Tark moslemist ema


Sana Gul on kahe lapse ema ja Koraani ning siira (Prohveti (صلى اﷲ عليه وسلم) eluloo) õpilane. Ta töötab Islamic Lifestyle´is. See on grupp inimesi, kes propageerivad elamist kooskõlas Koraani ja sunnaga.

Ta kirjutab ka blogi – islamiclifestyle4u.wordpress.com.

„Oo Allahi Sõnumitooja, ma soovin minna ja võidelda (džihaadil) ja palun sinult nõuannet.” Ta (صلى اﷲ عليه وسلم) vastas: „Kas sul on ema?” „Jah,” vastas mees. Allahi Sõnumitooja ütles: „Siis jää tema juurde, sest Paradiis on tema jalgade all.” [an-Nasa’i]

Hetkest, mil saame teada, et peagi sünnib perre laps, kuni meie viimse hingetõmbeni, oleme rännakul, mis kulgeb naeru, nutu ja piiritu rõõmu saatel.

InšaAllah, käesoleva ja järgnevate artiklitega soovin aidata kaasa, et oleksime naistena efektiivsemad emad, kes reageerivad oma laste vajadustele adekvaatselt, valmistuvad teispoolsuseks ja jaksavad ületada keerulisimad eluhetked, mil süda on raske.

Aga alustagem algusest …

TARK TITEMAMMA

Esimest korda emaks saada on erakordne tunne. Hetkel, mil laps sünnib, saab alguse rännak, mille iga samm võib anda talle tohutu tasu selles elus (dunja) ja teispoolsuses (aakhira). Kui meie iga tegu on pühendatud heale, saab kord sellest lapsest, kes meie perre sündis, täiskasvanu, kes on sügavalt ja kindlalt pühendunud Allahi (swt) teenimisele.

„Naine on karjus, kes vastutab oma mehe majapidamise ja laste eest.” [Abu Dawud]

Kuidas saada targaks vanemaks?

„Allahi Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „…tee asju jõudumööda, sest Allah (swt) ei ole kokkuhoidlik (sulle tasudes)… ka kõige pisem tegu on Allahile (swt) meelepäraseim, kui seda tehakse pidevalt.” [Sahih Muslim]

Viis moodust, kuidas efektiivne ema majapidamistöödega toime tuleb:

1. Alusta päeva fažri palvega.

„Edukas on see naine, kes ärkab vara ja hakkab kohe toimetama,” ütleb minu ema, ja ma nõustun temaga täielikult! Neil päevil, mil alustan päeva fažri palve ajal, saan tehtud kõik õppetööd ja kodused tööd rõõmust ning tegevusinnust pakatavana. Soovitan pärast fažri palvet jääda ärkvele, retsiteerida Koraani ja teha ära mõned päevatööd. Loomulikult tuleb ette päevi, mil kõigele vaatamata ei jaksa vara tõusta. See ei tohi siiski harjumuseks muutuda. Kui laps ärkab keset ööd, tee öine duaadhikr ja duaa mähkmeid vahetades või beebile süüa andes. Soorita seejärel tahažžudi palve 2 rakat. Varane palvetamine on kõige parem. Kui päevakava on õigesti koostatud ja arvestab kõigega sinu elus, siis on võimalik teha palveid õigel ajal. „Ära lükka palvet edasi või see jääb sul tegemata. Kodutööd ei saa kunagi otsa,” ütles kolme suurema lapse ja ühe 1-kuuse beebi ema.

2. Koosta järgmise päeva tegevuskava.

Tee nimekiri tegevustest, millele planeerid järgmisel päeval keskenduda, juba eelmisel õhtul või hommikupalve ajal. Nii säilib keskendumisvõime kogu päeva vältel ja pakub rahuldust päeva lõpus. On kirjutatud palju suurepäraseid artikleid kodustele emadele. Saadaval on ka töölehed, mis on just neile mõeldud.

3. Kasuta lapse lõunauinakut nende tegevuste lõpetamiseks, mis vajavad kõige suuremat tähelepanu.

Juhul kui beebil ei ole veel välja kujunenud unerežiimi, siis jälgi tema loomulikku kehalist tasakaalu ja peagi on selge, millal beebi väsib ja vajab und. Kui ta siis ikkagi keeldub uinumast, pane ta kiige sisse ja vaheta tegevust. Käi poes, vankri rütmiline liikumine uinutab lapse magama.

