Sealihast


MIKS ON SEALIHA ISLAMIS KEELATUD?

Sealiha tarbimise keeld on islamis hästi tuntud. Järgmised punktid seletavad lahti selle keelu erinevad küljed.

1. Sealiha – Koraanis keelatud

Püha Koraan keelustab sealiha tarbimise neljas kohas – värssides 2:173, 5:3, 6:145 ja 16:115. Need värsid on moslemile piisavateks tõestusteks, miks sealiha on talle lubamatu.

2. Sealiha – Piiblis keelatud

Piibel keelab sealiha söömise (3Mo 11:7-8) – „… siga, sest tal on küll sõrad, täielikult lõhestatud sõrad,
aga ta ei mäletse mälu – ta olgu teile roojane! Nende liha ärge sööge ja nende korjuseid ärge puudutage, need olgu teile roojased!“

Sealiha on samuti keelatud 5Mo 14:8 – „… ja siga, sest tal on küll sõrad, aga ta ei mäletse, ta olgu
teile roojane! Nende liha ärge sööge ja nende korjuseid ärge puudutage.“

Samalaadne keeld on ka Jesaja Raamatus (65:2-5) – „Kogu päeva ma sirutan käsi kangekaelse rahva poole, kes iseenese mõtetele järgnedes käib teed, mis ei ole hea, rahva poole, kes mind ärritab, alati mind trotsib rohuaedades ohverdades ja telliskivide peal suitsutades, kes istub haudades ja ööbib kaljulõhedes, kes sööb sealiha ja kellel on astjais roisklihaleem, kes ütleb: „Jää sinna, kus oled,
ära ligine mulle, sest ma olen sulle püha!” Need on suits mu sõõrmeis, tuli, mis põleb kogu päeva.“

3. Sealiha tarbimine põhjustab mitmeid haigusi
Sealihaga kehakinnitamine võib põhjustada mitte vähem kui seitsekümmend erinevat haigust. Inimene võib endale korjata erinevaid parasiitusse nagu ümarusse, niitusse, kidakärssusse jt. Nendest üks kõige ohtlikum on Taenia Solium ehk sealiha paeluss. See varjab end sooles ja on väga pikk. Selle munad sisenevad vereringesse ja võivad jõuda peaaegu kõikidesse kehaorganitesse. Kui see siseneb ajju, siis see võib põhjustada mälukaotust. Kui see siseneb südamesse, võib see infarkti esile kutsuda. Kui see siseneb silma, võib põhjustada aga pimedaksjäämist. Kui see siseneb maksa, siis see võib tekitada maksakahjustusi. See võib kahjustada peaaegu kõiki kehaorganeid.

Teine ohtlik parasiitlik uss on Taenia Tichurasis – piuglane ehk piitsuss. Üks tuntumaid väärarusaame on see, et kui sealiha on hästi küpsetatud, siis need munad surevad. Ameerikas läbiviidud uurimusprojektis leiti, et 24 Taenia Tichurasise all kannatavatest inimestest 22, olid küpsetanud sealiha väga hästi. See aga näitab, et need sealihas olevad munad ei sure tavalise kuumutamistemperatuuriga.

4. Sealihal on rasva ehitusmaterjal
Sealihal on väga vähe lihaste ehitusmaterjali ja sisaldab liigselt rasva. See rasv jääb veresoontes hoiule ning võib põhjustada hüpertensiooni ja südameinfarkti. See ei ole üllatav siis miks üle 50% ameeriklastest kannatavad hüpertoonia all.[1]

5. Siga on üks mustematest loomadest kogu maailmas
Siga on üks roojasematest loomadest kogu ilmas. See elab ja liigub sopas, roojas ja mustuses. See on parim tänavakoristaja. Külades, kus ei ole tänapäeva tualettruume, teevad külaelanikud oma hädasid vabas õhus. Väga sageli „koristavad“ neid just sead.
Mõned võivad väita, et arenenud riikides nagu Austraalias, kasvatatakse sigu väga puhtas ja hügieenilistes tingimustes. Kuid isegi nendes hügieenitingimustes hoitakse sigu siiski lautades suurel hulgal koos. Ükskõik kui kõvasti püütakse neid puhtana hoida, on nad ikkagi räpased, ja seda nende loomult. Nad söövad ja naudivad oma enda ja samuti ka oma naabri väljaheiteid.

6. Siga on kõige häbitum loom
Siga on ainus loom, kes kutsub oma kaaslasi oma partneriga paarituma. Seal puudub armukadedus. Huvitav, kas see nakkab ka sööjale? Statistika järgi justkui nakkaks.


[1] Tänapäeva teadlased selgitavad ka Põhja-Euroopa suuremat südameprobleemide protsenti võrreldes Lõuna-Euroopaga sellega, et põhja-eurooplased tarbivad kordades enam sealiha, samal ajal kui lõuna-eurooplased väga vähe. (Toimetaja märkus)
Allikas: http://www.islamicvoice.com/february.99/zakir.htm#QUE

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?