Sport ja liikumine


Islam veenab nii keha kui ka hinge eest hoolitsema. Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) soovitas oma järgijatel teatud spordialasid harrastada, et nad oleksid heas kehalises vormis ja iga kell valmis tegutsema. Eriti soositi vibulaskmist, hobusel ratsutamist ja ujumist.[1]

Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ise jooksis vahel oma naise Aishaga (رضي اﷲ عنها) võidu[2] ja lasi tal endaga koos mošees odaviskevõistlusi vaadata.[3]

Sellest lähtuvalt võime kindlalt öelda, et oma füüsilise vormi eest hoolitsemine on kõikidele moslemitele igati soovitatav ja spordi vaatamine on mosleminaistele – seni kui võistlused islami seadusi ei riku – lubatud. Kuid samas pole kindlasti hea idee mosleminaisel üksi spordivõistlusi vaatama minna – parem ikka koos abikaasa, muu mahrami või grupi inimestega.

Mis puutub isiklikku osavõttu võistlustest, seisame probleemi ees, et läänemaailmas on võistlustel mehed ja naised segamini ja spordiriietus ise islami seaduste kohaselt lubamatu (lühikesed püksid, T-särk, võimlemistrikoo, ujumistrikoo jne). Ent on veel lootust. Aina rohkem tõstab naiste, ja seda mitte ainult mosmelimaiste seas pead südametunnistus – eelistada ainult naiste seltskonda. Näiteks ei tunne ülekaalulised naised ennast segaseltskonnas sportimisel eriti mugavalt. Paljudes kohtades on spordialaseid tegevusi, millest ainult naised saavad osa võtta. Mosleminaistele on lubatud mitte-moslemitest naistega koos sportida, ent tõenäoloselt on siiski parem seejuures hidžaabiga olla. Seda sellepärast, et teisi naisi ei tunta niivõrd hästi.[4] Kanda võib laia spordidressi, mis pole liikumisel takistuseks. Paljud mosleminaised, kes on proovinud, võivad seda kinnitada.

Mis puutub ujumisse, siis läänelikke trikoosid pole võimalik isegi naiste seltskonnas kanda, kuna need paljastavad naise awra. Retuusid või põlvini bermuudad ja T-särk või lausa burkini[5] katavad paremini ja ei sega ujumisliigutusi tegemast.

Kõik spordialad on lubatud, seni kui nad täidavad islami seaduse tingimusi[6]. Eelkõige on naiste hulgas populaarsed ujumine ja aeroobika, fitness, ent need pole ainsad spordialad. Sportimise mõte on võhma, füüsilise tugevuse, vastupidamisvõime arendamine. Kõik spordialad teevad seda omal viisil, seega on sportimine kindlasti vaeva väärt. Leia endale sobiv spordiala.

[1] Hadith al-Tabaranilt: „Iga tegevus, ilma Allahile mõtlemata, on kas ära pöördumine või hooletus, välja arvatud neli tegu: sihtpunktist sihtpunkti jooksmine (vibulaskmise harjutamisel), hobuse dresseerimine, oma perega mängimine või ujuma õppimine.”

[2] Hadith Ahmad ja Abu Dawud.
[3] Hadith Al-Bukhari ja Muslim.
[4] Mitte-moslemitest naised, kes ei tunne islami seadusi või ei hooli nendest, võivad näiteks kirjeldada mosleminaist mõnele vastassugupoole esindajale.

[5] Spetsiaalselt mosleminaiste jaoks disainitud ja mõned aastad tagasi müüki jõudnud ujumiskostüüm, mis katab kõik vajalikud kehaosad, samas keha külge kleepumata.

[6] Islami seaduse järgi on keelatud ükskõik mis tingimustel kedagi näkku lüüa, seega spordialad nagu poks ja agressiivne karate tuleks kõrvale jätta. Naised peaksid võimalusel sportima kohas, kus pole mehi, kuid kui see pole võimalik, siis end korralikult kinni katma.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?