6. Paradiis


Ettekujutus

Islam lükkab tagasi kõik ideed selle kohta, et Paradiis võiks kunagi Maal asuda. Mõned teised usundid väidavad, et osa maakerast saab olema Paradiis ja teine osa Põrgu. Teadlased on kindlaks teinud, et maakera eksisteerib juba miljardeid aastaid. Nende miljardite aastate jooksul on elanud palju usklikke inimesi. Pealegi on ju Põrgu osadele neist vaid ajutine puhastuskoht ja lõpuks pääsevad nad siiski Paradiisi. Arvestades sellega, et Maal on elanud juba miljardeid usklikke ja neid tuleb veel juurde, arvame, et maakera jääb kõigi paradiisielanike äramahutamiseks liiga väikeseks.

Vastupidiselt teistele usunditele õpetab islam, et Paradiis on oma mõõtmetelt universumi suurune. Kui mõtleme Paradiisi mõõtmetele, ulatub see miljarditesse valgusaastatesse.

„Ja kiirustage andestusele oma Isandalt ning aeda, mis on lai kui taevad ja maa, valmis seatud jumalakartlikele.“ (3:133)
Järgmises hadithis kirjeldatakse erinevate paradiisielanike vahel olevat vahemaad:

„Paradiisi elanikud näevad kahtlemata enda kohal kõrgumas paleesid, kui sädelevaid tähti taevas …“ (Muslim)

Paradiis koosneb kaheksast erinevast korrusest, mida nimetatakse järgmiselt:

Firdaws — Paradiisi kõrgeimad aiad (18:107, 23:11)

Dār al-maqāmah — Kodukoht (35:35)

Dār al-salām — Rahu kodu (10:25)

Jannat al-‘adn — Eedeni aed (9:72, 13:23)

Jannat al-khuld — Igavesed aiad (25:15)

Jannat al-ma’wį — Eluaseme aed (53:15)

Jannat al-na‘īm — Naudingu aiad (5:65, 10:9, 22:56)

Dār al-qararal-mu`min – Usklike õndsuse kodu (40:42)

Paradiisielu on inimestele teadmata; selles olev rõõm, õnn, armastus, nauding – neid tundeid ei suuda me lihtsalt endale ette kujutada.

Koraanis kirjeldatakse lühidalt, kuidas Paradiis välja näeb ja mida Jumal oma armust paradiisielanikele on ette valmistanud. Proovime meiegi uudishimust kujundada üht pilti Paradiisist, et näha, mis meid seal oodata võib. Ent osad Koraani värsid ja hadithid jutustavad meile, et inimaju pole siiski võimeline ette kujutama, milline Paradiis võiks välja näha.  Ühes Abu Hurairah (رضي اﷲ عنه) jutustuses Prohveti (صلى اﷲ عليه وسلم) sõnade kohta on märgitud järgmist: „Jumal, Kõige Majesteetlikum, Kõige Suurepärasem, ütles: ma olen oma truudele sulastele ette valmistanud selle, mida silm pole näinud, kõrv pole kuulnud ja mida inimsüda pole tundnud. Ja ka Jumala raamatus on kinnitatud: „Ei tea ükski hing, mis neile on silmarõõmuks peidetud, tasuks selle eest, mis nad tegid.“ (32:17)“ (Muslim)

Milline inimene ei tahaks minna ilusaimasse kohta maailmas ja seal terve oma ülejäänud eksistentsi puhata? Seejuures teenindatakse teda päeval ja ööl ja ta saab kõike, mida soovib, millal soovib. Seda suudame endile ette kujutada, ent mitte Paradiisi. Ilusaim paik maailmas kõige oma ilu ja naudinguga pole isegi võrreldav kõige vähem ilusa kohaga Paradiisis.

Prohvet Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم) võrdles maailma ja Paradiisi järgmiselt: „Maailma väärtus võrreldes Teispoolsusega on. kui üks teist paneks näpu merre ja selle sealt välja võttes jälgiks, kui palju on vett sellele kleepunud.“ (Muslim)

Maine elu oma lõbu, naudingu ja rõõmuga on kui vesi, mis jääb näpule kleepuma. Näpul olevat vett ja merd võrreldes on merevesi rõõm ja nauding Paradiisis.

Ettevalmistatud halastus

Jumal käskis prohvet Muhammedil (صلى اﷲ عليه وسلم) öelda:

„Ütle: „Kas teatan teile (millestki) paremast kui see?“ Neile, kes on jumalakartlikud, on nende Isanda juures aiad, mille all voolavad jõed. Nad jäävad sinna igaveseks ja (neil on seal ka) puhastatud kaasad ja luba Jumalalt. Ja Jumal on oma sulaste suhtes Kõikenägev.“ (3:15)

„Ja mis iganes teile on antud, on naudinguks siinses elus ja selle kaunistuseks. Ja mis on Jumala juures, on parem ja kestvam. Kas te siis ei arutle (selle üle)?“ (28:60)

 Jumal ütleb Koraanis:

