Toiduained ja dieet


Põhiteadmised toiduainete kohta on igale naisele hädavajalikud. Kuidas muidu on võimalik perele tervislikke eineid valmistada? Menüü tervsilik koostis on eriti tähtis rasedale ja imetavale emale, samuti kasvavatele lastele. Tervislik toit ja piisav puhkus on tugeva vaimu ning füüsise alus.

Eelkõige paneksin õdedele südamele: lugege silte! Ükskõik, mida te ka ei ostaks – jogurtid, pudingid, valmistooted – koostisosade lugemine on vajalik!

Toiduainetööstus muudab tihti koostisosi, et turul oma toodete hindu stabiilsetena hoida. Sellest ei piisa, kui vaatad toote koostisosi vaid ühel korral ning ostad seda aastaid. Alati on parem enne ostu üle kontrollida. Mis oli enne halal, võib mõne aja pärast hoopis haramiks osutuda ja vastupidi.

Osa poekette pakub taimetoitlastele spetsiaalse V-märgiga („vegetarian“) toiduaineid. Need toiduained on läbinud range „Vegetarian Society“ kontrolli.

Kui halal liha kättesaadav pole, on lubatud tarbida ka koššer liha. Koššer on juudikogukonnas tarbitav liha. Kui sinu elukohas puudub juudikogukond, siis on enam kui kindel, et ka koššer liha pole kättesaadav. Koššer liha on enamasti märgitud K-tähega, imporditud USA-st ning rangelt kontrollitud ja juudi toiduekspertide poolt heaks kiidetud. Moslemite jaoks on lubatud ka juutide P-märgistusega[1] toidud.

Ma loodan, et mosleminaised on mõistlikud ja ei hüppa pea ees igasugustesse dieetidesse. Väga ohtlikuks mõjutajaks on lääne meedia, kus idealiseeritakse siledaid ja saledaid inimesi. See mood on õnneks ajaga mööduv.[2] Sajandeid tagasi oli ümar figuur kõikjal iluideaaliks. Paljudes islamlikes kultuurides eelistatakse tänaseni ümarat figuuri kõhnale. Osades araabia dialektides on „korpulentne“ ja „kõhn“ koguni vastavuses „hea tervisega“ ja „nõrgaga“. Tõsi on, et ühiskonna surve on meie välimusele liigne, ebaõiglane ja ebarealistlik.

Oleme kõik erineva kehaehitusega ning enamik meist pole loodud kandma suurusi 36 ja 38. Samuti on ammu tõestatud, et imedieete, mis lühikese ajaga meile ideaalkeha lubavad, pole olemas. Kehakaalu on parem langetada stabiilselt ja pikaajaliselt, nagu seda teevad näiteks kaalujälgijad. Nii ei ole ohtu, et peale dieedi lõppemist tuleb vana kaal tagasi, ja veel topelt. See aga ei tähenda, et mosleminaine võib hommikust õhtuni ainult süüa vitsutada ning toidupauside vahel põõnata. Mis iganes suuruses keha meil ka poleks, peame sellega hoolikalt ja vastutustundlikult ümber käima – mõistlik tervislik toitumine ja piisav kehaline liikumine hoiab meid ülekaalulisuse eest ning aitab olla terve. Ka naised suuruses 46 ja 48 on võimelised sportima ja aktiivset elu elama. Peame oma keha omaks võtma sellisena, nagu Allah on selle loonud, ja mitte raiskama aega ja närve mõttetute dieetidega, mis nagunii ei toimi.

NB! Kui oled tõsiselt ülekaaluline, pead tervist silmas pidades kaalu langetama! Tervis ei ole sama mis edevus. Ühtlasele kehakaalu langetamisele aitab kaasa tervislik toit ja piisav liikumine värskes õhus (30 minutit kiiret kõndi päevas on piisav!). Kui sa pole sportimisega harjunud, võta alguses asja rahulikult.


[1] P = parev – „neutraalne” – kõik, mis ei ole ei liha- ega piimatoode.

[2] Bronsmiller, „Femininity”, lk 2: „Alles alates 20. sajandist on varem läänemaailmas populaarne ümar naisevorm pidevalt muutunud: 20. sajandi vahetuse volüümikast ideaalist 60ndate Twiggy-lookini.”

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?