Teadmised ja õppimine


Millist rolli naine ka ei täidaks, on ta siis abikaasa ja ema või hoopis turnib väljaspool kodu karjääriredelil (või isegi mõlemat koos!), tal on vaja teadmisi. Teadmiste otsimine on iga moslemi, olgu see mees või naine, kohustus. Seega pole olemas mingit vabandust moslemitüdrukutele ja naistele haridust ja haritust keelata. Tähtis on siinjuures märkida, et iialgi pole hilja õppida. Isegi kui sa oled mis iganes põhjusel nii-öelda rongist maha jäänud, on alati võimalus kaotatud aeg tasa teha. On olemas õpperühmi ja kirjalikke kursusi täiskasvanutele, raamatukogud ja selles leiduv on kõigile kättesaadav.

Samuti leidub alati naistegruppe, kes korraldavad koolitusi ja kursuseid, mis on spetsiaalselt suunatud etnilistele ja usulistele vähemusgruppidele ning aitavad enesekindlust tõsta. Tänapäeval on palju abi ka Internetist. Seega pole olemas vabandust, et mitte õppida!

Teadmised võib jaotada kaheks: religioossed ja ilmalikud. See alajaotus pole küll absoluutne, kuna islami näol on tegemist kogu elu endaga, mitte ainult formaalsete tegudega nagu palve ja paastumine.

Iga moslem peab islami kohta vähemalt põhiteadmisi omama. Naised on kohustatud teadma naisteprobleeme nagu kuupuhastus, sünnitusjärgne veritsemine ja kuidas need naiste igapäevaseid kohustusi mõjutavad. Naised peavad samuti oskama Koraani lugeda. Mõningates moslemikultuurides arvatakse, et Koraani lugemise oskus puudutab vaid poisse, ning jätavad oma tütred sellest ilma. See on vale! Nagu juba öeldud, iialgi pole hilja tütreid koolitada või ise õppima minna.

Iga töö nõuab kindlaid teadmisi. Koduperenaised ja emad peavad samuti oskama korraldada kodust elu ja omama praktilisi oskusi: söögitegemine, õmblemine, põhiteadmised esmaabist ja paberimajandusest, õpetamine, tänapäeval isegi auto juhtimine.

Siinkohal oleks liigne nõuda, et emad peaksid omama põhiteadmisi kõigis elu puudutavates küsimustes. Lapsed on varmad esitama imelikke küsimusi Allahi kohta (teoloogia), miks tähed säravad (astronoomia), miks asjad maha kukuvad (gravitatsioon), kus vanaema elab (geograafia) ja palju muudki. Kui emad ei oska kõigele vastust anda, peavad nad nende vastuste leidmiseks lastele eeskuju andma – lapsed peavad teadma, kust vastuseid leida ja et vastus on otsimise vaeva väärt. Läänelik õppesüsteem õpetab lapsi mõtlema ja küsimusi esitama.

Kodust väljaspool töötades on eriti vaja erialaseid teadmisi. Mõningatel juhtudel on mosleminaine kahekordselt halb kandidaat:   ta on pärit usu- või rassilisest vähemusest ja naissoost isik. Sel juhul peab naiskandidaadil olema rohkem kogemusi ja teadmisi, et meeskonkurendist üle olla. Ja mitte alati ei ole määrav diplom, vaid hoopis praktilised kogemused.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?