Kirjuta testament!


Sellest ajast, kui veel Prantsusmaal õppisin, olen mitmes prantsuse moslemite meililistis. Viimasel ajal olen hakanud rohkem mõtlema selle peale, kui ohtlik on tegelikult meil – konvertidel – lääne ühiskonnas ilma testamendita elada. Nii mitmeid kordi on listidest läbi käinud sõnum: Armsad õed-vennad, palun kirjutage testament, sest see ja see konvert on meie hulgast lahkunud ning kuna ta perekond ei olnud moslemid, maeti ta kristliku kombe kohaselt.

On väga oluline, et mõistaksime, et siinsest elust lahkuvad nii noored kui ka vanad ja me ei või iial teada, millal on meie kord. Nagu ütles Jumala Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم): „Ela siin ilmas, justkui oleksid võõras või teekäija.“ Ibn Umaril (رضي اﷲ عنهما) oli kombeks öelda: „Kui õhtu saabub, siis ära eelda hommikut (st et elad hommikuni) ja kui hommik saabub, siis ära eelda õhtut (st et elad õhtuni). Valmistu oma tervises haiguseks ja oma elus surmaks.“ (Al-Bukhari)

Seega peaks meist igaüks selle üle tõsiselt mõtlema ja vastavad abinõud tarvitusele võtma. Kõige lihtsam viis seda teha olekski kirjutada testament.

Testamendi kirjutamiseks on kaks võimalust:

1) NOTARI JUURES:

Notari juurde ei ole vaja mingit valmiskirjutatud teksti kaasa võtta, sest notar koostab testamendi vastavalt sellele, mis talle öeldakse. Küll peaks enne valmis mõtlema, mida me tahame, et notar meie testamenti kirjutab.

Notari juures kinnitatud testament kehtib testamenditegija surmani, kuni tehakse uus testament või kuni testamenditegija ise oma testamendi tühistab. Hinnad Eestis on kõigil notaritel samad, st testamendi tegemine maksab 32.55 eur + käibemaks.

2) KODUS JA TUNNISTAJATEGA:

Testamendi võib kirjutada kodus, ilma seda notari juurde viimata. Sellisel juhul on oluline, et testament oleks kirjutatud oma käega (mitte arvutil trükitud), et sellel oleks allkiri, kuupäev ja ka kaks või enam tunnistajat (nende andmed ja allkirjad), kes ei tohi olla lähisugulased või kasusaajad.

Kodus kirjutatud testament kehtib kuus kuud, seega peaks sellel silma peal hoidma ja iga kuue kuu tagant seda uuendama.

Kodusesse testamenti võib kirjutada põhimõtteliselt kõike. Lisan siia juurde siiski ühe näite, millest võib malli võtta.

TESTAMENT

Eesnimi Perekonnanimi

Aadress

Kontaktandmed

Käesolev testament tühistab kõik eelnevad testamendid.

Mina, Eesnimi Perekonnanimi, sündinud sünniaeg sünnikoht elukohaga aadress kinnitan käesolevaga, et minu surma korral täidetaks minu järgnevad soovid:

1) Kuna olen moslem, siis soovin, et mind maetaks islami seadusele vastavalt ja moslemite surnuaeda. Minu surma korral tuleb minu matmiseks ühendust võtta islamikeskus, kuhu pöörduda.

2) Soovin, et minu vara jaotataks vastavalt islami seadusele. (Vastavalt sellele, kes teil perekonnas on, saate infot vaadata siit – http://www.islam.pri.ee/index.php?id=905, arvestades siiski asjaoluga, et moslemid ei päri mitte-moslemitelt ja mitte-moslemid ei päri moslemitelt.)

3) Minu laste hooldusõigus jääb … / Juhul kui nii mina kui laste teine vanem peaks enne laste täisealiseks saamist surema, jääb laste hooldusõigus … Soovin, et minu laste kasvatamisel järgitaks järgmist: …

koht, kuupäev

allkiri

1. tunnistaja: Eesnimi Perekonnanimi

                          Aadress

                          Kontaktandmed

                          allkiri

2. tunnistaja: Eesnimi Perekonnanimi

                          Aadress

                          Kontaktandmed

                          allkiri

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?