Ennetamine


Parim viis lahutust ennetada on esmalt leida partnerid, kes omavahel sobivad. See on üks korraldatud abielu positiivsetest külgedest, kuna nii saavad vanemad, pere ja teised moslemid noori partneri valikus juhatada. Noored ise otsustavad tihti lähtudes emotsioonidest, füüsilisest ligitõmbest või sõgedast armumisest, mis paneb abielule tavaliselt ebastabiilse aluse.

Ainult sellepärast kellegagi abielluda, et ta on hea moslem, ei ole piisav! Me oleme kõik õed ja vennad islamis, ent siiski ei ole meile kõik sama armsad ja me ei ole kõigiga samal arvamusel – rolli mängivad ka tolerantsus ja usaldus.

Küsimus võib olla ka kafas. Harva on edukad need abielud, kus mehel ja naisel on väga suur hariduslik või sotsiaalne erinevus (eriti, kui naine on rohkem haritud ja nii-öelda kõrgema positsiooniga). Kuigi islamis pole kastikorda nagu hinduismis, on inimlikust seisukohast siiski kasulikum valida partner samast staatusest, samade eluviiside ja kommetega, samast sotsiaalsest keskkonnast, samade harjumuste, meeldimiste ja mitte-meeldimistega. Liigse erinevuse puhul ei pruugi abielupaar ühist pinda leida ja üksteist mõista ning nii abielu laguneb.

Abielusse tuleb suhtuda täie tõsisusega ja seega peaks algusest peale kõigest teadlik olema. Ühine usk on väga hea baas abieluks, ent samuti peab arvestama igapäevaste asjaoludega. Naine, kes on harjunud elama luksuslikku elu, ei pruugi kohaneda selle lihtsa eluga, mis ta mehel on pakkuda. Samuti on naisel raske alluda mehele, kes on temast vähem haritud või vähemate islamialaste teadmistega. Vastupidine olukord (s t kui mees on rikkamast perest, intelligentsem või haritum) on aga reeglina vastuvõetav.

Mõnele meist meeldib pidev seltskond ja see, kui kodus on palju rahvast, teistele aga on hoopis rahu ning vaikus meelepärasem. Mõned inimesed on õnnelikud võõrast kultuurist inimesega abielludes ja naudivad kahe erineva kultuuri väljakutset, lähtudes seisukohast, et vastandid tõmbuvad; teistele on aga ebamugav abielluda kellegagi võõrast kultuurist ja nad eelistavad pere loomiseks endale võimalikult sarnast partnerit. Pole olemas kindlat reeglit. Abiellumisel peab olema tâhelepanelik ja usaldama oma sisetunnet. Kui milleski kahtled, on ikkagi parem kindel olla ja mitte abielluda, kui pea ees õnnetusse sukelduda.

Peale selle on vaja abielule realistlik pilk heita. Teineteisega harjumine ja teineteise eluga arvestamine võtab aega, see ei juhtu üleöö, eriti kui abiellujad ei ole enam väga noored. Abielu on miski, mille kallal peab pidevalt töötama – mõlemad partnerid peavad nii andma kui ka midagi vastu saama. Lahutus ei ole hädapiduriks esimese lahkheli vôi sõnasõja järel. Enamikul abielupaaridest on lahkhelisid, see on üks osa abielu tõusudest ja mõõnadest. Abielu stabiilsus nõuab aega nagu uus kingapaar – see tuleb sisse kanda.

Design by Islam.pri.ee • Copyright 2006 ©

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?