kauem me toitu mälume, seda vähem tööd meie seedesüsteem peab tegema, samal ajal kui neelame rohkem toitaineid.

VÄLTIDA …

… praetuid ja rasvaseid toite – need koormavad seedetrakti ja suurendavad kaalu.

… toite, mis sisaldavad liiga palju suhkurt, see toob kaasa teisi terviseprobleeme, nagu kõrgenenud veresuhkru taseme, mis viib diabeedini ja südamehaigusteni.

… ülesöömist, eriti peale paastumist.

… liiga palju tee ja karastusjookide joomist – see annab vastupidise tulemuse ja viib rohkema vedeliku kaotamiseni kehast, röövides kehalt päeva jooksul väärtulikke mineraalsoolasid.

… suitsetamist – kuna see kahjustab lihtsalt tervist.

SÜÜA ROHKEM …

… süsivesikuid, et toit kestaks kauem, ilma nälga tundmata.

… kõrge valgusisaldusega toite, nagu munad, kuna valgud põletavad energiat aeglaselt.

… datleid – sisaldavad suhkrut, kiudaineid, süsivesikuid, kaaliumi ja magneesiumi.

… mandleid – palju valke ja kiudaineid.

… banaane – hea kaaliumi, magneesiumi ja süsivesikute allikas.

Juua rohkem vett – vähemalt 2 liitrit päevas, võib ka rohkem.

Ilusat ja tervislikku ramadaanikuud kõigile!

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?