Kätlemine ja puudutamine


Põhjaeurooplased on tuntud oma külmuse ja distantsi poolest – milline kergendus meile, moslemitele! Islamis on mitte-mahramite kohta kehtiv reegel – ei mingeid puudutusi, isegi kätlemine on rangelt võttes keelatud. Meie külmas kultuuriruumis on käe surumine väheseid võimalusi, kus inimesed üksteist puudutavad. Moslemimehed peaksid enne mõtlema, kui käe tervituseks välja sirutavad, ent siiski peab neile meelde tuletama, kuidas seda kõlblikult teha. Üldiselt pole mitte-moslemist mehed sellest islamlikust tavast teadlikud. Seega on alati delikaatne küsimus, kuidas, millal ja millises olukorras sellekohast infot edastada. Näiteks kui uus ülemus enese tutvustamisel käe sirutab, on mõistlikum kiirelt tervitada, et mitte ebaviisaka ning jõhkrana paista. Parem on alati kätlemist vältida, kui see vähegi võimalik on.

Teistsugusedki puudutused võivad kontoriõhkkonnas olla täiesti normaalsed: käsi õlal, puudutused käsivarrel jne, ent needki on moslemitele täiesti lubamatud. Selle peab samuti diplomaatilisel viisil, aga resoluutselt selgeks tegema. Kui sõnumist ikka aru ei saada, peab karme meetodeid kasutama.

Sama reegel on meditsiinilisel läbivaatusel. Naisi peaksid läbi vaatama naisarstid, ent kahjuks pole see alati võimalik. Hädaolukorras võib mosleminaine lasta end ka meesarstil läbi vaadata. Sellekohast teemat vaatleme lähemalt tervist puudutavas peatükis.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?