4. Puhka!

Tee uinak. „See on sunna”, ütleb mu sõber rõõmsalt. Leia aeg päeval, mil saad rahulikult maha istuda ja oma kohvi või teed nautida. Eesootavate tööde hulk ei oma mingit tähtsust. Leia igas päevas 15 minutit, et istuda ja lõdvestuda. Nii väheneb stress ja ei teki nii kergesti enesehaletsuse hoogusid, sellised nagu: „Oh aeg! Nii palju on teha!”

5. Terve päev pidžaamas ringi käia ei ole eriti efektiivne, olgu see kuitahes mugav.

Riietuge beebiga mõlemad juba hommikul nii, et võiksite igal hetkel kodust lahkuda. Siis ei teki õueminekul suuremat sagimist!

Efektiivne ema suudab teha päeva jooksul palju head. Järgnevalt toon välja viis moodust, kuidas saada edukamaks heade tegude tegemisel. Proovi järele! Nii muutub koduse majapidamise järele vaatamine kegemaks, inšaAllah.

Viis efektiivset moodust, kuidas suurendada heade tegude hulka päevas:

1. Koraani lugemine lapse eest hoolitsedes.

Loe Koraani samal ajal, kui toidad last või ajal, mil ta mängib iseseisvalt. Kaasa laps oma tegevusse. Kui laps näeb ema Koraani lugemas või retsiteerimas juba maast madalast, on juba veidi vanemas eas lapsele kergem Koraani tutvustada. Üks lehekülg Koraanist päevas on juba väga hea. IPhone, iPadi või androidi olemasolul laadige sinna Koraan, see lihtsustab elu märgatavalt.

2. Lase lapsel kuulata, kui teed dhikrit ja duaad.

Meenuta Allahit autosõidul või lapsega jalutuskäigul olles. Retsiteerige suurat ul-Fatiha [Koraan 1 aajad 1-7] unelaulu asemel, korrake Allahi (swt) nimesid. Allah ütleb: „Ja kõige ilusamad nimed kuuluvad Allahile, siis kutsu teda nende nimedega.” [Koraan 7:180] Retsiteerimine lohutab südant. Teine suura, mida uneajal lapsele retsiteerida, on suurat ul-Mulk [Koraan 67 aajad 1-30]. Kui minu tütar oli alles beebi, laulsin talle unelauluks tähestikulaulu. Suuremaks kasvades õppis ta tähestiku selgeks kuulmise järgi. Kui oleksin teadnud, et selline retsiteerimine võib lapsel hilisemas elus lihtsustada asjade õppimist, oleksin kasutanud seda võimalust talle Koraani retsiteerimiseks. Ära kaota võimalust, mida Allah (swt) pakub. See teeb teile mõlemale head, kui laps kuuleb enne und Allahi sõnu ja inšaAllah jätab need meelde kuulmise järgi. Öelge valjusti tualetti sisenemise duaad, kodust lahkumise duaad ja reisi alustamise duaad. Nii kummardate Jumalat ja aitate lapsel meelde jätta duaasid. Paljud edukad emad on õpetanud oma lastele kuulmise järgi selgeks mitmed duaad. Pidage meeles neid korrata mitmeid kordi päevas.

3. Õpi lapse uneajal.

Kui maja on vaikne – istu, tee süüa, korista elamist ja kuula samal ajal YouTube´ist loenguid või täienda oma teadmisi õpetlaste kodulehekülgi külastades. See on üllatav, kui palju sellisel viisil võib teadmisi omandada. Nii sai alguse ka minu Jumala teenimine. Mu abikaasa ohkab sageli minu sülearvutilt jahu jäänuseid pühkides. Mp3, iPodid ja juhtmeta peakomplektid on siin head abimehed. Üks õde suutis meelde jätta suure hulga õpetlaste kõnesid, neid vaid söögitegemise ajal kuulates. Osalege halaqadel, mida korraldatakse samal ajal, kui teie laps magab. Võtke kaasa piima, mähkmeid ja mänguasju. Üks noormees, keda tema ema endaga kaasa võttis seminaridele ja õptubadesse, mida korraldas, on ise nüüd dawa töös aktiivne ja väga tubli.

4. Lõika kasu igapäevasest rutiinist Koraani õppimisel.

Beebi kõrvalt saab suurepäraselt Koraani pähe õppida. Kui beebi äratab sind varastel hommikutundidel, tee tahažžudi ja fažri palve, tegele lapsega, samal ajal Koraani kuulates ja pähe õppides. Ole rõõmus, kui Allah (swt) aitab teil vara ärgata ja Teda teenida. Kui ärkad vara, saad seada sisse varase ärkamise rutiini ka oma beebi jaoks – nõnda harjub ta juba varakult hommikupalve ajaks ärkama.

