Aju Koraanis


Jumal on Koraanis öelnud ühe kurja uskmatu kohta, kes prohvet Muhammedil (saws) Kaabas palvetamise keelas:

„Ei! Kui ta ei lõpeta, siis lööme teda vastu NASIYA’t (otsmik, laup), vastu valelikku ja  patust NASIYA’t!” (96:15-16)

Joonis 12: Aju vasaku poole piirkondade funktsioonid. Otsmiku piirkond asub aju eesosas, otse lauba all. (Seeley ja teised. Essentials of anatomy & physiology. Lk. 210)

Miks kirjeldab Koraan laupa kui midagi valelikku ja patust? Miks Koraan ei pidanud inimest valelikuks ja patuseks? Milline on seos lauba ning valelikkuse ja patususe vahel?

Kui uurime koljut seestpoolt, siis leiame lauba tagant aju otsmiku piirkonna (joonis 12). Mida võib füsioloogia meile aju selle piirkonna töö kohta öelda? Raamatust nimega „Essentials of anatomy & physiology” võib lugeda järgmist: „Motivatsioon ja mõtete ning liikumise ette planeerimine toimub ajukäärude eesmises osas, otsmiku piirkonnas,” ja „Kuna otsmiku piirkond juhib liikumist, arvatakse, et sama piirkond on ka agressiooni keskuseks …” 

Järelikult on see aju piirkond vastutav planeerimise, motiveerimise ning hea ja halva käitumise algatamise eest ja seal tehakse ka valik selle kohta, kas rääkida tõtt või valetada. Seega on igati õige öelda, et otsmik on valelik ja patune, kui keegi valetab või patustab. Nii Koraan ütlebki: „… vastu valelikku ja patust NASIYA’t!”

Nagu on öelnud ka professor Keith L. Moore, on teadlased otsmiku piirkonna vastavad omadused avastanud alles kuuekümne viimase aasta jooksul

Raamatust Väike abiline islami mõistmiseks”

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?