Kes on wali?


Walil peab olema seitse järgnevat omadust: Ta peab olema:

1) meessoost,

2) vaimselt terve,

3) baaligh – täiskasvanud (st juba puberteedieas või sellest väljas) ehk oma tegude eest vastutavas eas,

4) vaba mees,

5) sama usku mis tüdruk (n: kui tüdruk on kristlane, siis ka wali peab olema kristlane; st konvertiidi isa ei saa olla tema wali, kui ka ta ise pole konvertiit. Tal peab olema:

6) ’adaala – enamik õpetlasi ütleb, et see tähendab, et ta peab täitma peamisi kohustusi (palve, paast jne) ja ei tohi teha peamisi patte (zina, mõrv jne), kuid abielu puhul on õpetlased veelgi leebemad, sest enamik mehi tänapäeval ei kuuluks muidu kahjuks sellesse kategooriasse: paljud on seotud ribaga, tunnistavad avalikult, et ei usu Jumalasse või on narkomaanid (võib ükskõik kellele tütre maha müüa) jne,

7) rušt – peab olema suuteline otsustama, kas see abielu on tüdrukule hea. Võib juhtuda nii, et inimene on vaimselt terve ja täiskasvanu, aga ei ole suuteline otsuseid vastu võtma nii, nagu tüdrukule kõige parem on.

Wali on alati isa poolt suguvõsast. Kõigil koolkondadel on oma järjekord, kuid isa on alati esimene. Siinkohal toome ära hanbali järjekorra:

1) isa – keegi teine ei ole nii oluline ja ei saa seda õigust ära võtta, kui isa on olemas,

2) isaisa,

3) poeg (pojapoeg),

4) vend (täisvend, poolvend),

5) vennapoeg,

6) onu (isa vend),

7) onupoeg (isa vennapoeg),

8) kohalik moslemite juht – islamiriikides kohus, mitte-islamiriikides lähim islamikeskus,

9) keegi korralik moslem – juhul kui piirkonnas islamikeskust pole.

Ei ole lubatud üle astuda teisele tasemele, kui esimene on olemas (n: isa ütleb „ei“, vend ütleb „ok“.) Kui kasutada kaugemat walit, kui lähem on olemas, on abieluleping kehtetu. Eriti käib see isa kohta, välja arvatud juhul, kui isa ise lubab kellegi teisele (on näiteks kaugel reisil jne).

Kuidas wali eemaldada?

Vahel tuleb ette, et seaduse järgi tüdrukule määratud wali on selleks ülesandeks kõlbmatu. Kuidas sellisel juhul toimida? Tuleb minna kohtusse. Kui riigis pole islamikohut, siis ei ole sellele tänapäeval lahendust, kuna islamikeskuse juhil ei ole õigust walit eemaldada – tal puudub selliseks otsuseks vajalik väljaõpe. See on tänapäevane probleem, millele ei ole veel lahendust leitud, kuna varem pole kunagi (välja arvatud erandid) miljonid moslemid, terved kogukonnad, elanud mitte-moslemite võimu all. Selle probleemiga peab lähitulevikus tegelema, kuna võib juhtuda, et moslemitüdruk ütleb, et ta isa ei praktiseeri islamit ja tal on täitsa ükskõik, kellega tütar abiellub või võib vaadata hoopis valesid asju või keelata tütrele praktiseeriva moslemiga abielluda jne.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?