5. Leia aega, et teha midagi Allahi (swt) meenutamiseks.

Kui analüüsid oma päevakava, siis vaata seda pilguga, mis aitab leida piisavalt vabu hetki, et teha midagi Allahi (swt) heaks. Küsi endalt, millal ärkab abikaasa? Millal ta tööle läheb? Millal ärkab laps? Millal tal on kõht tühi? Leia aega beebi uneajal, kui ta omaette mängib või kui laps on vanavanemate hoole all. Tõlgi, koosta kokkuvõtteid õpetlaste loengutest ja jaga neid oma sõpradele, kasuta oma teadmisi teiste õpetamisel ja loengute andmisel. Üks õde tõlkis mõned urdukeelsed loengud inglise keelde ja jagas neid oma sõpradele, õpetas ja refereeris. 15 minutit iga päev loengu tõlkimiseks ja viie päevaga oli loeng konspekteeritud ning avadatud. Kui laps magab lõunaund, mine reedeti mošeesse žumuale ja võta sinna veel keegi kaasa. Keeda pastat ja vii pühapäevakooli lastele eineks. See on neile teretulnud!

SubhaanAllah, see vaimustab mind ikka ja alati, kui imeline on islam. Kuidas Allah (swt) on võimalikuks teinud tohutult suure kasu saamise kõige lihtsamaid igapäevaseid toiminguid tehes, nagu seda on lapse toitmine, mähkimine, lohutamine ja magamapanek.

TARK EMA

Sinu rännak emana algas suure julgustamise, närvipinge ja rõõmu saatel. Pisikesest pambust on kasvanud õnnelik laps. Möödas on esimene koolipäev, mil sai poetatud paar pisaratki. Nüüd on kodus vaikus. Ei mingeid hääli. Hea uudis on see, et vaikus ei kesta kaua. Peagi on kodu lärmi täis.

See vaikus on Allahi (swt) õnnistus, kasuta seda efektiivselt. Nüüd, kus lapsed on suuremaks kasvanud, on sul rohkem aega muudeks asjadeks, sest nad ei vaja sind enam nii palju. Kasuta vabu minuteid ja tunde efektiivsemaks emaks saamisel.

Siin on 14 ideed, mida suuremate laste emad oma ajaga teevad.

1. Õpi!

Tagasi raamatute juurde, ütlen ma! Kui sa pole end veel mõnele kursusele registreerinud, tee seda nüüd. Õppida pole kunagi liiga hilja! Need on vaid saatana riukad, et panna sind uskuma, et oled õppimiseks liiga vana.

Millest alustada? Online kursuseid, mille lõpus antakse diplom või kraad, on mitmeid. Hiljuti lõpetas üks mu sõpru islami rahanduskursuse kolme väikese poja, koduse majapidamise eest hoolitsemise ja õpetajana tegutsemise kõrvalt.

2. Levita häid vilju.

Alusta tarkuseivakeste jagamist oma perest – see on Jumala Sõnumitooja sunna (صلى اﷲ عليه وسلم). Jaga väärtuslikke pärleid, mida saad islamiõpingutel, oma mehe ja lastega; vali õhtuste juttude jaoks teemasid siira juhtumitest.

Ole julgem tegema rohkem duaasid ja järgima sunnat; tähista väikeseid ja suuri edusamme selles valdkonnas koos perega. Räägi neist oma vanematele ja sugulastele. Kirjuta e-maile ja maini vestluse käigus.

3. Tegele loovate asjadega.

Mõtle, milles sa tugev oled. Kui oled hea kirjutamises, koosta tekste selle kohta, mida oled õppinud ja jaga. Kui sinu tugev külg on esitlused, korralda sõpradele teeõhtuid ja jaga oma teadmisi teistega. Kui sul on annet kunstitegevustes, kujunda pilte duaadega ja hadiithitega, jaga neid nt Facebookis.

Võid koostada isegi lühikese ahelkirja, mis on informatiivne ja autentne ja selle sõpradele saata. Kui sinu tugev külg on sotsiaalmeedia, alusta islamilehekülje koostamist nt Facebookis.

