Islami tugisambad


Islamil on viis tugisammast. Tugisambaks loetakse seadust, mida on eriti oluline täita. Islamis on veel palju muid seadusi, kuid need viis kôige olulisemat on:
1. Šahada ehk usutunnistus
2. Salaat ehk palve
3. Zakaat ehk annetamine
4. Saum ehk paast
5. Hadž ehk palverännak

1. Moslemite usutunnistus kôlab nii – „äšhädu äll-lää ilääha illa-llah ua äšhädu ännä Muhammadan abduhu ua rasuuluh”, mis eesti keeles kôlaks: „Tunnistan, et ei ole muud jumalust peale Ainujumala ja Muhammed on Tema sõnumitooja.” Kui keegi soovib hakata moslemiks, siis piisab selle lause ütlemisest ja sellesse uskumisest ning oledki moslem. Igapäevaselt kordavad moslemid seda lauset vähemalt üheksa korda oma palvetes.

2. Iga moslem palvetab päevas vähemalt viis korda: 1) päikesetôusu ajal – palve nimi on fažr, 2) keskpäeval (kui päike on kôige kôrgemal) – dohr, 3) pärastlôunal – asr, 4) päikeseloojangul – magrib, 5) ôhtul – iiša. Palve on moslemite jaoks nii vaimne kui füüsiline tegevus. See koosneb erinevatest liigutustest, püsti, kummargil, pôlvili, laubal asenditest ning erinevatest lausetest ning Koraani värssidest, mis sinna juurde käivad.

3. Islami seaduse kohaselt peavad rikkad osa oma varast annetama vaestele. Annetusi on mitmesuguseid, kuid kôige olulisem neist näeb ette, et iga rikas peab aastas oma vara pealt 2,5 protsenti vaestele andma.

4. Kôige olulisem ja suurem paast on Ramadaanikuu (islami kuukaledri üks kuudest, nagu meil on jaanuar, veebruar jne.) paast. Selle kohaselt ei tohi moslemid terve kuu jooksul päikesetôusustust kuni päikeseloojanguni ei süüa ega juua. Paast ei ole mitte ainult tervisele kasulik, vaid ka selleks hea, et me oleksime rohkem tänulikud selle eest, et meil on alati midagi süüa ja juua, sest väga paljudel inimestel siin maailmas ei ole! Ja ka selleks, et môtleksime rohkem nende peale, kes ei ole nii ônnelikud kui meie ning annaksime oma varast neilegi süüa ja juua. Meie maailmas on kahjuks palju selliseid lapsi, kes ei saa kunagi kooli minna, kuna nende vanematel ei ole raha isegi süüa osta, kingadest, ôpikutest ja kooliriietest rääkimata. Ramadaanikuu on lahkuse, helduse ja jagamise kuu, kuid veelgi parem oleks, kui me suudaksime kõike seda tegelikult terve aasta meeles pidada.

5. Palverännak moslemite pühasse linna Mekasse on kohustuslik vaid neile moslemitele, kelledel selleks reisiks piisavalt raha on. Palverännak ise koosneb mitmetest tegudest. Käiakse näiteks seitse korda ümber Kaaba – sellesama templi, mis oli kunagi täis ebajumala kujusid ning  Muhammedi Meka vallutusel hävitatud said. Veel meenutatakse näiteks Aabrahami, kes ka Piibli järgi pidi oma poja Jumalale ohvriks tooma, kuid sai viimasel hetkel Jumalalt käsu poeg ellu jätta ning tolle asemel jäär ohverdada.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?