„Nad saavad seal, mida soovivad ja Meil on rohkemgi (anda).“ (50:35)

„Jumalakartlikele lubatud Paradiisi näiteks on see, et selle all voolavad jõed. Selle viljad on kestvad nagu ka selle vari. See on jumalakartlike (püüdluste) tulemuseks ja uskmatute (püüdluste) tulemuseks on Tuli.“ (13:35)

„Anna head uudised edasi neile, kes usuvad ning teevad häid tegusid; nende jaoks on aiad (Paradiis), milles voolavad jõed. Iga kord, kui neile sealt vilju antakse, ütlevad nad: „See on ju sama, mis meile varemgi anti.” Ja neile antakse sarnaseid asju (vormilt sarnaseid, kuid maitselt erinevaid). Neil on seal puhtad kaasad ning nad jäävad sinna igaveseks.“ (2:25)

„Neile saavad igaveseks elupaigaks aiad, mille all voolavad jõed. Neid kaunistatakse kullast käevõrudega ja nad kannavad rohelisi siidist ja brokaadist rõivaid, naaldudes seal kaunistatud patjadele. Suurepärane on tasu ja hea puhkepaik.“ (18:31)

„Seal voolab allikas, seal on ülendatud asemed ja valmis pandud joogikarikad ja ritta seatud padjad ja maha laotatud vaibad.“ (88:12-16)

„Tõesti, õiglased saavad olema õndsuses, oma asemetelt jälgides. Sa tunned nende nägudelt ära õndsuse kuma. Neile antakse juua pitseeritud (nõust) nektarit, mille lõpp on muskus (lõhnab nagu muskus). Selle üle võistelgu võistlejad. Ja selle segu on Tasniimist, allikast, millest joovad (Jumalale) lähedased.“ (83:22-28)

Paradiisielu

Inimene mäletab Teispoolsuses midagi ka maisest elust. Siinses elus elame läbi asju, mis meid haavavad ja millest jäävad armid. Me kanname neid tundeid endaga terve elu kaasas. Ikka ja jälle, kui mõtleme juhtunule, meenuvad ebameeldivad tunded. Ka Paradiisi elanikud mäletavad kõiki negatiivseid juhtumisi elus, ent nendega kaasnevaid tundeid mitte. Need eemaldatakse, kui nad Paradiisi sisenevad.

 Jumal ütleb: „Ja me kõrvaldame, mis nende südametes on kibestumusest, (nii et neist saavad) vennad troonidel, üksteise vastas. Neid ei puutu seal väsimus ega tõsteta neid sealt ka kunagi välja.“ (15:47-48)

„Ja nad ütlevad: „Ülistus olgu Jumalal, Kes on meist kaugele viinud kurbuse. Tõesti, meie Isand on Andestav ja kõrgelt Hindav.““ (35:34)

„Ja kui sa vaatad, siis näed naudingut ja suurepärast valitsusala.“ (76:20)

Elu Paradiisis pole väsitav, kuna enam ei pea elatise teenimiseks tööl käima. Ka elutingimused on tervise jaoks ideaalsed. Seetõttu pole Paradiisi inimesi kimbutamas haigused ega muud ebameeldivused.

Nad on selle eest Jumalale tänulikud ning ütlevad: „Tema, kes Ta meid Oma lahkusest seadis Kestvasse Koju, kus meid ei puutu ei väsimus ega (vaimne) kurnatus.“ (35:35)

 Jumal loob Paradiisielanike kehad nii, et neil pole vaja end kergendada, sülitada ega isegi nina nuusata.

Ühes Jabiri (رضي اﷲ عنه) edastatud hadithis ütles Jumala Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم): „Kahtlemata söövad ja joovad ka Paradiisi elanikud, ent nad ei sülita, nuuska ega ole neil ka suuremaid ega väiksemaid enda kergendusvajadusi.“ Kaaslased küsisid: „Mis juhtub kogu toiduga, mis nad söövad?” Jumala Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „See kaob iseenesest, läbi higistamise, millel on muskuse lõhn.” (Mirakatoel Mefalih)

Kes ei tahaks sõdadeta, muretut, turvalist maailma, kus kõik inimesed õnnelikult elavad; maailma, milles inimesed on head ja sõbralikud ja üksteisele tegude ja sõnadega haiget ei tee; maailma, milles on ainult nauding ja rõõm?

Sellist maailma me kahjuks ei tunne. Meie maailmas on kõike: on rõõmu, ent ka ohte, ebaturvalisust, ebameeldivust ja armetust. Maailma, milles valitseb kõiges vaid rahu, meie ei tunne. Sellise maailma õitsvad tunded on meile võõrad. Paradiis on selline maailm, milles valitseb ainult rahulik kooselu ja rahu tunnetes:

„Nad ei kuule seal halba sõna, ainult rahu (tervitusi), ja nad saavad oma moona hommikul ja õhtul.“ (19:62)

„Neid juhiti heale sõnale ja neid juhiti Ülistusväärse teele.“ (22:24)

Kõik on Paradiisis alati ühevanused ega vanane iial. Inimesed on kõik kolmekümne kolme aastased. See vanus pole liiga noor ega ka liiga vana, täpselt selline, mil inimene on oma täies elujõus.

