Rasedus ja sünnitus


Pole liiast veel kord korrata, et rasedad naised peaksid hoidma end raseduse ajal kursis raseduse erinevate etappide, sünnituse ja sünnitusjärgse ajaga. Lapse sünd on kõige intensiivsem kogemus, mille naine läbi elab, ja kui sellest kõike ei teata, võib sünnitus muutuda ängistavaks. Mida rohkem tead, kuidas keha sel perioodil töötab, seda paremini saad sünnitusega hakkama.

Pole kahtlustki, et loomulik sünnitus on moslemite hulgas populaarne. Peab aga silmas pidama, et Euroopas on paljud günekoloogid meesterahvad. Kui vähegi võimalik, peaks kindlasti naisgünekoloogi nõudma. Kas abikaasa sünnitusel osaleb või mitte, on paari enda otsustada.[1]

Loomuliku sünnituse kulg julgustab sind valusid positiivsest küljest nägema. See jõud annab uue elu. Kõlab uhkelt!

Osa naisi sünnitab vähese valuvaigistiga, osa aga hoopis ilma selleta, ent selle kangelaslikkuse juures on ka ohte. Valu kartvad naised, kes on meditsiinilist lisaabi palunud, võivad endid väärtusetuna tunda, kuna pole sünnitusvalule vastu pidanud nagu nende esiemad. Iga naine ja iga sünnitus on erinev. Mis ühele sobib, ei pruugi teisele sobida. Teatud juhtudel on meditsiiniline abi hädavajalik, et päästa ema või lapse elu. Mõnikord on sündival lapsel raskusi ja pikem sünnituse kulg lapse ilmale toomiseks võib lõppeda lapse puude või koguni surmaga. Sellisel juhul pole ema kindlasti mitte väärtusetu äpu, vaid on valinud olukorrale vastava lahenduse. Proovi kindlasti loomulikku aktiivset sünnitust. Kui aga märkad, et vajad meditsiinilise personali abi rohkem, kui oled endale ette kujutanud, siis võta see vastu ja ole tänulik. Eelkõige jää positiivseks ja lase arstidel teha oma tööd.

Kodus sünnitamine on mosleminaistele eriti sobilik, kuna siis on abiks naise soovitud naispersonal. Juures võivad olla ka teised pereliikmed, kes haiglas ainult segaksid. Siiski on kodusünnitus neile naistele, kes on selleks füüsiliselt valmis. Kui aga eelneva sünnituse käigus on esinenud komplikatsioone või oli raseduse ajal probleeme, on mõistlikum haiglas sünnitada.

Nii kodu- kui ka haiglasünnitusel on nii häid kui halbu külgi. Iga naine peab ise otsustama, arvestades oma tervist. Paljud haiglad on juba moslemitega harjunud.


[1] Darsh, vastus küsijale.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?