Saudi Araabia kalender


Saudi Araabia kasutab islamikalendri iga kuu alguse määramiseks vaatluse mitte arvutamise meetodit. Alates 1419. aastast (1998/1999) on Saudi valitsus määranud mitmeid vaatluskomiteesid, kelle ülesandeks on iga kuukalendri kuu algust määrata. Samal ajal on vastuvõetavad ka vähem kompetentsete isikute tunnistused ning seega kuulutatakse uus kuu vahel välja ilma, et ükski komiteedest oleks noorkuud näinud.

Paralleelselt kasutatakse riigis ka arvutuspõhist Umm Al-Qura kalendrit, kuid seda vaid administratiivsel eesmärgil. Selle kalendri koostamise parameetreid on viimase kümnendi jooksul mõneti muudetud.

Et islamimaailma religioossete pühade aega ühtlustada – eriti, mis puudutab palverännakut, sest seda peab nagunii tegema Saudi Araabia arvutuste järgi – otsustasid Põhja-Ameerika Islami Ühing, Põhja-Ameerika Fiqhi Nõukogu ja Euroopa Fatwa ja Uuringute Nõukogu 2007. aastal, et kasutavad edaspidi arvutuste põhist kalendrit, mis põhineb samadel parameetritel kui Umm Al-Qura kalender. See oli esimeseks sammuks kõigi maailma islamiriikide islamikalendri ühtlustamiseks tulevikus. Hoolimata sellest eesmärgist, on siiski siiani erinevusi, kuna Saudi Araabia religioosseks otstarbeks kasutatava kalendri puhul kasutatakse kuu vahetuse kinnitamiseks vaid vaatlusmeetodit.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?