Saum ehk paast


Ramadaanikuu ajal paastumine on kohustuslik kõikidele moslemitele. Koraanis seisab: „Oo teie, kes te usute, teile on määratud saum (paast), nagu see oli määratud neile, kes olid enne teid, et saaksite jumalakartlikeks.“ (2:183)

Islamis tähendab paastumine täielikku hoidumist söögist, joogist, tubakast (suitsetajatele) ja intiimsuhtest koidust ehani.

Naistel pole lubatud paastuda kuupuhastuse ja sünnitusjärgse veritsuse ajal. Kõik  paastumata päevad peavad nad aga hiljem järele  tegema.

Haiguse, raseduse ja ka imetamise ajal võib naine olla paastust vabastatud, ent parem on siiski paastuda, kui naine on selleks võimeline ja riski ei ole.

Islamis on ka vabatahtlikke paastupäevi. Kõiki moslemeid, nii naisi kui ka mehi, julgustatakse Prohveti (صلى اﷲ عليه وسلم) sunnat järgima. Ent abielus naisterahvas ei tohi siiski  ilma abikaasa loata vabatahtlikult paastuda. Seda seepärast, et naine ei tohi oma abikaasale lähenemist keelata, nagu seda paastu ajal tehakse (lähemalt selle kohta peatüki „Abielu” alt).

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?