11. Aumõrvades


Linnalegend –  Islam annab meestele õiguse oma naine või tütar ära tappa, kui liiguvad kõlakad, et nood on ebasündsalt käitunud.

Mõnedes traditsioonilistes ja hõimutavadel baseeruvates ühiskondades annab komme mehele sellise domineeriva rolli, et kui üks tema perekonna naistest on väidetavalt teinud midagi sündsusetut, on mehel isegi ilma tõendeid või fakte kontrollimata, õigus ta oma au kaitseks tappa. Meedia on taolist olukorda enda jaoks vägagi soodsalt ära kasutanud, kuna ühed südametunnistuseta inimesed jätkavad seda barbaarset kommet ja teised lubavad sel jätkuda. Arvatakse, et kui taoline ebaõiglus leiab aset islamimaailmas, siis on see kindlasti islami seadusega nii sätestatud.

Aga kas asjad on ikka nii? Esiteks, islami seaduse järgi ei ole inimestel õigus seadust enda kätesse võtta ja niimoodi surmaga karistada, kuna islam näeb ette väga ranged kohtuseadused, kaasa arvatud kindla arvu tunnistajate olemasolu, ilma kelleta ei ole võimalik midagi ette võtta. Seega on kellelgi suvalisel mehel oma naisperest kellegi elu võtmine vaid kahtluste pinnal islami seaduse järgi rangelt keelatud. Kui asi islamikohtusse jõuaks, koheldaks seda kui ettekavatsetud mõrva ja mees saaks selle eest oma karistuse.

Kahjuks on reaalsus aga teine – tihti on taolistes ühiskondades kehtiv ilmalik seadus, milles võetakse malli ka kohalikest kommetest ja traditsioonidest, lastes seega taolistel õudustel jätkuda. Parimal juhul on selline naiste mõrvamine riigis küll seaduse järgi keelatud, aga kuna kultuuritraditsioon on nii tugev, siis pigistatakse selle koha pealt lihtsalt silm kinni ja mõrvarist mees ei jõuagi kunagi kohtu alla. Kui riigis oleks islami seadus õigesti kohaldatud, ei julgeks ükski mees oma pereliikmele midagi sellist teha, kartes ise selle eest süüdi mõistetud saada.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?