Prohvet Muhammad (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles Alile (raa): „Kui ka ainult üks inimene leiab tee islami juurde sinu kaudu, on see Allahi jaoks parem kui kogu kari punaseid kaameleid.” [Al-Bukhari ja Muslim].

4. Algata õpiringe.

Algata õpiringe lastele Koraani ja sunnat õpetades. Paljud mu sõbrad on hakanud õpetama tafsiiri ja siirat oma lastele ja sõpradele. Valida on paljude õppevahendite hulgast. See on sinu sadaqa žaaria.

5. Jaga informatsiooni.

Kui sul on fotokoopiaid duaade raamatutest või voldikuid (mis jagavad teavet ramadaani, hadži jms kohta), jaga neid oma sõpradele ja pereliikmetele, levita mošees või jäta islamikeskustesse. Ära üllatu, kui need kiiresti kaovad. Võta neid kaasa nädalavahetuse pidudele ja kingi tänutäheks sõpradele.

6. Tõlgi ja koosta lühiülevaateid.

Koosta loengumaterjale ja jaga laiali. Üks õde koostas hiljuti „Al-Usool Uth-Thalaatha“ põhjal lasteraamatu kolme küsimusega hauataguse elu kohta. Seda kasutatakse nüüd 6-15 aastastele lastele islami õpetamiseks nii islamikoolides kui kodus.

7. Tööta Allahile (swt).

Me kõik peaksime tegema tööd Allahile (swt), oma võimete piires ja asjaolusid arvestades. Ükski hea tegu pole väike. Leia endale sobiv tegevus ja alusta väikselt. Allahi Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles: „Ka kõige väiksem hea tegu, kui seda tehakse pidevalt, meeldib Allahile kõige rohkem (kui üks kord tehtud suur hea tegu).” [Muslim]

8. Tööta vabatahtlikuna.

Õpeta islami pühapäevakoolis. Kui sul pole võimalik õpetada, siis tegele administratiivse tööga. Mõni töötab 30 minutit vabatahtlikuna, teine varustab kooli käsitöömaterjalide ja einetega õpilastele.

9. Aita mošeed puhastada.

Puhasta, vaheta elektripirne, too salvrätikuid, puhasta tolmuimejaga põrandaid. Nägin üht õde sageli koos oma tütrega mošee põrandaid tolmuimejaga puhastamas ja mošee ümber lilli kastmas.

10. Korralda halaqasid.

Võta oma kohustuseks organiseerida halaqaid. On palju asju, mida saab teha – koostada külaliste nimekirju, panna paika kuupäevi ja leida kõnelejaid, postitada voldikuid jne.

11. Aita abivajajaid.

Kogu ja toimeta toiduvarusid kohalikele lastekodudele või jaga puuduses olevatele kogukonna liikmetele.

12. Paku end vabataktlikult hoolitsema liikumisvõimetute või krooniliselt haigete õdede eest.

Pole oluline, kas ta viibib haiglas või on kodusel ravil, see on õnnistuseks teile mõlemile. Võid isegi korraldada lõbusõite koos tema lastega.

13. Mine appi äsja sünnitanud õdedele.

Mine vaatama vastseid emmesid. Nad vajavad abi, eriti kui pere pole läheduses. Paku ennast vabatahtlikult lapsehoidjaks, kui tema või ta laps on haige. Jaga häid nõuandeid. Sa saad selle eest palju õnnistusi.

14. Aita oma abikaasat.

Paljudel meist on kvalifikatsioon, millega saab aidata oma abikaasat ja teisi pereliikmeid erinevaid asju tehes. Üks usuõde asus tööle oma mehe kliinikus meditsiiniõena. Kui su mehel on oma firma, võid aidata teda nt raamatupidamises.

Oma aja paremaks kasutamiseks on palju võimalusi. Peamine on tahe. Kui sul on tahe, inšaAllah sujub ka kõik muu.

Efektiivne ema on tulvil energiat ja innukust. Ometi tuleb meie kõigi elus ette ka aegu, mil kaldume kõrvale. Rutiini taastamine on raske ettevõtmine, ent vajalik.

KUI IMAAN LANGEB

See on juba meie sarja kolmas osa. Meie artiklite keskmes on olnud efektiivse ema areng alates lapse sünnist läbi kooliea. Enamasti püsime me oma ülesande kõrgusel, ometi tuleb ette ka raskemaid aegu, mil pole abi ei parimatest kavatsustest ega suurtest jõupingutustest. Miski ei näi siis minevat nii nagu vaja.

