Muslim


MUSLIM – viide Abul Husain Muslim ibn Al-Hajjaj Qushairi An-Nishapuri hadithikogule „Al-Musnad Al-Sahih bi Naklil Adl“ ehk tuntuma nime all „Sahih Muslim“. Muslim ibn Al-Hajjaj (821-875) sündis Nishapuris, mis asub tänapäeva Iraani aladel. Tema isa Hajjaj ibn Muslim ibn Ward oli pärit Qushairi araabia hõimust. Peale pikki õpirännakuid läbi Araabia poolsaare, Egiptuse, Iraagi ja Süüria, seadis ta end taas sisse oma kodulinnas Nishapuris, kus kohtas ka oma õpetajad ning eluaegset sõpra Al-Bukharit. Tema õpilaste seas olid näiteks At-Tirmidhi, Ibn Abi Harim Al-Razi, Ibn Khuzaima jpt. Tema hadithikogu „Sahih Muslim“ peetakse „Sahih Al-Bukhari“ järel autentseimaks ning see kuulub kuue kanoonilise hadithikogu hulka. Tema kogusse kuulub 3033–12 000 hadithi, vastavalt sellele, kas arvestada eraldi hadithidena ka need, mis korduvad, või kas arvestada vaid teksti või ka erinevaid edastajatekette. Ta valis need välja ligi 300 000 hadithi hulgast. Umbes 1900 hadithi tema kogus on samad mis „Sahih Al-Bukharis“. Muslim kontrollis iga hadithi väga täpselt, enne kui ta selle oma kogusse lisas. Tal ei olnud kunagi plaanis koostada kogu, milles oleksid ainult autentsed hadithid, vaid ta soovis koguda kokku need hadithid, mille õigsuses kõik moslemid üksmeelel olid.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?