Nifaas ehk sünnitusjärgne veritsus


Nifaas on vereeritus peale sünnitust, mis võib kesta nädalaid. Nifaasi perioodil pole minimumaega. Kui vereeritus lõpeb, peab kohe ghusli sooritama ning hakkama uuesti igapäevaseid kohustusi täitma. Reeglina kestab veritsus päevi või nädalaid. Õpetlased on kinnitanud maksimaalseks perioodi pikkuseks nelikümmend päeva. Huvitav on siinkohal märkida, et see periood ei erine sugugi lääne meditsiinis täheldatud kuue nädala pikkusest sünnitusjärgsest perioodist.

Nifaas muutub mustast paksust punasest verest selle perioodi alguses heledaks eritiseks lõppstaadiumis. Niikaua kui veri eritub, vaatamata selle värvile, on naine nifaasi seisukorras. Kui eritist pole ööpäeva jooksul eritunud, võid arvestada, et nifaas on läbi ja oled kohustatud sooritama suure rituaalse pesemise ning hakkama uuesti täitma igapäevaseid islamikohustusi. Ent juhul, kui nelja päeva jooksul algab vereeritus uuesti (niikaua kui see jääb neljakümnepäevase perioodi sisse), vaadeldakse seda uuesti kui nifaasi, seega on palvetamine jms keelatud, kuni veritsemine on uuesti lõppenud.[1]

Kui eritumine lõpeb peale neljakümmet päeva (oleneb sellest, millal esmalt veritsemine algas), peab sooritama suure rituaalse pesemise ning alustama islami tavapäraste kohustustega nagu palve, paast jms.


[1] Darsh, autori vastus küsimusele.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?