Nimevahetus


Kui värskel moslemil on nimi, mis on islami seaduse mõistes neutraalne (näiteks Kalle või Malle), ei ole tal kohustust seda ära vahetada, kuid ta võib seda teha, kui arvab, et leiab endale mõne parema nime. Islami konseptsiooni kohasel on nimi parem, kui see on alandlikum (näiteks Abdulbari – Looja sulane, Abdulala – Kõigekõrgema sulane jne). Teadke, et Paradiisis hakatakse meid kutsuma siinse elu parima nime järgi, in ša Allah.

Aisha (raa) ütles: „Prohvet (saws) vahetas inimeste nimed paremate vastu.“ (At-Tirmidhi 4774)

Abu Huraira (raa) jutustas: „Zainabi algne nimi oli Barrah (jumalakartlik, n), kuid öeldi, et läbi selle annaks ta endale nagu eesõiguse jumalakartlikkusele. Seega vahetas Prohvet (saws) ta nime Zainabi vastu.“ (Bukhari 8.212)

Abu Wahb jutustas, et Prohvet (saws) küsis Hazn ibn Abu Wahbi käest: „Mis su nimi on?“ Ta vastas: „Hazn (järsk).“ Prohvet (saws) ütles: „(Aga) sa oled Sahl (sile).“ Hazn vastas: „Ei, sileda peal trambitakse ja seda põlatakse.“ Said ütles: „Ma arvasin siis, et järskus jääb peale seda meie hulka.“ (Abu Dawud)

Abu Dawud on öelnud, et Prohvet (saws) muutis selliseid nimesid nagu Al-As, Aziz (võimas, armas), Atalah, Shaytan (saatan), Al-Hakam (vahekohtunik (üks Jumala nimedest)), Ghurab (kauge), Hubab (eesmärk) ja Shihab (leek) ja kutsus teda Hishamiks (lahkus). Ta (saws) muutis nime Harb (sõda) nimeks Slim (rahu). Ta (saws) muutis nime Al-Munba’ith (kes valetab) nimeks Al-Mudtaji’ (kes astub üles). Ta (saws) muutis nime Afrah (viljatu maa) nimeks Khadrah (roheline). Ta (saws) muutis nime Shi’b Ad-Dalalah (mägine eksitee) nimeks Shi’b Al-Huda (mägine juhatustee). Ta (saws) muutis (hõimu)nime Banu Az-Zinyah (abieluvälise suhte lapsed) nimeks Banu Ar-Rushdah (õigel teel olijate lapsed) ja muutis nime Banu Mughwiyah (eksiteel oleva naise lapsed) nimeks Banu Rushdah (õigel teel oleva naise lapsed).

Naissoost konvertiidid vahetavad tihti esimese asjana ära kogu oma nime – nii eesnime kui ka perekonnanime, hakates kandma oma abikaasa perekonnanime. Seda nad islami seaduse järgi aga teha ei tohiks, kuna keegi ei tohiks oma isa perekonnanimest loobuda. Seetõttu ei vaheta mosleminaised abiellumisel oma perekonnanime nagu lääneühiskonnas tavaks vaid jäävad eluks ajaks oma isa nime kandjateks.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?