Islam Eestis ja mujal


Islam on kristluse järel suuruselt teine religioon maailmas. Moslemite arv kasvab iga päevaga (nii kõrgema iibe kui ka usu vastu võtmise tõttu), nii et kaugel pole aeg, kui maailmas saab olema rohkem moslemeid kui kristlasi.

Enamikule lääne inimestest seostub islam terrorismiga. Kui öelda sõna moslem, siis tuleb neil automaatselt silme ette pommivööga habetunud araablane või üleni musta riietatud naisterahvas, kellest pole näha muud kui silmad, kui neidki. Need on tegelikkuses vaid stereotüübid, mis üldse tõele ei vasta. Kõigist maailma moslemitest on vaid umbes 15% araablased. Väga suur enamik moslemeid on tegelikkuses asiaadid. Samuti on moslemeid maailmas kokku 1,5 ja 2 miljardi vahel, kellest vaid paarkümmend tuhat on seotud äärmuslusega, seega kui piisk meres.

Enamik eestlasi ei tea, et tegelikult on moslemid Eestis olnud juba alates 16. sajandist (seoses tatarlaste saabumisega Liivi sõja ajal), esimene suurem islami kogukond Eestis tekkis aga pärast Eesti ja Liivimaa liitmist Vene tsaaririigi kooseisu 1721. aastal. Kuni 20. sajandini oli enamik Eesti moslemitest tatari päritolu. Sellest tõsiasjast tulenevalt on meil näiteks Tallinnas Tatari tänav.

Kõigest sellest aga lähemalt juba selle peateema all olevates artiklites …

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?