Ettepanekust …


Kas tohib teha ettepaneku naisele, kellele on juba ettepanek tehtud?

Vastus oleneb olukorrast:

1. Kui keegi mainib sulle või kuuled kusagilt, et kellelgi on plaanis ettepanek teha, kuid seda pole veel tehtud, siis võib keegi teine ettepaneku teha.

2. Keegi tegi ettepaneku, kuid siis muutis meelt. Ka sellisel juhul on lubatud teistel ettepanekuid teha.

3. Mees tegi ettepaneku, naine keeldus. Teistel on lubatud ettepanekuid teha.

4. Mees tegi ettepaneku, naine nõustus, kui nad ei ole veel abielutseremooniat teinud. Sellisel juhul ei tohi keegi teine ettepanekut teha. Prohvet (saws) ütles: „ Ükski moslem ei tohi teha ettepanekut teise moslemi ettepaneku peale, välja arvatud juhul, kui too lahkub või annab loa“; st kui keegi moslem on juba teinud ettepaneku, ei tohi keegi teine moslem ettepanekut teha.

5. Mees tegi ettepaneku, naine nõustus, abielus veel ei ole, kuid esimesena ettepaneku teinud mees lubab teisel ka ettepaneku teha. Sellisel juhul peaks minema esimeselt ettepanekutegijalt luba küsima, et kas tohib.

6. Kui ettepanek on tehtud ja naine alles mõtleb ja mees ei ole loobunud. Siin on õpetlased lahkarvamusel – paljud ütlevad ei, mõned ütlevad jah ja mõlemal poolel on head tõendid. Võimalus seda olukorda vältida oleks, kui soovid kellelegi ettepanekut teha, ära uuri, kas tüdrukule on juba tehtud ettepanek või mitte ja mine lihtsalt tee ise ettepanek. Mõnes mõttes on hea, et teine tuleks ja teeks ettepaneku, kuna siis teab tüdruk, mis võimalused tal on ja saab valida enda jaoks parima. Hadith „ Ükski moslem ei tohi teha ettepanekut teise moslemi ettepaneku peale, välja arvatud juhul, kui too lahkub või annab loa“, kehtib selle kohta, kui ametlikult on teada, ise ei ole vaja minna uurima, kas ja kes on teinud sellele tüdrukule ettepaneku.

Kihlus?

Islamis ei ole olemas sellist asja nagu kihlus. Aeg, mida nimetatakse nö „kihlusajaks“ on periood, mis jääb abieluettepanekuga nõustumise ja abielutseremoonia vahele ja võib kesta tunde või aastaid. Sel perioodil ei ole MITTE MIDAGI mehe ja naise jaoks muud muutunud, kui lihtsalt et kui on teada, et nad abielluvad, ei tohi teised enam sellele naisele ettepanekut teha. Muud seadused on siiski kõik samad, st noorpaar ei ole üksteise mahramid ega tohi omavahel üksi kohtuda.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?