Külas käimine


Moslemid on igati julgustatud üksteisel külas käima, et sõprussidemeid tugevdada. See on eriti tähtis ühiskonnas, kus pole palju moslemeid. Moslemiõdedega kontakti hoidmine tugevdab imaani. Paljud õed, kes abielluvad ning jäävad koduseks (lastega või ilma), võivad end isoleerituna tunda, kuniks nende abikaasad on tööl. Seega on soovituslik üksteist külastada, kuid on ka asju, millega seejures tuleb arvestada.

Esiteks ei tohi sõbralik läbikäimine koduseid kohustusi häirida – hoolitse selle eest, et kodus oleks kõik korras (ja seda sõna otseses tähenduses), enne kui lahkud. Kui su kodus valitseb kaos, õhtusöök perele pole valmis ja vabandad end sellega, et olid hõivatud seltskondlike kohustustega, on aeg uued prioriteedid paika panna.

Teiseks, külastus ei tohiks kujuneda snooblikuks teise õe kodu inspekteerimiseks, et kriitilisi võrdlusi teha. Alati on inimesi, kes on rikkamad või vaesemad kui sa ise, seega austa oma õde ja seda, kes ta on, ja ära kritiseeri tema kulunud vaipa. Kui juhtudki õde külastama, kui ta kodu on sassis, siis selle asemel, et teda kritiseerida ning taga rääkida, küsi endalt hoopis – ehk on ta tervis korrast ära? On ta väsinud? Masenduses? Võib-olla sai ta oma kolmanda, neljanda või viienda lapse või oli hoopis haiglas? Parem võta ise tolmuimeja ning aita õel tema kodu korrastada!

Kolmandaks on tagarääkimine ja niisama tühi loba islamiga vastuolus, seega, kui oled külas ning külaliste põhiteemaks on mitte kohaloleva isiku kritiseerimine, on parem püsti tõusta ja lahkuda.

Kokkusaamised on alati positiivsed, ent need ei peaks mitte kujunema kohviklatšiks, vaid teenima islami kohaselt selle õppimist ning selle üle arutlemist. Ebaregulaarsetel kokkusaamistel on parem Koraani või midagi muud õppida, nii et kõik koosolijad õppimisest kasu saaksid ning seda naudiksid. Kui kokkusaamisel on lastega emasid, on see hea võimalus emadel omavahelisi kogemusi ja näpunäiteid jagada, samuti islamlikke laste laule õpetada. Neid saab näiteks eidi pidustustel laulda, et lapsed tõelist eidi pidu tunneksid.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?