Meeste ümberlõikamine


Meeste ümberlõikamine on üks islami rituaalidest, mis kuulub fitra ehk inimeseks olemise loomulikkuse juurde. Ash-Shawkani on oma raamatus „Nayl Al-Awtar“ (1/184) kirjutanud: „Prohvet (صلى اﷲ عليه وسلم) mõtles fitra all seda, et kui inimene järgib fitras kirjeldatud ettekirjutusi, siis on ta sõnakuulelik Jumala sulane ja need, kes fitra reegleid järgivad, saavutavad kõrge austuse ja väärikuse astme.“

Prohvet Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Fitrat iseloomustab viis tegu: intiimpiirkonna karvade eemaldamine, küünte lõikamine, kaenlaaluste karvade eemaldamine, vuntsi lühikeseks trimmimine ja ümberlõikamine.“ (Al-Bukhari, Muslim)

Jumal andis Prohvet Muhammedile (صلى اﷲ عليه وسلم) käsu järgida Aabrahami (عليه السلام) usku. Koraanis on kirjas: „Siis ilmutasime sulle, et järgiksid Aabrahami tõest usku …“ (16:123) Ümberlõikamine kuulub aga kindlalt Aabrahami (عليه السلام) usu juurde. Prohvet Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Prohvet Aabraham (عليه السلام) lõikas end ümber, kui oli 80-aastane ja ta lõikas end ümber kirvega.“ (Al-Bukhari, Muslim, Ahmad) Seega ei ole ümberlõikamine islamis vaid hügieeni küsimus vaid see on osa usust ja Jumala käskudele allumisest.

Ibn Abbasilt (raa) küsiti: „Kui vana sa olid, kui Prohvet Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم) suri?“ Ta vastas: „Ma olin sel ajal ümber lõigatud. Sel ajal ei lõigatud poisse enne ümber, kui nad puberteediikka jõudsid[1].“ (Al-Bukhari)

Enamik islami õpetlasi on seisukohal, et ümberlõikamine on meestele kohustuslik. Kui see poleks kohustuslik, ei oleks prohvet Aabraham (عليه السلام) end elu lõpul selle küsimusega tülitanud.

ÜMBERLÕIKAMISE AEG

Al-Bayhaqi ja Tabarani on edastanud hadiithi, mille kohaselt Prohveti (صلى اﷲ عليه وسلم) ajal lõigati poisse ümber nende aqiiqa[2] ajal (kuid selle hadiithi edastajateketti peetakse nõrgaks). On teisi hadiithe, mille kohaselt seda tehti hiljem. Detailid ei ole antud kontekstis olulised, kuid on ilmselge, et see väike operatsioon on lihtsam beebile kui juba vanemale poisile. Kui ümberlõikamist mingitel praktilistel põhjustel edasi lükatakse, siis pole sellest probleemi, kuid kindlasti peaks poiss olema ümberlõigatud selleks ajaks, kui ta regulaarselt palvetama hakkab, et tal oleks lihtsam puhtust hoida, ilma milleta ta palve ei kehti.

Laps ei pea jääma täpselt samasuguseks nagu ta emaüsast väljumisel on, kui on võimalik usu seaduste raames midagi ära teha, et ta olukorda parandada. Sinna hulka loetakse ka lapse pea paljaks ajamine peale sündi. Prohvet Muhammed (صلى اﷲ عليه وسلم) on selle kohta öelnud: „Eemaldage see kahju temalt.“ Sama käib ka lapse verest puhtaks pesemise, nabanööri lõikamise ja muu kohta, mida vastsündinuga ikka tehakse.

KASU TERVISELE

Väikeste poiste ümberlõikamisel on hulgaliselt tervislikke kasutegureid, kaasa arvatud järgmistes valdkondades:

1) Kohalik infektsioon – Eesnaha olemasolul võib tekkida põletik, mis viib eesnaha tihenemisele, mis omakorda viib uriini kinnipidamise ja peenisepea põletikuni. Nende probleemide lahendamiseks on vaja sooritada ümberlõikamine. Kroonilise põletiku korral võib laps tulevikus seista silmitsi palju tõsisemate haigustega, nagu näiteks peenisevähk.

2) Kusiti põletik – Paljud uurimused on tõestanud, et ümberlõikamata poistel esineb mitmeid kordi enam kusiti põletikku. Osade uurimuste kohaselt on vahe koguni 39-kordne; teiste uurimuste kohaselt 10-kordne. Kusiti põletik võib laste puhul väga tõsine probleem olla. Wisewell’i uurimuse kohaselt 88 kusiti põletikus lapsest 36%-l leiti sama bakter ka verest. Kolm neist lastest jäid ka meningiiti; kahel lakkasid neerud töötamast ja kaks suri mikroorganismide leviku tõttu kogu kehasse.

