Nimevalik islamis


Nime valikul võib lähtuda väga erinevatest põhimõtetest. Reeglina valitakse nimi, mis vanemate kultuuris on levinud või vähemasti teada. Samas võime tänapäeva Eesti laste nimesid vaadates tihti imestada, kust küll vanemad sellised nimed leidnud on – mida kummalisem ja võõrapärasem, seda uhkem! Kust muidu saaks üks pisike Eesti tüdruk omale nimeks Chärlyz, Dyavolessa või Cayro-Liza ja pisike Eesti poiss Maye-Jander, Matrix või Riko-Givy?

Sotsioloogid võivad ühiskonna ja isegi indiviidide nimevalikust paljugi välja lugeda. Nii näiteks väidavad mitmed tuntud Prantsuse ühiskonnauurijad, et kõrgklassi ja kõrgema keskklassi inimesi iseloomustab suurem konservatiivsus laste nimede valikus. Töölisklassi rahva eesnimed on aga paari viimase kümnendi jooksul üleilmse amerikaniseerumise mõjul anglitseerunud. Palju kasutatakse näiteks selliseid nimesid nagu Jennifer, Kevin, Kelly, Steven jne.

Sama paralleeli võiks tegelikult tuua ka Eesti ühiskonnaga. Ka meil on võõrnimed (ja kummalised nimed) rohkem levinud just madalama haridustasemega inimeste hulgas, samal ajal kui „kõrgklassi“ (ehk Eesti mõistes siis kõrgema haridustasemega inimeste) hulgas on siiani levinud lihtsad ja „vanad Eesti nimed“ või Piiblinimed, nagu näiteks Aadu, Anna, Mai, Maria, Johannes jne. Tihti valivad Eesti kõrgema haridustasemega inimesed, samamoodi kui Prantsuse aristokraadipered, lapsele nime esivanemate nimede hulgast. Seega on taas kasutusse jõudnud näiteks sellised nimed nagu Paul, Gustav, Herman, Adeele, Marta, Oskar, Jaan, Miina jne.

Iga moslem seisab suure tõenäosusega vähemalt üks kord elus mingi nimevaliku ees. Nime valimine on väga vastutusrikas, kuna nimi on midagi, mis jääb selle kandjaga terveks eluks. Seega tahaks iga lapsevanem oma lapsele just selle õige nime leida. Millega peaks aga üks moslemipere oma lapsele nime valimisel arvestama? Mis on Koraani ja sunna õpetuse järgi lubatud, mis keelatud?

Allikad: http://muttaqun.com/names.html,

http://www.epl.ee/?artikkel=253741,

http://limousin-poitou-charentes.france3.fr/emissions/c-est-mieux-le-matin/rubriques/famille-je-vous-aime/36286397-fr.php,

http://ress.revues.org/383.

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?