Datlite kasulikkusest


MIKS KATKESTAVAD MOSLEMID PAASTU DATLITEGA?

Datlitega paastu katkestamine on üks väga tuntud ja kasulik ramadaani traditsioon. Datlitega paastu katkestamist nagu ka enne iftaari palvetamist on mõlemat hadithikirjanduses mainitud: „Jumala Sõnumitoojal (saws) oli kombeks oma paast enne palvetamist värskete datlitega katkestada. Kui neid polnud, siis sõi ta kuivatatud datleid. Kui ka neid polnud, jõi ta veidi vett.“

Üks paljudest datlitega paastu katkestamise füüsilistest kasuteguritest on see, et meie keha lõikab kiirelt kasu datlite naturaalsetest suhkrutest. Suhkrud jõuavad kõige kiiremini maksa, kus need konverteeritakse energiaks kiiremini kui teised ained. Moslemitel on hädasti paastu katkestamisel seda energiat vaja, et oma päikeseloojangupalvet sooritada. Nii irooniline kui see ka pole, on ka iftaari seedimiseks energiat vaja. Kui inimene sööb, kasutab ta keha toidu seedimiseks energiat. Suure koguse toidu söömine otsekohe peale paastu katkestamist ei ole inimese nõrgenenud organismile hea. Kõigepealt datli söömine aitab kehal seedimisprotsessi käivitada ja annab sellele energia, et hilisema ja keerukama toiduga iftaari ajal toime tulla.

Datlites on ka hulgaliselt A ja B6 vitamiine, foolhapet, kaaliumi, naatriumi, rauda ja magneeriumi. Seega igal ramadaani päeval datleid süües võtaksime justkui multivitamiine. See igapäevane multivitamiin loob tugevama ja tervema keha, mis on veel üks paastu kasudest. Datlid sisaldavad ka palju dieetkiudu, mis hoiab ära suure hulga traditsionaalselt rikkaliku ramadaanitoidu söömisest tingitud kõhukinnisuse. Lisaks kaitsevad datlid kõhtu ja seedekulglat parasiitide ja bakterite eest ja on seega heaks profülaktiliseks ravimiks, kui iftaari tundmatus kohas süüa.

Datlitel on ka oluline roll islamis – need olid Prohveti (saws) üheks tihedamalt tarbitud toitudest, mistõttu neis on peale füüsilise veel ka spirituaalne kasu. Kui nende kasu oleks vaid füüsiline, võiks arvatavasti sama kasu saavutamiseks enne iftaari süüa ükskõik millist kõrge naturaalse suhkru sisaldusega puuvilja. Kuid Prohveti (saws) traditsiooni järgimine on üks viis tema õpetustega ühenduses olla ja neid mäletada, mis on kindlasti moslemitele spirituaalselt väga kasulik.

Parima tulemuse saavutamiseks peaks palvetama peale datlite söömist ja enne pearoa kallale asumist. See lühike vahe paastu katkestamise ja sööma hakkamise vahel annab terve päeva seedimisest puhanud kehale aega alla neelatud datlite ja vee omistamiseks. Kohe paastu katkestamisel suurel hulgal söömist võib võrrelda auto käivitamise ja kohe sõitma hakkamisega, ilma et mootor oleks jõudnud soojaks minna. Külma mootoriga sõitmine kahjustab aga mootori sisemist mehhaanikat.

Sama käib ka keha kohta, kui seedimise käivitamiseks palju toitu alla neelata – see võib šokeerida tervet organismi. Mõnikord võib selline käitumine isegi ohtlik olla, kuid reeglina on see vaid väga ebatervislik viis paastu katkestamiseks. Ohust annab meile märku unisus otsekohe peale iftaari söömist. Inimene muutub uniseks, kuna ta organism on kulutanud nii palju energiat seedesüsteemi käivitamiseks, et ta on pidanud teiste kehafunktsioonide energiavarusid vähendama, et korralikult seedeprotsessi läbi viia. Pika aja jooksul võib see harjumus kehale palju kahju teha.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?