Iga päev on Maa päev!


Moslemitele on iga päev Maa päev, millal peame seda kaitsma ja säästma ning selle eest hoolt kandma, sest islamis on sügavalt juurdunud looduse ja bioloogilise mitmekesisuse kaitsmine.

Rohkem kui 700 koraanivärssi ja arvukad Prohvet Muhammadi (salla Allahu alaihi wa sallam) – tõsise keskonnakaitsja – ütlused õpetavad meile sügavat ja pikaajalist lugupidamist looduse suhtes.

Me peaksime enda käest küsima, kuidas me nii individuaalselt kui ka ühiselt saame anda oma panuse Maa heaks.

Tegevusetuse hind
Me peame suunama oma tähelepanu kriisidele nii kodu- kui välismaal, mis on seotud toidupuuduse, veesaaste, õhu halva kvaliteedi ja toidus levivate haiguste puhangutega, sest need kõik on seotud inimtegevuse, tegevusetuse ning meie vastutusega.

Maailma ökoloogilised probleemid on tõesti hirmutavad, kuid kui igaüks meist võtab mõõdetavaid samme, et uurida, kuidas saaks elada veelgi keskkonnasõbralikumat elu, saame ehk in ša Allah oma elukeskkonda veel muuta ning tulevatele põlvkondadele parema ja puhtama planeedi edasi anda.
Isegi need meist, kes püüavad anda oma parima, et elada keskkonnasõbralikku elu, võivad alati õppida rohkem viise meie mõju vähendadamiseks siin Maa peal. Siin on mõningad viisid alustamiseks.

Ärge lihtsalt korduvkasutage vaid taaskasutage
Asjade ümbertöötlusesse saatmine on suurepärane võimalus olla maa-sõbralik, kuid mõnikord see ei olegi väga tõhusaks lahenduseks. Võite ümbertöötlemisse saata asjad nagu paberkotid, plastpudelid, konservikarbid, klaaspurgid ja isegi riideid, kuid võid ka leida uusi viise nende taaskasutamiseks. Näiteks saab vanu riideid hõlpsasti teha kaltsudeks, mida kasutada puhastamisel – nii ei pea näiteks köögilappe poest ostma. Paberikottidega saab pakkida postisaadetisi. Plekkpurgid võib dekoreerida pliiatsitehoidjaks ja tühjadesse klaaspurkidesse panna maitseained. Ole loominguline, kuid kindlasti taaskasuta neid enne kui paned asjad vastavasse konteinerisse ümbertöötlemiseks.

Säilitage vett ja energiat

Prohvet Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam) oli alati säästlik ja seda isegi aegadel, mil kõike jagus. Kuigi meil on see luksus, et värske ja puhas vesi on meie käsutuses, on see sageli kahjuks võetud meie maailma osas enesestmõistetavalt ja kui me ei võta kasutusele meetmeid, et kontrollida selle kulutamist, ei pruugi meil alati nii hästi minna.
Et säilitada nii palju vett kui võimalik praeguste ja tulevaste põlvkondadele, võib teha järgmist:

Tehes wudut (ablutsioon enne palvet), kasutage vähe, kuid piisavas koguses vett.

Hammaste pesemise ajal keerake vesi kinni.

Käige lühemalt duši all.

Käivitage nõudepesumasin ja pesumasin ainult siis, kui nad on täis.

Ostke ainult vett säästvaid seadmeid (st nõudepesumasinaid, pesumasinaid, WCpotte, dušiotsikuid jne).

Saatke elektroonika, nagu mobiiltelefonid ja arvutiosad, ümbertöötlemisse. Kui neid nõuetekohaselt ei kõrvaldata, võivad mõned ohtlikud ained nagu plii ja elavhõbe immitseda meie mulda ja lõpuks ka meie veeteedesse.

Asendage hõõglambid energiasäästlike kompaktluminofoorlampidega (CFL-d).

Kasvatage ja säästke toitu.

Islami lahutamatuks osaks on ka tühjale maale puude istutamine ja selle maa harimine. Prohvet Muhammad (salla Allahu alaihi wa sallam) ütles oma järgijatele, et kui nad hoolitsevad Maa eest, saavad nad Allahi poolt tasustatud. Ta (salla Allahu alaihi wa sallam) ütles: „Kui keegi moslem istutab ükskõik missuguse taime ja seejärel keegi inimene või loom sööb sellest, saab ta premeeritud nagu oleks ta andnud nõnda palju heategevuseks.”  (Sahih Al-Bukhari)
Me peaksime sellest eeskuju võtma ja võimalikult palju oma toidust ise kasvatama.

Kui võimalik, alustage maitsetaimede kasvatamisega või tehke väike juurviljaaed. Isegi väike rõdu mahutab palju köögivilju, kui kasvatada neid konteinerites või pottides. Saate üllatuse osaks, mida ja kui palju võib väiksel pinnal kasvatada.

Kui sa tõesti ei saa aiatada siis proovi käia kohalike talupidajate turgudel.

Kui sul on suur kogus puu-ja köögivilju, säilita neid külmutades, pane purkidesse, jaga naabritele ja anneta vähem õnnelikele.

Kasuta keskkonnasõbralikke tooteid
Mõned inimesed kohkuvad mahetoidu ja toodete ees, sest peavad neid liiga kalliteks ja tõsi see on, et mahetooted on kallimad kui nende alternatiivid. Kuid me peaksime looma rohkem nõudlust nende järele, kasutades oma ostujõudu, et toetada ettevõtjaid,  kes loovad ja müüvad tooteid, mis ei kahjusta meie keskkonda ja organismi. Näiteks mahetoodangu hügieeni- ja puhastustooted on valmistatud õrnadest, mittetoksilistest koostisosadest ning nende biolagunevad pakendid ei saasta meie veeteesid ega istu sadu aastaid prügilas. See on väga oluline!

Otsusta mahetoidu kasuks, sest see on lihtsalt tervislikum ja maitsvam, selles ei ole lisaaineid ja mürke. Mahepõllumajanduses kasvatatud toit on ka parem loodusele. Häid omadusi on veelgi.

Pühendagem end iga päev Maa kaitsmisele, olgem hoolikad selle säilitamise ja puhastamisega!

Allikas: http://muslimvoices.org/halal-kitchen-earth-day/

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?