Kärbes


„Ka ei räägi ta [Muhammad (صلى اﷲ عليه وسلم)] (iseenda) soovist. See on vaid (talle) saadetud ilmutus.“ (Koraan 53:3-4)

Ja Prohvet Muhammad (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: Kui kärbes kukub kellegi teie joogi sisse, siis ta peaks selle sinna sisse kastma, sest selle ühel tiival on haigus ja teisel ravi sellele haigusele.“ [Bukhari 3320, 5782]

Teises versioonis – Abu Huraira (رضي اﷲ عنه) jutustas: „Prohvet Muhammad (صلى اﷲ عليه وسلم) lausus: Kui kärbes kukub kellegi teie (joogi-toidu)anumasse, siis las ta kastab kogu kärbse sinna sisse ning seejärel viskab selle ära sest kärbse ühel tiival on haigus, ja teisel vastumürk (ravi) sellele haigusele.“ [Bukhari 5405]

Selgitus sellele jutustusele (autor: Dr. Zaghloul El-Naggar) –

See hadith tähendab, et kärbes kannab ühe oma tiiva peal haigust ja teise peal ravi sellele haigusele. Kui kärbes kukub (toidu või joogi)anumasse, siis oma enesekaitseks ta suunab ette just selle tiiva, mis kannab mikroobi. Imaam Ibn Hažar (rahimahu Allah) ütles oma kommentaaris selle jutustuse kohta, et üks õpetlastest on märkinud, et kärbes kaitseb ennast oma vasakpoolse tiivaga. Seega võib järeldada, et see kannab ravi või vastumürki oma paremal tiival ning kui kasta kärbes tervenisti (toidu-joogi) sisse, siis Allahi tahtega see antidoot hävitab mürgi või mikroobi.

Mõned inimesed ei ole aga ei tea mis rõõmsad selle idee üle, et kasta kärbes oma sööki või jooki. Kuid seda võib praktiseerida üksnes erakorralistel juhtudel. Kui näiteks keegi on kõrbes ning tal on vaid vähe vett või jooki, siis tal ei jää muud teha, kui käituda Prohveti (صلى اﷲ عليه وسلم) soovituse kohaselt, sest vastasel korral ta võib surra janu või nakkuse kätte. Niisiis olgugi, et see jutustus on tugevalt autentne, ei tähenda see seda, et keegi on sunnitud kärbse poolt rüvetatut enam jooma või sööma, kui see talle vastikust tekitab.

Näiteks ühes autentses jutustuses lubas Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) teistele sisalikuga keha kinnitamise, kuid tema (صلى اﷲ عليه وسلم) ise seda ei söandanud teha, ja lausus: „Ma ei salli seda, sest see pole minu inimeste maalt.“ [Bukhari 5537 ja Muslim 1946]

Kärbsed on maailmas väga levinud. Neid on vapustavalt palju – üle 87 000 liigi. Teaduslikult on tõestatud, et nad toituvad prügist roiskunud orgaanilisest olmest, mis sisaldab tohutul hulgal baktereid, viiruseid ja muid mikroobe.

Bakterid on kõige väiksemad mikroskoopilised organismid. Näiteks 1 gramm mulda sisaldab kuni miljard bakterit ja neid on miljoneid ühes süljetilgas. Bakterite mõju bioloogilisele elule maa peal on aga piiramatu, ilma nendeta ei saaks mingisuguseid põllukultuure kasvada, ja ilma nende saakideta ei oleks elu inimeste ja loomade jaoks siin maamunal võimalik. Enamik mikroobe on ohutud, kuid mõned neist põhjustajavad mitmeid haigusi.