3) Peenisevähk – Kõik uurimused on ühel arvamusel, et ümberlõigatud meestel peenisevähki peaaegu ei esine, samal ajal kui ümberlõikamata meeste hulgas on see protsent vägagi märkimisväärne. USAs on peenisevähi protsent ümberlõigatud meeste hulgas null, samal ajal kui 100 000 ümberlõikamata mehe kohta esineb statistiliselt 2,2 isikul peenisevähk. Kuna USAs on väga suur hulk meeskodanikke ümberlõigatud, esineb seal igal aastal umbes 750-1000 peenisevähi juhtu. Riikides, kus poisse ümber ei lõigata, nagu näiteks Hiina, Uganda, Puerto Rico jne, on peenisevähk 12-22% kõigist meestel esinevatest vähkidest ja see on väga kõrge protsent. Lääne meditsiinis soovitatakse ümberlõikust meestele, kelle perekonnas on esinenud peenisevähi juhtumeid.

4) Sugulisel teel levivad haigused – Uurimused on tõestanud, et suguhaigused, mis levivad seksuaalkontakti läbi (tavaliselt abieluvälise seksi ja homoseksuaalsuse tõttu; näiteks herpes, süüfilis, gonorröa, genitaalherpes jne), levivad hulga rohkem nende hulgas, kes ei ole ümberlõigatud. On palju uusi uurimusi selle kohta, et ümberlõikamine vähendab ka AIDSi nakatumise riski võrreldes ümberlõikamatutega. See muidugi ei tähenda, et ümberlõigatud mees kunagi AIDSi ei võiks saada, kui on AIDSi nakatunud inimesega kontaktis, kuid Aafrikas teostatud uuringud on näitanud, et heteroseksuaalsetel ümberlõigatud meestel on 38-66% väiksem võimalus AIDSi nakatuda kui ümberlõikamata meestel. Arvatakse, et eesnahas on teatud rakud, mis meelitavad ligi HIV viirust.

Ümberlõikamata meestel on ka kaks korda suurem tõenäosust jääda süüfilisse ja kümme korda suurem tõenäosus jääda pehmesse šankrisse.

5) Emakakaelavähk – Paljud uurimused on tõestanud, et ümberlõigatud meeste abikaasadel on kordi väiksem võimalus nakatuda emakakaelavähki.

6) Parafimoos – Parafimoos on meditsiiniline probleem, mille puhul ümberlõikamata eesnahk jääb peenisepea taha kinni ja seda ei ole enam võimalik tavapositsiooni lükata. Kui eesnahk liiga kauaks peenisepea taha jääb, tekitab see paistetuse, mille tõttu veri ei pääse enam peenises liikuma ning võib tekkida peenise gangreen, mille tulemusena peenise kude sureb. Ümberlõigatud meestel parafimoosi esineda ei saa.

7) Balanopostiit – Balanopostiit on sugutiluku-eesnaha mittespetsiifiline põletik, mida tavaliselt põhjustab bakteriaalne infektsioon eesnaha all. Balanopostiit põhjustab valu urineerimisel, mädast eritist peenisest ja turset. Tavaliselt ravitakse seda antibiootikumidega, kuid korduvate põletike puhul soovitatakse ümberlõikamist. Ümberlõigatud meestel balanopostiiti esineda ei saa.

8) Urinaaltrakti põletikud – Urinaaltrakti põletikud on põletikud urinaalsüsteemis. 4% poistest põeb seda vähemalt korra enne 16-aastaseks saamist. Uuringud on näitanud, et ümberlõigatud poiste seas on urinaaltrakti põletikud 10-14 korda vähem tõenäolised kui ümberlõikamata poiste seas. Korduvad urinaaltrakti põletikud võivad põhjustada neerukahjustusi.


[1]              Said baalighiks ehk oma tegude eest vastutavaks.

[2]              Pidustus nädal peale lapse sündi.

Allikad: http://www.missionislam.com/health/circumcisionislam.html, Dr. Muhammad al-Baar „Al-Khitaan“, lk 76, http://www.nhs.uk/Conditions/Circumcision/Pages/Why-is-it-necessary.aspx – National Health Service of UK, http://biomedicum.ut.ee/arpa/pa/arstiteadused/loengumaterjale/Meessugu.pdf.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?