Kuidas taastada oma jõuvarusid? Kuidas end motiveerida olema taas efektiivsed? Selles artiklis keskendume oma sisemisele häälele ja selle õigele häälestamisele, et tugevdada oma imaani (usku) olukorras, kus asjad lähevad ülekäte.

Päevad, mil imaan on madalseisus

Efektiivse naisena on sinu peamine eesmärk veeta iga uus päev paremini kui eelmine. Sa sead eesmärgiks parandada Jumala teenimise kvaliteeti ja täita kõiki endale võetud kohustusi. Kui sinu usk on tugev, suudad sa kerge vaevaga minna läbi iga päeva. Miski ei näi võimatuna. Tulgu mis tuleb, sa suudad naeratada ja kõigega toime tulla. Alhamdulillah!

Siis aga hääbub valgus ja sul pole enam jõudu millegagi hakkama saada. Majapidamistööd kasvavad üle pea ja Jumala teenimises kaob säde. Korraga hakkab side Jumalaga (swt) katkema, või tundub juba katkenuna.

Kellelegi ei meeldi need moraali madalseisu päevad. Efektiivsete naistena nimetame neid päevi imaani madalseisu päevadeks. Ja emadena ei saa me selliseid päevi endale lubada. Kas pole nii?

Esiteks uurime, mis peitub sellise olukorra tekkimise taga ja siis vaatame, kuidas sellest välja tulla.

Pilguheit südamesse

Moraali või imaani kõrg- ja madalpunktid, nagu efektiivsed naised neid kutsuvad, on meie elu reaalsus ja meie võitlused, mida me katkematult peame.

Jah, see on väsitav. Ja esmapilgul tundub, et see on midagi, mida me tegelikult ei vaja. Tõde on aga see, et läbi selle tugevneb meie imaan ja me suudame olla efektiivsemad.

Määrame esiteks moraali või imaani madalseisu põhjused. Ausa sisevaatlusega saab kergesti välja selgitada need kohad südames, mida saatan ära kasutab, siis saame oma olukorda parandada ja ammutada oma imaani tugevdamiseks uut jõudu inšaAllah. Abi võib olla järgneva lihtsa protsessi läbitegemisest.

1. Pane kirja oma kavatsused

Meie kavatsused iga teo taga mängivad olulist rolli meie usu ja moraali tõusul ja langusel. Enamasti alustame kõiki tegevusi õige kavatsusega kummardada Allahit (swt), ent mingil hetkel seguneb see meie tunnetega, vajaduste rahuldamise vajadusega, uhkusega jne.

Oma tegevusi eelnevalt läbi mõeldes, kavatsusi valjult välja öeldes ja üles kirjutades, suudame paremini neid kontrollida. Algselt üles kirjutatud head kavatsused aitavad meil taastada tõelised eesmärgid. Vaid nii on võimalik paremini määratleda saatana sosistamisi, mis meie südant usust kõrvale kalduma on sundinud.

2. Mõtle läbi, millised on sinu prioriteedid.

Vale kavatsuse tulemusena muutuvad ka prioriteedid hägusaks. Efektiivse naisena on sinu esmased kohustused lapsed ja mees. Ometi, kusagil kõigi nende kohustuste taga, on vajadus tunda rahuldust oma tegemistest. Siis aga tekib süütunne, kuni see meid täielikult enda alla matab, elu talumatuks muudab ning meie imaan laseb nina norgu.

Siis on aeg teha istikhaara palve ja paluda Allahilt (swt) abi. On aeg maha istuda, mõtiskleda, kus sa eksisid.

Võta välja oma päevaplaan ja eesmärgiseadja. Analüüsi ennast. Kas täidad kõiki kohustusi eesmärgipäraselt? Kas täidad oma lubadusi Allahi (swt), enda ja teiste ees? Vali uus strateegia, reorganiseeri oma päevased tegevused.

3. Määratle, kus on vajakajäämised ja liialdused ajaplaneerimisel.

Vahel ei kasuta me õigeid käepäraseid vahendeid, et leida paremaid mooduseid oma igapäevaste tegevuste planeerimisel ja kohustuste täitmisel. Teinekord jälle võtame liiga palju ette ja ootamatuste korral laguneb meie ilus rutiin koost, me kaotame olukorra üle kontrolli, tunneme ebaõnnestumise valusaid pisaraid ja imaan langeb.

