Põhimõtted


See, kes tahab mingit teadust õppida, peaks tundma selle teaduse põhimõtteid. Tažwiidi teaduses on mitmeid erinevaid põhimõtteid, mille mõistmine on õigesti õppimise juures oluline.

1. DEFINITSIOON

Tažwiidi lingvistiline tähendus on „parendamine“ või „paremaks muutmine“. Praktiline tähendus Koraani retsiteerimise õppimisel on kõigi tähtede nende õigest kohast, õige pikkuse ja rõhuga hääldamine. Õige hääldus on tažwiidi alustalaks.

2. KASUTUSALA

Koraani ja ka osade hadithide (hadith qudsi) lugemiseks.

3. TULEM

Koraani õigesti lugemine aitab säilitada õige ka selle tähenduse.

4. OLULISUS

Koraani retsiteerimist peetakse islamis üheks parimaks ja austusväärseimaks teaduseks, kuna see on otseselt seotud Jumala sõnaga.

5. KOHT ISLAMIS

See on üks islami õigusteadustest, mis on seotud Püha Koraaniga.

6. RAJAJA

Selle teaduse rajajaks võib pidada Prohvet Muhammedit (صلى اﷲ عليه وسلم), kuna Jumal ilmutas talle läbi ingel Gabrieli Koraani koos selle retsiteerimisviisidega. Muhammedi (صلى اﷲ عليه وسلم) ülesandeks oli edasi õpetada kõik, mis talle ilmutati: nii sõnad, tähendus kui ka retsiteerimisviisid. Tema (صلى اﷲ عليه وسلم) kaaslased õpetasid seda kõike omakorda edasi järgijatele jne.

Teaduslikust seisukohast on reeglite seadjad Koraaniteaduse õpetlased, nagu Abu Ubaid Al-Qasim ibn Sallam.

7. KOHUSTUSLIKKUS

Tažwiidi teadmine on fard kifaaja ehk vähemasti osa moslemite kogukonnast peab seda teadma. Selle kasutamine on aga fard ’ain ehk iga moslem (olgu ta mees või naine, vana või noor), kes on pähe õppinud kas terve või osa Koraanist, peab seda retsiteerides järgima tažwiidi reegleid.

8. PÕHJUS

Tažwiidi mõte on Püha Koraani säilitamine ja muutmiste eest hoidmine. Peale islami laialdase leviku algust hakkasid araablased mitte-araablastega segunema ja moslemid kardsid, et mitte-araablased võivad oma oskamatu hääldusega Koraani tähendust muuta. Sellest ajast hakati reegleid üles tähendama ja kontrollima, et Koraani retsiteerijad juba õppides kõike õigesti hääldaksid.

9. TUGISAMBAD

Tažwiidi teadusel on neli olulist tugisammast:

1) Tähtede häälduspositsioonid suus.

2) Erinevate tähtede tunnused.

3) Reeglid, mis muudavad tähtede hääldust, olenevalt nende järjestusest.

4) Keele treenimine ja rohke kordamine.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?