1. Eeva eksimus


Kõik kolm religiooni – judaism, kristlus ja islam – nõustuvad peamises: Jumal, meie universumi Looja, on loonud nii mehed kui naised. Eriarvamused kujunevad aga otsekohe peale esimese mehe (Aadama) ja esimese naise (Eeva) loomist. Judeo-kristliku arusaama kohaselt – millest võime lugeda 1. Moosese raamatus 2:4-3:24 – keelas Jumal neil mõlemil süüa vilju ühelt keelatud puult. Madu meelitas aga Eevat vilja sööma ja Eeva omakorda meelitas Aadamat sama viga tegema.
Kui Jumal Aadamat tema teo eest noomis, lükkas Aadam kogu süü Eeva peale: „Naine, kelle sa mulle kaasaks andsid, tema andis mulle puust ja ma sõin!” (1.Mo.3:12). Jumal ütles seepeale Eevale: „Sinule ma saadan väga palju valu, kui sa käima peal oled – sa pead valuga lapsi ilmale tooma! Sa himustad küll oma meest, aga tema valitseb su üle!“ (1.Mo.3:16). Aadamale ütles ta: „Et sa kuulsid oma naise sõna ja sõid puust, millest mina sind keelasin, üteldes, et sa ei tohi sellest süüa, siis olgu maapind neetud sinu üleastumise pärast! Vaevaga pead sa sellest sööma kogu eluaja! Ta peab sulle kasvatama kibuvitsu ja ohakaid, ja põllutaimed olgu sulle toiduks! Oma palehigis pead sa leiba sööma, kuni sa jälle mullaks saad, sest sellest sa oled võetud! Tõesti, sa oled põrm ja pead jälle põrmuks saama!“ (1.Mo.3:17).
Islami kontseptsiooni esimese inimese loomisest võib leida mitmest kohast Koraanis, näiteks: „Ja „Oo Aadam, ela sina ja su kaasa paradiisis ja sööge kust iganes soovite, kuid ärge lähenege sellele puule, või teist saavad kurja tegijad. Kuid saatan sosistas neile, et muuta neile nähtavaks see, mis neile varjatud oli nende intiimpiirkonnast. Ta ütles: „Teie Isand ei keelanud teile seda puud muul põhjusel, kui vaid et teist ei saaks inglid või surematud.“ Ja ta vandus neile: „Tõesti, ma olen teie siiraste nõuandjate seast.“ Nii ta kukutas nad, läbi pettuse. Ja kui nad maitsesid puust, muutusid nende intiimpiirkonnad neile nähtavaks ja nad hakkasid endile paradiisilehti kinnitama. Ja nende Isand kutsus neid: „Kas ma ei keelanud teile seda puud ega öelnud, et saatan on teile selge vaenlane?“ Nad ütlesid: „Oo Isand, me oleme endi vastu eksinud ja kui Sa ei andesta ega halasta meile, oleme kindlasti kaotajate hulgast.”“ (Koraan 7:19-23)

Kahe erineva loomise versiooni hoolikal analüüsimisel võime leida mitmeid erinevusi. Erinevalt Piiblist süüdistab Koraan võrdselt nii Aadamat kui Eevat. Mitte kusagil Koraanis ei ole väiksematki vihjet, nagu oleks Eeva Aadamat keelatud puust sööma meelitanud või et Eeva sõi enne Aadamat. Koraani Eeva ei ole ei meelitaja, võrgutaja ega petja. Veelgi enam, Eevat ei peeta sünnitusvalude eest vastutavaks. Jumal ei karista Koraani kohaselt kedagi kellegi teise pattude eest. Aadam ja Eeva mõlemad patustasid, palusid Jumalalt andestust ja Jumal andestas neile.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?