Suitsetamine ja alkohol


Lühidalt öeldes: ära suitseta! Suitsetamine on kahjulik nii vaimule kui ka kehale. Minevikus arutlesid õpetlased selle üle, kas see on masbuh (kaheldav) või haram (keelatud). Tänapäeval on see, peale kõiki teaduslikke tõestusi, kahtemata haram.

„Ja kulutage Jumala teel ja ärge visake end iseenda kätega hävingusse. Ja tehke head. Tõesti, Jumal armastab heategijaid.“ (Koraan 2:195)

„Oo teie, kes te usute, ärge sööge ebaõiglaselt üksteise vara, vaid ainult äris, vastastikusel kokkuleppel. Ja ärge tapke endid! Tõesti, Jumal on teile Halastavaim.“ (Koraan 4:29)

Võiks ju mõelda, et see on suitsetajate endi asi, kas nad seda teevad või mitte – mis on sellel pistmist teistega? Kui ainult suitsetajatele mõeldud kohtades sigaretti pahvida, pole sellest teistele kahju. Või äkki ikka on? Tänapäeval on tõestatud, et riietele kleepunud nikotiin on ohtlik imikutele ja väikelastele, kes võivad selle ebameeldiva aine pikaajalisel sissehingamisel haigestuda tihemini bronhiiti või isegi astmasse. Passiivse suitsetamise kahjulikkus on liialt alahinnatud. Samuti on ebaviisakas suitsetada mittesuitsetajate juuresolekul, kuna ebameeldiv hais jääb ja ohustab tervist.

Naistel, kes suitsetavad, pole ainult kõrgem risk jääda südamehaigustesse, vaid nad kahjustavad ka muul viisil nii enda, oma laste kui ka veel sündimata laste tervist, kuna suitsetamisel kehasse jõudvad kahjulikud ained jäävad munarakkudesse ega välju sealt kunagi.

Suitsetamine raseduse ajal pärsib platsenta tööd ja see tähendab, et loode on vähem hapniku ja toitainetega varustatud. Suur risk on samuti enneaegselt või nurisünnitada, vastsündinu kehakaal võib olla loomulikust madalam või laps võib olla väärarenguga.[1] Suitsetamisega sead oma sündimata lapse ohtu, samuti on juba sündinud lastel tihemini kõrva-, kurgu- ja kopsuhaigusi. Sul on valik – suitsetada või mitte. Suitsetamise kasuks otsustades sead ohtu nii lapse enda sees kui ka inimesed enda ümber.

Parem on suitsetamisega mitte alustadagi. See ei tee sind kenamaks ega rahulikumaks, vaid hoopis näost halliks ja närviliseks nikotiinisõltlaseks.

Parim soovitus islamis on ruttu suitsetamine maha jätta ning otsida tuge ja abi teistelt, et teha see sulle kergemaks.

Alkoholi tarbimine on raseduse ajal eriti ohtlik. Kuna moslemitele on alkohol haram, pole eriti põhjust põhjalikumalt seletadagi.

Iirimaal ja Suurbritannias on rasedate alkoholitarbimine eriti kriitiline. Iirimaal sünnib aastas kuni 354 FAS-sündroomiga (Fetal Alcohol Syndrom) imikut, kuna nende emad on eiranud teadmist alkoholi tarbimise kahjulikkuse kohta raseduse ajal. Ka Suurbritannias ei hooli paljud emad oma sündimata lastest ning riskivad, tuues ilmale väärarenguga imiku. FAS on ravimatu ja jääb meid piinama kogu eluks![2]


[1] Brook, „Naturebirth” – lk 184-185.

[2] Tõlkija lisa; allikas – http://www.irishhealth.com/article.html?id=7428.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?