 Jumala Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Esimeste Paradiisi sisenejate näod säravad kui täiskuu. Järgmiste näod sädelevad kui tähed universumis. Iga mees, kes Paradiisi siseneb, saab endale kaks naist. Nende jalgade üdi paistab nahast läbi, keegi ei jää Paradiisis vallaliseks. Paradiisimehed on ihukarvadeta ja nende silmad on kui must süsi, kui nad Paradiisi sisenevad. Paradiisielanike eluiga on peale ülestõusmist kolmkümmend kolm, ei ole tähtsust sellel, mis vanuses ta suri, kas noorelt või vanalt. Seda vanust ei ületata iialgi. Nii näevad välja Paradiisi elanikud.“ (Ibn Kathir 3/425,433)

Paradiisinaised

 Jumal lõi Paradiisi jaoks kirjeldamatult ilusad ja perfektse isloomuga naised. Siiski saavad maised naised Paradiisis kõrgema positsiooni:

Umm Salama (رضي اﷲ عنه) jutustas: „Küsisin kord Jumala Sõnumitoojalt: „Kellel saab olema kõrgem staatus, kas Paradiisi sisenevatel või hur-ul-ayn naistel, kes Paradiisi jaoks loodud on?” Ta (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Nii nagu on üleriie parem kui aluspesu, on ka maised naised kõrgemal positisoonil kui hur-ul-ayn naised.” Ma küsisin: „Kuidas on see võimalik, oo Jumala Sõnumitooja?” Ta (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Nende palvete, paastu ja muul viisil Jumala ülistamise tõttu.” Jumal teeb nende näod Oma valgusega heledaks ja riietab nad siidi. Nende värv Paradiisis on valge. Nende riietus on roheline ja ehted kollased. Nende kaelaehted on pärlitest ja kammid kullast…” (Ibn Kathir 4/251)

Kui me Paradiisile mõtleme, teeme seda oma praeguse ettekujutusega ja maise motivatsiooniga. Püüame endid Paradiisi mõelda ja ette kujutada, kuidas seal oleks. Viga, mille seejuures teeme, on, et see on maiste mõtete, eelarvamuste ja otsustega loodud ettekujutus. Peame mõistma, et Paradiisis on inimesed paradiislikes tingimustes ja täiesti teises suunas motiveertud. Seega on vale praeguste arusaamadega teatud asju Paradiisis ette kujutada.

Maises elus on teised olud ja inimese tunded on seatud katsumuste kohaselt. Me laseme siinkohal oma emotsioonidel võimust võtta ja reageerime samuti sellele vastavalt. Paradiisis on meil ka tunded, ent need on paradiislikud. Seal pole katsumusi, meie emotsioonid on seega kohandatud vastavalt Paradiisi oludele. Inimesed, nii mehed kui naised, on Paradiisis oma olukorraga rohkem kui lihtsalt rahul. Peamine idee, mida Koraan Paradiisi kohta anda püüab, on siiski see, et seal on kujuteldamatult hea olla ning kõik Paradiisi elanikud saavad Paradiisis just selle, mille järele nad siinses elus kõige enam igatsevad.

Kes saavad Paradiisi?

Elus ei saa midagi niisama, kõik tuleb välja teenida. Mõned inimesed töötavad ja hoiavad aastaid raha kokku, et maja osta. Maja ei saa küll otse Paradiisiga võrrelda, kuid võime siiski öelda, et nagu maja või millegi muu jaoks peab teenima, nii kehtib see ka Paradiisi kohta!

On ju loogiline, et see, kes pingutab kõigest väest, siseneb ka Paradiisi. Koraanis on palju värsse, milles on kirjeldatud tingimusi Paradiisi pääsemiseks. Siin on mõned neist:

„Tõesti, Jumal on usklikelt ostnud nende hinged ja vara, et neile saaks Paradiis. Nad võitlevad Jumala teel, seega nad ka tapavad ja saavad surma. (See on) Tema tõene lubadus Tooras, Evangeeliumis ja Koraanis. Ja kes on oma lepingus õiglasem kui Jumal? Seega rõõmustage oma sooritatud tehingu üle, see on vägev saavutus.“ (9:111)

„Oo teie, kes te usute, kuuletuge Jumalale ja kuuletuge Sõnumitoojale ja neile teie seast, kes on võimul. Kui teie hulgas tekivad erinevused (arvamustes), pöörduge sellega Jumala ja tema Sõnumitooja poole, kui usute Jumalat ja Viimset Päeva. See on parem ja sobivam viimse otsusena.“ (4:59)

„Jookske üksteise võidu Isanda andestuse ja Paradiisi nimel, mille laius on nagu taeva ja maa laius, valmis nende jaoks, kes usuvad Jumalasse ja Tema sõnumitoojatesse. See on Jumala heldus, mida ta annab neile, kellele tahab. Jumal on suuresti helde.“ (57:21)

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?