Prohveti (saws) viisakas käitumine


1. Prohveti (saws) lähedane suhe oma kaaslastega:
Prohvet (saws) oli oma kaaslastega väga lähedane. See paistab kohe Prohveti (saws) elulugu uurides silma. Jarīr ibn Abdullah ütles:
„Kogu minu moslemiks oleku aja jooksul ei ole Prohvet (saws) iial mind keelanud temaga istumast. Kui ta mulle otsa vaatas, siis alati naeratusega. Kord kaebasin talle, et ma ei oska ratsutada ning ta patsutas mind rinnale ning palus minu eest Jumalat: ‘Oo, Jumal, muuda ta tasakaalukaks ning tee ta teistele juhiks ning õige tee juhatajaks.’” (Bukhari #5739)

2. Prohvet(saws)  lahutas oma kaaslaste meelt ning naljatas nendega: Al-Hasan ütles:
„Prohveti (saws) juurde tuli vana naine ning palus: ‘Oo, Jumala Sõnumitooja, palu Jumalat, et ta võtaks mind Paradiisi vastu!’ Muhammed (saws) vastas: ‘Vanad naised ei sisene Paradiisi!’ Seepeale lahkus vana naine nuttes ning Prohvet (saws) ütles: ‘Öelge talle, et ta ei sisene Paradiisi vana naisena, kuna Jumal ütleb:
« Tõesti, Me oleme loonud nad (noorte neidudena) erilisest meistriteosest ning teinud neist neitsid, kes armastavad samaealisi (abikaasasid). » (56:35-37)‘”
Prohvet (saws) mitte ainult ei naljatanud oma kaaslastega verbaalselt, vaid ka füüsiliselt. Anas ibn Malik ütles:
„Beduiin nimega Zahir ibn Haram tegi Prohvetile (saws) kingitusi ning valmistas ta jaoks ka vajalikke asju. Prohvet (saws) ütles: ‘Zahir on meie kõrb ning meie tema linn.’
Kord lähenes Prohvet (saws) talle seljatagant, kui ta oli parasjagu oma kaupa müümas, ning kallistas teda. Zahir ütles: ‘Lase lahti!’ Kui ta sai aga aru, et see oli Prohvet (saws), kes teda kallistas, siis surus ta oma selja Sõnumitooja (saws) rinna vastu. Jumala Sõnumitooja (saws) ütles: ‘Kes ostab minult selle orja?’ Zahir ütles: ‘Oo Jumala Sõnumitooja, ma olen väärtusetu!’ Jumala Sõnumitooja (saws) aga ütles: ‘Jumal ei pea sind väärtusetuks.’ või siis ‘Sa oled Jumala jaoks igati väärtuslik.’” (Ibn Hibban #5790)

3. Ta pidas oma kaaslastega nõu: Prohvet (saws) küsis alati oma kaaslastelt selliste küsimuste osas nõu, mille kohta Jumalalt mingit käsku ei olnud andnud. Ta arvestas alati nende arvamuste ning seisukohtadega. Abu Huraira ütles:
„Ma ei ole iial näinud kedagi, kes oleks nii huvitatud oma kaaslaste siiratest nõuannetest kui Jumala Sõnumitooja (saws) .” (Tirmidthi #1714)

4. Haigete, ükskõik kas moslemite või mitte-moslemite, külastamine: Prohvet (saws)  muretses oma kaaslaste pärast ning päris alati nende tervise järele. Kui ta kuulis, et mõni tema kaaslastest oli haigeks jäänud, ruttas ta temaga sel hetkel koos olevate kaaslastega haige juurde. Ta ei külastanud mitte ainult haigeid moslemeid, vaid ka mitte-moslemeid. Anas ibn Malik ütles:
„Juudipoiss, kes Prohveti (saws) jaoks töötas, jäi haigeks ning Prohvet  ütles: ‘Lähme teda vaatama.’ Nad läksid teda vaatama ning leidsid isa ta kõrval istumas. Jumala Sõnumitooja (saws)  ütles: ‘Tunnista, et ei ole teist jumalust, kes vääriks kummardamist peale Jumala ja ma kostan sinu eest Viimsel Kohtupäeval.’ Poiss vaatas oma isale otsa ning isa ütles: ‘Tee, nagu Abul Qasim (Prohveti  hüüdnimi) ütles!’ Poiss lausus: ‘Ei ole teist jumalust peale Jumala ning Muhammed  on viimane sõnumitooja.’ Jumala Sõnumitooja (saws) ütles: ‘Kõik ülistus olgu Jumalal, kes päästis ta põrgutulest.’” (Ibn Hibban #2960)

5. Ta oli tänulik tema vastu osutatud headuse eest ning tasus sellele lahkelt: Abdullah ibn Omar ütles, et Jumala Sõnumitooja (saws) oli öelnud:
„Kes iganes otsib varjupaika Jumala juures teie kurja vastu, ärge sellele liiga tehke. Kes iganes küsib teilt Jumala nimel, sellele andke. Kes iganes teid külla kutsub, võtke ta kutse vastu. Kes iganes teile teene osutab või heateo teeb, tasuge talle samaga ning kui te ei leia midagi, millega tasuda, siis paluge pidevalt tema eest Jumalat, kuni olete talle tasunud.” (Ahmed #6106)
Aiša ütles:
„Jumala Sõnumitooja (saws) võttis kingitused vastu ning tasus nende eest lahkelt.” (Bukhari #2445)

6. Sõnumitooja  (saws) armastus kõige ilusa ning hea vastu: Anas ütles:
„Jumala Sõnumitooja (saws) käsi oli pehmem kui ükskõik milline siid, mida iganes olin katsunud ning tema lõhn oli magusam kui ükskõik milline parfüüm, mida iganes olin nuusutanud.” (Bukhari #3368)

7. Jumala Sõnumitoojale (saws) meeldis teiste eest kostes neid aidata: Abdullah ibn Abbas ütles:
„Barīra abikaasaks oli ori nimega Mughīth. Nägin teda Mediina tänavatel oma naise järel kõndimas, pisarad habemelt tilkumas. Jumala Sõnumitooja (saws) ütles Al-Abbasile: ‘Kas see ei pane sind imestama, kui väga Mughīth armastab Barīrat ning kui väga naine teda ei salli?’ Prohvet  (saws) ütles Barīrale: ‘Miks ei lähe sa ta juurde tagasi?’ Naine vastas: ‘Kas käsid mul seda teha?’ Prohvet (saws) vastas: ‘Ei, kuid ma kostan tema eest.’ Naine vastas: ‘Mul ei ole teda tarvis.’” (Bukhari #4875)

8. Jumala Sõnumitooja  (saws) teenindas end ise: Aiša ütles:
„Minult on küsitud, kuidas Jumala Sõnumitooja (saws) oma kodus käitus. Ta oli nagu iga teine mees: pesi oma riideid, lüpsis oma lammast ning teenindas end ise.” (Ahmed #24998)
Prohveti  (saws) suurepärased kombed ei pannud teda mitte ainult ise end teenindama vaid ta tegi seda ka teiste jaoks. Aiša ütles:
„Minult on küsitud, kuidas Jumala Sõnumitooja (saws)  kodus käitus. Ta aitas igapäevaste toimetustega ning kui kuulis palvekutset (jättis kõik katki ning) läks mošeesse.” (Bukhari #5048)

Peatükk Abdurrahman Al-Sheha raamatust „Muhammad the Messenger of God” („Jumala Sõnumitooja Muhammed”)

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?