Ad-Durr Al Manthur


AD-DURR AL-MANTHUR – viide Jalal Ud-Din As-Suyuti Koraani tafsiirile (seletusele), mille täispealkiri on „Ad-Durr Al-Manthur fi Tafsir Bil-Mathur“ („Laialipillutud pärlid, tekstisisene seletus“). As-Suyuti (1445-1505), keda tuntakse ka Ibn Al-Kutubi („raamatute poja“) nime all, oli Egiptuse kirjanik, religioosne õpetlane ja islami õigusteaduse ekspert ning õpetaja, kelle tööd hõlmavad väga mitmeid islami teoloogia alasid – temast on maha jäänud vähemalt üks raamat igas islami teadusvaldkonnas. Oma esimese raamatu kirjutas ta juba 17-aastaselt ja enamus tema töid kogus kuulsust juba ta eluajal. Ta kuulus šafi’i koolkonda. Muu hulgas on ta ka õpetanud araabia keelt, hadithiteadust ja tal oli õigus väljastada fatwasid. Tema tuntud „Ad-Dur Al-Manthur“ annab iga Koraani lõigu kohta eraldi seletuse läbi Prohveti (saws), tema kaaslaste (raa) ja järgijate jutustuste. As-Suyuti kogus iga Koraani lõigu kohta kokku nii palju seletusi kui võimalik. Tema tafsiir erineb näiteks At-Tabari omast selle poolest, et As-Suyuti väldib enda arvamuse väljendamist ja isiklikku interpretatsiooni.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?