Vaata, mõtle hoolega, mis põhjustab imaani langust. Kas see on liiga vähene aja planeerimine, nii et suurem osa tegevusi saab tehtud juhuslikult või planeerid oma aega üle? Sea realistlikumad sihid, et nii oma imaani kaitsta.

4. Kas kasutate imaani tugevdamiseks väliseid vahendeid?

Paljud meie hulgast oletavad, et imaani efektivsus sõltub kindlatest tegevustest, näiteks tundides osalemisest või loengute kuulamisest või Allahile (swt) oma osa andmises. Olukorras, kus sinu laps on haige või on sul külalised, sa ise olete haige või millegi tegemisega hõivatud, ei ole sul nende tegevuste jaoks aega ja tekib tunne, et side Jumalaga on kadumas või kadunud ja imaan langeb.

Pea meeles, et imaani ei saa mujalt ammutada kui vaid enese seest.

Imaani jõuvarude taastamise vahendid

Kui põhjused on välja selgitatud, siis on aeg teha jõupingutusi, et puhastada ja tugevdada oma südant ja kaitsta seda saatana sosistamiste eest. MašaAllah, islam on andnud meile selleks kõik vahendid.

1. Ava Koraan.

Kui sul on mõni lemmikkoht Koraanis, mille lugemine sind rahustab, siis loe seda. Muul juhul ava Koraan juhuslikust kohast. Loe ja mõtiskle, milline sõnum seal peitub. See lohutab sinu südant. Retsiteeri ja loe tõlget. Meenuta Allahit (swt) sageli. Õde, kes oli hiljuti raskustes, ütles, et talle tundub nagu hoiaks inglid tema südant ja annaks jõudu raskustest läbi minna. „Kinnitatud on nende südamed, kes usuvad ja meenutavad Allahit.” (Koraan 13:28).

2. Palveta sageli.

Räägi Allahiga (swt). Otsi abi palvetest. Palveta alati õigel ajal. Isegi kui khušu’ tase on madal, ära anna alla. Ärka ööpalveks. Nuta ja palu Jumalalt abi. Räägi Talle, mida tunned. Tema on as-Sami’, Tema kuuleb sind alati.

3. Otsi õiglaste inimeste seltsi.

Suhtle nendega, kes keskenduvad aakhirale. Räägi sõprade või pereliikmetega, kes püüdlevad Allahi heakskiitu. Nemad julgustavad alati rohkem Jumala teel pingutama. Nad ei kutsu sind kinno, et sinu tuju tõsta. Pigem kuulavad nad sind ära ja retsiteerivad sulle Koraanist ja hadiithe, mis valgustavad südant. Nad võtavad sind kaasa järgmisele halaqale linnas.

4. Loe sahaabide elulugusid.

Kuula või loe sahaabide kohta, millistes kannatustes nemad olid. See tõstab koheselt imaani.

5. Tee rohkem head.

Tee häid tegusid, mida vaid Allah näeb. Anna sadaqat, aita puuduses olevaid sugulasi anonüümselt, tööta vabatahtlikuna mõnes organisatsioonis, kus keegi sind ei tunne, ärka üles ööpalveks ja alusta Koraani pähe õppimist.

6. Veeda aega perega.

Pere, kes meenutab Jumalat koos söögilauas olles, koos naerdes ja nuttes, on üksteisele suureks toeks. Lõbutsege koos, minge piknikule, arutlege siira juhtumite üle, koristage mošeed, helista sugulastele.

Päeva lõppedes olgu sinu dunja eesmärk teenida Allahit. Selle eesmärgi saavutamiseks otsi võimalusi olla veelgi efektiivsem igas eluvaldkonnas.

7. Aste kõrgemale

Ära vannu alla, kui imaan langeb. Kasuta seda astmena Allahile (swt) lähemale jõudmiseks.

Räägin seda tuginedes enda ja teiste efektiivsete emade kogemusele, keda mul on olnud au tunda.

Allahi Sõnumitooja (صلى اﷲ عليه وسلم) ütles väga õigesti: „Uskliku teed on kummalised, sest tema jaoks on igas olukorras head. Nii ei ole see mitte kellegi teise jaoks. Vaid usklik tänab Jumalat siis, kui ta on õnnelik, sest selles on tema jaoks head ja kui ta satub hätta ja tunneb vastumeelsust (ja võtab selle kannatlikult vastu), ka selles on tema jaoks head”. (Muslim)

Autor: Sana Gul Waseem

Allikas: http://productivemuslim.com/motherhood-series

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?