Halb kohtlemine


Mehe halb kohtlemine naise suhtes on, kui mees ei anna naisele tema õigusi või on tema suhtes füüsiliselt vägivaldne. Kui mees ei anna piisavalt raha, on naisel õigus salaja tema rahast võtta nii palju, et enda eest hoolitseda. Üks naine läks kord Prohveti (saws) juurde kaebama, et ta mees ei anna tema ja laste jaoks piisavalt elatist. Ta küsis, kas ta võib mehelt salaja võtta. Prohvet (saws) vastas: „Jah, kui sa ei võta liiga ahnelt.“

Kui tegemist on füüsilise vägivallaga, peab naine minema kohtuniku juurde ja juhtunut uuritakse ametlikult.

Naise halb kohtlemine mehe suhtes on esmajoones, kui ta keeldub vahekorras või andub teatud suhtumisega, kuid erinevaid halba kohtlemise vorme on muidki. Neil kordadel on mehel õigus: 1. nõu anda (või ei räägi enam temaga), 2. naine voodis üksi jätta, 3. alles peale kahe esimese abinõu kasutamist võib naist lüüa. Näkku lüüa on haraam ja löök ei tohi jätta märki ega murda konti. Seega kõrvakiilu andmine on haraam!!! Kui miski ei aita, minnakse kohtuniku juurde. Ei tohi minna 3. astme juurde enne kui 1. ja 2. on läbitud. Koraanis on kirjas: „Mehed on naiste eest vastutavad sellega, mis Jumal on ühele teise üle andnud ja mis nad oma varast kulutavad. Seega on õiglased naised vagalt sõnakuulelikud, hoides (abikaasa) eemalolekul seda, mida Jumal neil hoida käsib (st abikaasa vara ja oma vooruslikkust). Mis puutub aga neisse (naistesse), kelle puhul kardate (teil on põhjust karta) halba käitumist, siis hoiatage neid, hüljake nad voodis ning lööge neid. Kuid kui nad sõna kuulavad (st jätavad oma häbiväärse käitumise), ärge otsige nende vastu abinõud. Tõesti, Jumal on Kõrgeim, Suurim. (4:34). Kui Prohveti (saws) kaaslased tema käest küsisin, mida on mõeldud löömise all, võttis Prohvet (saws) siwakipöösa oksa, äigas sellega kergelt oma käe pihta ja ütles: „Nii!“ Seega ei saa seda löömist kuidagi pidada peksmiseks vaid pigem on tegemist väikese füüsilise hoiatusega, mis peaks naise mõtlema panema.

Samas peaksid mehed meeles pidama, et Prohvet (saws) ei löönud iialgi ühtki oma naistest. On olemas vaid üks hadith, kus Prohvet (saws) Aisha (raa) peale tõsiselt vihastas ja teda eemale lükkas, kuna Aisha (raa) oli teda öö varjus jälinud, arvates, et Prohvet (saws) käis ühe oma teise naise juures, kuigi Prohvet (saws) käis vaid surnuaial. Naise löömine ei ole heale ja haritud mehele kohane.

Koraanis on kirjas: „Oo inimkond, olge teadlikud oma kohustusest oma Isanda ees, kes lõi teid ühest hingest ja kellest Ta lõi talle kaasa ja neist kahest hajutas laiali (üle kogu maa) palju mehi ja naisi. Kartke Jumalat, kelle (nimel) te nõuate omale õigusi üksteise üle ja (pidage meeles oma kohustust nende ees), kelle üsad teid kandsid. Tõesti, Jumal vaatab igavesti teie üle.“ (4:1)

„Oo teie, kes te usute, teil ei ole õigus naisi vastu (nende) tahtmist pärida. Ja ärge tekitage neile probleeme, et tagasi võtta, mis olete neile andnud, välja arvatud juhul, kui nad panevad toime selge ebamoraalsuse (st abielurikkumise). Ja elage nendega lahkuses, sest kui te neid ei salli, siis võib-olla ei salli te midagi, millesse Jumal on pannud palju head.“ (4:19).

Prohvet Muhammed (saws) ütles: „Parimad teie hulgast on need, kes on parima moraaliga ja parimad nende hulgas, on need, kes on parimad oma naistele.“  

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?