Mõõdukast söömisest


Kes meist ei tahaks ilusat taljet? Kas tuleb olla sale vaid selleks, et end teiste silmis ilusana tunda? Meie mehed armastavad meid sellistena nagu me oleme – paksud, kõhnad, pikad, lühikesed, blondid või kohukesed.

KUID! Olla sale = olla terve. Tihtipeale aga liigne kehakaal näitab, et inimese organism ei tööta nii nagu peab. Liigne kehakaal koormab üle põhiliselt südame, maksa ja sapipõie, mis on organismi ühed põhilisemad mootorid ja filtrid.

Dieet mängib moslemi igapäevaelus väga olulist rolli. On leitud mitmeid värsse Pühast Koraanis, mis kutsuvad inimest oma keha, hinge, iseloomu ning nendevahelisi suhteid hoolikalt uurima. Tehes seda, leiad sa kindlaid tõendeid, et Jumal on olemas ja igal asjal siin ilmas on olemas oma eesmärk.

„Oo teie, kes te usute, sööge headest (lubatud) asjadest, mis oleme teile võimaldanud ja olge Jumalale tänulikud, kui Teda kummardate.“ (2:172)

Moslemitele on soovitav süüa puhtaid ja kasulikke toitaineid.

„Oo inimkond, sööge maa peal olevast lubatust ja heast ja ärge käige saatana jälgedes. Tõesti, ta on teiele selge vaenlane.“ (2:168)

Pühas Koraanis on mainitud mida tohib usklik süüa:

„Ta on teile keelanud vaid (enne veristamist) surnud loomad, vere, sealiha ja selle, mis on pühendatud teisele peale Jumala. Kuid kes on sunnitud seda soovitama ja piire ületamata, sellel pole süüd. Tõesti, Jumal on Andestav ja Halastav.“ (2:173, 16:115)

Viimases ülaltoodud värsis on mainitud neli absoluutselt keelatud asja, mille keelu põhjust teab vaid Jumal. Samas on tänaseks tehtud juba hulk uuringuid, et vere, raipe ja sealiha söömine on inimese tervisele kahjulik.

On ka muid keelatuid ained, mida on mainitud teistes Koraani värssides. Näiteks suuras al-Ma’idah räägitakse, et on keelatud eelmainitud neli ainet, kuid samuti on keelatud valesti tapetud loomade liha. Näiteks on haraam süüa looma, kes oli järgnevatel viisidel tapetud: kägistatud, löögitagajärjel surnud, eelnevalt metslooma poolt kistud. Keelatud on ka nende loomade liha, keda on tapetud valejumala/jumalate nimel.

Püha Koraanis leidub ka viiteid tervislikust ja tasakaalustatud toidust ning ainetest, mida vajab sinu organism, et end vormis hoida. Tervislik toitumisviis hõlmab endas nii valku kui ka loomset- ja taimset rasva, kaltsiumi, soola, rauda jne. Õige balanseeritud toitumine peab koosnema lihast, kalast, piimatoodetest (nt. juust) ja puuviljadest.

„Ja rohusööjad kariloomad, mis Ta teile on loonud, neis on soojus ka kasu ja neist te sööte.“ (16:5)
Samuti on mainitud, et süüa tohib erinevate loomade ja lindude liha (56:21).

Kala on alati teatud, kui väga proteiinirikas liha, mis on hädavajalik inimese organismi arenguks (35:12).

Värse piima tähtsus on mainitud järgmises värsis: „Ja tõesti on teile kariloomades õppetund: Me joodame teid sellest, mis on nende kõhtudes, seeditud toidu ja vere vahel – puhast joojatele maitsvat piima.“ (16:66)

Valitud ka valik puuvilju ja juurvilju, mida inimeseorganism iga päev vajab (6:99).

Islam õpetab ja nõustab moslemit kuidas õigesti toituda. Usklikul on soovitav olla mõõdukas igas elu aspektis. Püha Koranis leidub ka otsene viide mõõduka toitumise kohta: „… ja sööge ja jooge, kuid ärge liialdage. Tõesti, Talle ei meeldi liialdajad.“ (7:31)
Allikas: http://eestimuslima.blogspot.com/search/label/TOITUMINEwww.inter-islam.org

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?