Viirused on tegelikult nukleiinihapped, mis kujutavad endast üht või mitut DNA või RNA molekuli. Allah andis neile võime ümbritseda end valkudest kapsiididega, et moodustada eraldi ühikud „virione“ ehk viiruse osakesi. Nad tungivad elusatesse rakkudesse ning „sunnivad” rakku hakkama paljundama viiruseid või purustama selle peremeesraku kudesid. Sellepärast viirused ongi paljude taimi, loomi ja inimest mõjutavate haiguste eest vastutavad.
On olemas teatud tüüpi viirus, nimega „bakteriofaag“, mis nakatab bakterirakke. Tapmistüüpi viirused on tuntud „nakatamisvõimeliste bakteriviirustena“, samas kui mitte-tapmistüübi nimeks on „mõõdukas bakteriviirus“.

Allah lõi imeliselt kõik paaris siia ilma. Ta lõi mehe ja naise, päeva ja öö, positiivsed ja negatiivsed … ning ka bakteri ja bakteriviiruse. Kiidetud olgu Allah sest ainult Tema on Ainus, Kellel puudub teine pool. Allah andis kärbsele ühe võrratu võime – kanda ühel tiival pisikut ja selle vastumürki teise peal. Muidu oleks kärbseliigid nüüdseks juba kadunud, sest nad on kõikide nende pisikute kätte jäetud. Kuid ometi on neid olemas üle 87 000 liigi.
Kärbes kannab paljude haiguste viiruseid, mis inimese organismi ohustavad: gripp, leetrid, mumps, tuulerõuged, tüükad, kollapalavik, nakkusohtlikud maksahaigused, mõned halvatuse juhtumid ja vähivormid ning osad kesknärvisüsteemi kroonilised haigused, mille hulgas ka mitmikskleroosid, on nendest viirushaigustest kõige levinumad.

Viirused põhjustavad ka rohkelt haigusi, mis mõjutavad kariloomi, lambaid ja linde. Mõned neist haigustest on peaajupõletik, suu- ja sõrataud ja pardikatk, mis võivad nakatanud loomalt inimesele suisa üle kanduda. Mõned saagid nagu kartulid, tomatid, banaanid ja suhkruroog võivad niisamuti viirusnakkustest hävitatud saada.

Nakatamisvõimeline bakteriviirus tapab bakteriraku, nii et see tungib sisse väga lühikese aja jooksul. Mõõdukas bakteriviirus säilitab bakteriraku, nii et see tungib elusalt. See aitab omastada üht sorti immuunsust sama viiruse vastu või toodab sarnaseid viiruseid ja seletab lahti, miks kärbes kannab ühe tiiva peal haigusetekitajat ja teise peal antidooti.
Grupp moslemitest teadlaseid Egiptusest ja Saudi Araabiast viisid läbi mitmed katseid vee, mee ja erinevate mahlaanumatega, millega nad lasid kärbestel kokku puutuda. Nad kastsid osad kärbsed mõnedesse katseanumatesse sisse.

Mikroskoopilised uuringud näitasid, et need vedelikud, milles kärbsed ei olnud üleni sisse kastetud (st. sisse kukkunud), olid täis baktereid ja viiruseid. Vedelikes kuhu aga kärbsed olid täielikult sisse kastetud, need puudusid.

Alles 20. sajandi viimastel aastakümnenditel selgus, et on olemas vastumürgid haigusetekitajatele, erinevaid liiki baktereid ja bakteriviiruseid.
Ent Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) vihjas nendele enam kui 1500 aastat tagasi, kui inimesed ei teadnud peaaegu midagi kaasaegse teaduse faktidest. Ja arvestades seda, et see teade on edastatud sellise täpsusega, et üks tiib kannab vastumürki teise tiiva haigusetekitajale, saab see olla ainult Jumalik ilmutus, mida Allah õpetas Prohvet Muhammadile (صلى اﷲ عليه وسلم).

 Allikas: http://islamforhumanity.wordpress.com/2011/05/26/hadith-science-housefly-falls-into-ones-drink/http://islamic-knowledge.com/Books_Articles/Hadeeth_on_the_Fly__Dr_As-Saleh.pdf

http://fatwaislam.com/fis/index.cfm?scn=fd&ID=410

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?