Prohveti (saws) kirjeldus


Prohvet (saws) oli veidi üle keskmise pikk. Koosviibimistel paistis ta alati üllatavalt pikk, pikem nendestki, kes tegelikult temast pikemad olid, kuid seda vaid ajani, kui inimesed laiali läksid. Ta oli heleda, veidi roosaka jumega; kahvatu, kuid mitte ülemäära. Tal olid mustad ning lainelised, kuid mitte väga lokkis juuksed, mille pikkus jäi alati kõrvalestade ja õlgade vahele. Mõnikord kammis ta oma juuksed keskelt lahku, mõnikord kandis neid patsis.
Prohvet (saws) oli tugeva kehaehitusega. Ta selja ülemine osa ning õlad olid laiad. Tal olid pikad ning lihaselised laiade liigesekohtadega jäsemed. Ta kõht ei ulatunud iialgi kaugemale välja kui ta rinna profiil. Ta nägu oli särav, „justkui oleks päike oma teed käinud ning paistnud tema näost”, nagu üks tema kaaslastest on öelnud. Ta kael oli hõbevalge, ta laup etteulatuv, ta silmad suured ja mustad, ripsmed pikad ja paksud, nina kõrge otsa ning kitsaste sõõrmetega. Surma hetkel oli Prohveti (saws) oimukohtade ning paksu habeme esiosa vahel täpselt 17 halli karva. Ta käsivarred ning sääred olid karvased ning õrn karvarida jooksis ka ta rinnalt nabani.
Prohvetil (saws) oli kombeks kiiresti käia, samal ajal veidi ettepoole kaldudes, jõuliselt liikudes ning jalgu iga sammu puhul korralikult maast tõstes. Ta käis vahel nii kiiresti, et isegi treenitud meestel oli raske temaga sammu pidada. Kui ta ringi keeras, siis terve kehaga, et kogu oma tähelepanu ning huvi isikule pühendada, kellega ta parasjagu kõneles. Kui ta millelegi osutas, siis alati lahtise käega, et mitte kedagi solvata. Samuti ei kritiseerinud ta kunagi kedagi avalikult, vaid kui soovis kedagi noomida, siis ütles: „Miks teevad inimesed nii või naa?” Kui ta naeris, siis nii, et ava ta kahe esihamba vahel paistis ning kui ta vihastas, siis nii, et muutus näost punaseks ning veen tema kahe vibukujulise kulmu vahel tursus.
Ta ütles kord:
„Ma olen Aadama järeltulijate isand, kuid ma ei ütle seda uhkusest.” (Tirmidthi)
Tema alandlik meel oli silmnähtav isegi lastele, kes armastasid Prohveti (saws) seltsis läbi Mediina jalutada, samal ajal kordamööda ta sõrmedest kinni haarates. Prohvet (saws) on öelnud:
„See, kes ei näita üles halastust meie noorte vastu ning ei austa meie vanu, ei ole meie hulgast.” (Abu Dawud)
Jumal on Koraanis öelnud: « (Jumal on teile saatnud) Sõnumitooja, kes loeb teile ette selged Märgid Jumalalt, et Ta võiks need, kes usuvad ning on õiglased, pimedusest valgusesse juhtida. » (65:11)
Prohveti nõbu ning väimees on tema kohta öelnud:
„Ta oli prohvetite seas viimane, kõige lahkema südamega, kõige õiglasem, neist kõigist kõige parema iseloomuga ning kõige seltsivam. Kes iganes teda juhuslikult kohtas, austas teda ning kes iganes teda saatis ning tundma õppis, armastas teda. Need, kes teda kirjeldavad, ütlevad: ‘Ma ei ole iial enne ega peale teda näinud kedagi temaga võrreldavat.’”
Prohveti armastav naine Aiša on oma ennastsalgava abikaasa kohta öelnud:
„Ta aitas alati majapidamistöödega ning parandas aeg-ajalt oma riideid ja kingi ning pühkis põrandat. Ta lüpsis, pani köidikusse ning toitis oma loomi ise.” (Bukhari)
Samuti on ta teda kirjeldanud kui „Koraani kehastust”.
« Tõesti, Jumala Sõnumitoojas on suurepärane näide, mida järgida igaühele, kes loodab Jumalale ja Viimsele Päevale ning meenutab tihti Jumalat. » (33:21)

Peatükk Abdurrahman Al-Sheha raamatust „Muhammad the Messenger of God” („Jumala Sõnumitooja Muhammed”)

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?