Kodu puhtusest


Meie kodude puhtusearmastus ei ole ainult rutiinselt oluline, see on tegelikult meie religiooni osa. Allahi Sõnumitooja (صلى الله عليه وآله وسلم) ütles: ,,Puhtus on pool usust.“ (Bukhari)

See Prohveti (صلى الله عليه وآله وسلم) jutustus on tähendusrikas teadaanne. Meie kodud on kohaks, kus me elame, sööme, puhkame ja palvetame. Parem oleks isegi öelda, et need on meie perekonna mošeedeks. Ühesõnaga, meie kodud väärivad aupaklikkust ja kodu puhtana hoidmine on selle hoolivuse näitamise viisiks.

Allah ütleb meile väga arusaadavalt, et teeksime oma elamised ülistamise kohtadeks (10:87). Ta seletab meile Koraanis üha uuesti, et oleksime Talle tänulikud ja mitte kunagi tänamatud (2:152). Me peaksime oma kodudest lugu pidama, sest need ei ole ainult ühed hooned, vaid nende läbi näitab meie Looja meie suhtes üles Oma heatahtlikkust.

Kõik taandub sellele, kuidas me asju vaatleme. Seega, kuna meie kodud on midagi enamat kui lihtsalt majad, siis nende mitte-väärtustamine ja neist mitte hoolimine ei tohiks kõne allagi tulla. Keegi meist ei kujutaks kunagi ette Allahi kingituse halvasti kohtlemist. Kui nüüd selles suunas aga tüürida, siis tõenäoliselt tähelepanematuse kavatsus ei julgeks tulla kellegi mõttessegi.

Meie elupaigad on meie elu arvurikaste õnnistuse nimekirjas. Mitte kõik ei saa tükki sellest luksuslikust õnnest, omada päris oma kodu, seega on meie kodud meile ka testiks. Igas ilmakaares leidub kodutuid, tähendab, et mitte igaühel siin maakeral pole katust peakohal, kui sajab või mööblieset, mille peal puhata, mis oleks räpase tänava alternatiiviks.
See ei tähenda muidugi samas nagu peaksime oma kodude küürimisega üle pingutama, kuid kodu puhtana hoidmine toidab meie vaimset seisundit ja ergutab meie enesekindlust; see süstib meisse alati vajaminevat optimismi. Arvatakse, et meie kodu peegeldab ka meie hinge seisundit. Kui naine tunneb end oma elemendis halvasti, siis tema kodu võib olla tema peastoimuva otseseks peegelpildikski. Me oleme tublisti tõhusamad moslemid ja paremini ette valmistatud okkalise olukorraga vastakuti seisma, kui meie kodu on puhas ja korralik.

Puhtusearmastus on ka üks tore asi, mida me saame lastele edasi pärandada. Lapsed õpivad vanemate eeskuju järgi ja nende harjumused võistlevad meie endi omadega – nii heas kui halvas. Lastele vikside kommete sisse kasvatamine aitab neil muutuda edukamaks nii kooliaastatel kui töö juures täiskasvanueas. Organiseerimisoskus ja puhtus on tulusaks iseloomujooneks igas eluvaldkonnas ja kutses.

Puhtus kuulub ka dawa juurde. Meie igapäeva elamise olud võivad meie kodude külastajate mälusse salvestada head muljed või hoopiski laitvad märgid, mis jäävad sinna aastateks püsima.
Kui hoiame oma kodud meie parimate võimete kohaselt puhtad, siis teeme tervele perele kodus olemise õdusamaks ja mõnusamaks. Selle läbi praktiseerime oma usku ja avaldame nendele õnnistustele suurt tänutunnet, mille osalised me oleme siin ilmas, et võita parem koht Paradiisis, inšaAllah.

Allikas: http://sisters.islamway.com/modules.php?name=News&file=article&sid=313

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?