Mahr ehk sadaaq


Igal abielul peab olema mahr. Olgu see mehe või naise poolt välja öeldud või mitte, mahr peab olema ja ilma selleta ei ole abielu. Koraanis on kirjas: „Ja andke naistele (abiellumisel) lahkelt nende kingitused …“ (4:4).

Sunnaks on abiellumise ajal mahri summa välja ütlemine, kuid see ei ole kohustuslik. Parem oleks välja öelda, et kõik teaksid, kui hiljem võiks probleeme tekkida.

Prohveti (saws) eluajal abiellus üks naine, kelle mahri summat ei öeldud välja ja ta mees suri. Tekkis küsimus, kui palju peaks talle mahri andma? Prohvet (saws) ei noominud sellepärast, et mahri summat ei olnud täpsustatud, vaid käskis talle anda tema staatuse järgi (st kui palju tema staatusega naised tavaliselt saavad).

Mis on mahri miinimum? Igal koolkonnal on selle kohta erinev arvamus. Õige on, et mahriks võib anda ükskõik mida, millel on mingi väärtus, seega miinimumi ei ole. Isegi füüsilist tööd võib mahrina anda – näiteks lubada mahrina kaks aastat naise põldu korras hoida või õpetada naisele Koraani jne. Prohvet (saws) ütles: „Leidke mahr, isegi kui see on raudsõrmus“, st peaaegu väärtusetu ese. Üks hadith jutustab meile mehest, kes ei leidnud mahriks midagi anda. Prohvet (saws) küsis, kas ta teab Koraani ja mees vastas jaatavalt. Prohvet (saws) lubas tal abielluda Koraani õpetamise eest (kuna see on väärtus, mille eest võib ka tasu saada). At-Tirmidhi on edastanud hadithi, mille kohaselt üks mees pidi naiselemahrina andma kingapaari ja Prohvet (saws) küsis, kas naine on sellega rahul ja naine vastas jaatavalt.

Mis on mahri maksimum? Suur enamik õpetlasi ütleb, et maksimumi ei ole. Anda võib nii palju kui tahate. Koraanis on kirjas: „Ja kui tahate ühe naise teise vastu vahetada (st ühest lahutada ja teisega abielluda) ja olete ühele neist (st sellele, kellega abielus oldi) andnud suure hulga (mahri, kingitusi), siis ärge võtke sellest midagi (tagasi). Kas võtaksite selle ebaõigluses ja selges patus?“ (4:20)

Seega võib mahriks olla ükskõik kui „suur hulk“. Samas soovitatakse, et mahr oleks võimalikult väike, kuna Prohvet (saws) ütles, et õnnistatuimad on abielud, millel on lihtne mahr. Prohveti (saws) enda tütar Fatima (raa) abiellus vaid raudsõrmuse eest, mille tema mehele Alile (raa) andis mahri jaoks Prohvet (saws) ise.

Mehe kohustuseks on naisele mahr anda, samas on naisel võimalus ka mahrist keelduda. Mees ei tohi teda muidugi selleks sundida ega ka emotsionaalselt välja pressida. Koraanis on kirjas: „Ja andke naistele (abiellumisel) lahkelt nende kingitused. Kui nad aga teile sellest midagi ise loovutavad, siis kasutage seda südame rahus ja kergelt (st teades, et see on legaalne).“ (4:4).

MILLAL PEAB MAHRI ANDMA?

Mahri võib välja maksta kohe (mutaqaddim), või ka hiljem (mutaakhkhir), või osa kohe, osa hiljem. Mahri ei pea jagama, kuid võib. Mutaakhkhiri võib välja nõuda mehe surma puhul või ükskõik millal naine soovib. Mahri maksmise aeg on täiesti kokkuleppeline ja siin eelistusi islami seisukohast ei ole.

NAINE SAAB MAHRI KA JUHUL KUI:

1. üks neist sureb peale vahekorda. Sellisel juhul peab mahri kindlasti välja maksma. Isegi kui sureb naine, saavad selle tema pärijad. Koraanis on kirjas: „Ja kuidas võtaksite selle (st mahri) ära, kui üks teist on käinud teise sees ja nad on võtnud teilt pühaliku tõotuse?“ (4:21).

2. üks neist sureb enne vahekorda, kuid neil on olnud võimalus olla üksi, seega ka võimalus olla vahekorras.

NAINE EI SAA MAHRI KUI:

1. abielu annulleeritakse naisest tingitud põhjustel – näiteks ei ole võimalik olla vahekorras või tuleb välja, et ta on pagan.

2. mees abiellub teades, et naine on neitsi, kuid see ei ole tõsi ja tuleb välja.

NB! Kui tüdruk ütleb, et ta on neitsi, kuid neitsinahka ei ole, ei pruugi ta veel valetada, kuna neitsinahk võib väga erinevatel põhjustel katki minna ka ilma vahekorrata!

NAINE SAAB POOL MAHRI KUI:

– mees tahab lahutust peale abielulepingu tegemist, kuid enne vahekorda või kui probleem on mehes endas (n: ei saa olla vahekorras).

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?