Hadithe sunna järgimise olulisusest


Abu Hurayrah (raa) edastas, et Prophet (saws) ütles: „Kogu minu umma (kogukond, järgijad) sisenevad Paradiisi, välja arvatud need, kes sellest keelduvad. Kes olid koos temaga küsisid: „Ja kes sellest keelduks?“ Prohvet (saws) ütles: „Kõik, kes mulle kuuletuvad, sisenevad Paradiisi, ja neid kes mulle ei kuuletu, vastu ei võeta.” (Sahih Al-Bukhari)
Abu Dawud edastas Al-’Irbaad ibn Saariyah poolt, et „Jumala sõnumitooja juhtis meid ühel päeval palves, siis pöördus ta meie poole. (Ta ütles): „Pange tähele minu sunnat (teed) ja õigesti juhitud kaliifide teed, kes tulevad pärast mind, järgige seda ja pidage sellest rangelt kinni.” (Sahih Abi Dawud, Kitab Al-Sunna)
„Ei ole ühtki täis kõhuga inimest, kes, nõjatudes oma padjale, kuuleb minu käsku ja ütleb: „Las meie vahel olgu selles asjas kohtunikuks Jumala Raamat: me kuuletume sellele, mis me sealt leiame.” Teadke, et tõepoolest on mulle antud Raamat ja sellega koos see, mis on sellele sarnane (tarkus ehk sunna).” (Ahmad, Abu Dawud, köide. IV, lk. 200, Sahih ul-Jaami, Ibn Hajar, al-Isaba, köide. I, lk. 488)
Al-Tirmidhi edastas Abu Raafi’ ja teiste poolt, et Prohvet (saws) ütles: „Ma ei taha näha kedagi teist oma sohvale nõjatumas, kui ta kuuleb minu juhtnööre või keeldusid, ja ütleb: „Ma ei nõustu sellega, me ei leia midagi sellist Jumala raamatus.” Abu ‘Iisaa ütles: „See on sahiih hasan hadith.“ (Sunan al-Tirmidhi, Shaakir väljaanne, nr. 2663).
Edastaja Anas: Prohvet (saws) ütles: ’Usk on sellel, kellel on kolm järgmist omadust:
1. Kellele Jumal ja Tema Sõnumitooja saavad kallimateks kõigest muust.
2. Kes armastab teist inimest ja armastab teda vaid Jumala pärast.
3. Kes ei soovi tagasi pöörduda ateismi (uskumatusse), nagu ta ei soovi saada visatud tulle.’”
Ja Anas (raa) edastas, et Prohvet (saws) ütles: „Kellelgi teist pole usku enne, kui ta armastab mind rohkem, kui oma vanemaid, oma lapsi, ja kogu inimkonda.” (Al-Bukhari ja Muslim)
Al-Irbaadh bin Saariyah edastas, et Jumala sõnumitooja pidas oma kaaslastele kord pärast fažri palvust sellise jutluse, mis pani nende pisarad voolama ja südamed värisema. Üks mees ütles: „See tundub olevat su viimne jutlus; anna meile nõu, Jumala Sõnumitooja!” Prohvet (saws) ütles: „Ma annan teile nõu: kartke ja austage Jumalat ning kuulake ja kuuletuge (oma moslemist juhile) – isegi kui teie juhiks saab Etioopiast pärit ori. Need, kes elavad pärast mind, näevad palju lahkarvamusi (moslemite hulgas). Nii et järgige minu sunnat ja peale mind tulevate õigesti juhitud järgijate sunnat – hoidke sellest küünte ja hammastega kinni. Olge ettevaatlikud uuendustega (st religiooni vallas), sest iga uuendus on muutus ja iga muutus on kõrvalekaldumine (tõelisest teest)” (At-Tirmidhi). 1
1Habib Ahmad Mashhur al-Haddad: „Paradiisi Võti“ („Miftah al-Jannah“)

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?