Mida oma tulevases otsida?


Inimest, kellega kavatseme ülejäänud elu koos veeta, tuleks valida eriti hoolikalt. Mida peaks tulevases abikaasas kindlasti otsima ja mida mitte?

Prohvet Muhammed (saws) ütles: „Naisega abiellutakse nelja omaduse pärast: usk, ilu, päritolu ja raha. Valige see, kes on usklik ja olete edukad.“ Sama käib loomulikult ka meeste kohta.

Muidugi tohib vaadata ka teisi omadusi, aga kõigepealt peaks vaatama usku. Ka ilu on väga oluline! Igaüks peaks valima enda jaoks ilusa kaaslase, kuna abielu mõte on oma vooruslikkuse kaitsmine, seega pole mõtet valida kedagi, kes ei meeldi. Üks Jumala halastusest on, et Ta lõi ilu suhteliseks; seega igaühe jaoks on kuskil keegi.

Kindlasti peaks jälgima, et tulevased kaasad oleks oma usu tasemelt samad – kui tahad õppida islamit, vali kaasa, kes samuti tahab õppida, mitte ei täida vaid miinimumnõudeid: 5 palvet ja paast. Oluline on jälgida ka seda, kui seadusekuuleliku moslemina tulevane kaasa on elanud. Üks suurimatest pattudest islamis on zina ehk abieluvälised suhted ja Koraanis on kirjas, et keegi, kes on sooritanud zina,abiellugu ainult kellegagi, kes on samuti sooritanud zina või kes on polüteist (24:3). Ükski vooruslik ja korralik mosleminaine ei peaks vastu võtma sellise moslemimehe abieluettepanekut, kelle kohta on teada, et ta on juba varem naistega mänginud.

Prohvet Muhammed (saws) soovitas meil valida kaaslane usu järgi. Tänapäevalon kahjuks aga vastupidi – raha kõige olulisem ja usk kõige viimane, mida vaadatakse.

Samas, nagu juba mainitud sai, on kaaslase ilu samuti oluline. Mida siis teha? Mille kohta kõigepealt küsida? Imam Ahmad on pakkunud väljapääsu: kui mees tahab abielluda, küsigu kõigepealt naise ilu kohta. Miks? Kui ta pole ilus, siis mees keeldub, isegi kui see naine on usklik ja see ei ole hea, kui keeldud usklikuga abiellumast. Seega küsi kõigepealt ilu kohta ja kui naine sulle meeldib, siis järgmiseks uuri tema usu kohta.

On hadithe, kus räägitakse muudest plussidest. Muhammed (saws) ütles: „Abielluge armastavate naistega ja nendega, kes sünnitavad palju lapsi, sest ma võistlen Viimsel Kohtupäeval teiste kogukondadega arvus.“ Kas see tähendab, et tuleb valida naine, kellel on palju lapsi? Ei, sest nii jääksid kõik neitsid igavesti neitsiteks. Prohvet (saws) on siin vihjanud sellele, et tuleks uurida, kuidas on potentsiaalse abikaasa peres laste arvuga, sest tavaliselt tahavad inimesed sama palju lapsi, kui nende endi peres oli.

Prohvet (saws) on soovitanud ka abielluda neitsiga, kuna neitsi on oma mehe vastu armastavam – tal ei ole meest kellegi teisega võrrelda – ja mees on sellest tulenevalt ka oma naise vastu hellem. Muidugi ei tohi asja viia ekstreemsusesse nagu tänapäeval, et lesed ja lahutatud ei saagi abielluda, kuna nendega abielludes ja nende laste eest hoolitsedes on väga suur tasu. Ainus neitsi, kellega Prohvet Muhammed (saws) abiellus, oli Aisha (raa); kõik tema ülejäänud naised olid kas lesed või lahutatud.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?